Synusiu [*] śpij dobrze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 18, 2020 9:08 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Tak mi przykro (*)

katikot

Od: Pt paź 26, 2007 23:31

Post » Pon maja 18, 2020 9:33 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

['] ......................... :cry:
Kicia ? - 09'96 ['] Czarnulka 1.06.97 - 24.12.08 ['] Myszka 26.05.96 - 4.06.11 ['] Mrówcia 05/06'13-13.03.16 ['] Szarusia Agatka ? - 7.02.18 ['] Kicia Liza 04/05'2000 - 29.05.18 ['] Pusia ~'2006/2007? -11.10.22 ['] Bercia ~11'2013 - 25.01.25 ['] Chudzina Mechatka ~2016 - 15.02.2025 ['] Misiu ~05'2012 - 9.06.2025
Taki mały kot; taki wielki brak......

włóczka

Od: Sob kwi 25, 2009 16:43

Post » Pon maja 18, 2020 11:55 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

ASK@ pisze:Boże, nie wierzyłam oczom czytając tytuł.
To o Synusiu była taki chaotyczny wpis, pełen bólu na fb? Coś mnie tknęło. Ale zgasiłam niepokój.
Bardzo Justynie i Piotrkowi współczuję. Ból niesamowity.
Trzeba zebrać papiery (a nawet nie trzeba, ja skarżyłam bez nich) i złożyć doniesienie o nie etycznym zachowaniu i ew błędzie lekarskim do izby na konowała.
Tak dzielnie chłopak walczył. Wystarczyła chwila. Ironia losu.
Współczuję i Tobie Jędrek. Bardzo walczyłeś o dzieciaka.

Synusiu...[*]

Tak, to ten. Piotrek i na spokojnie nie jest tytanem gramatyki, a od wczoraj chodzi po ścianach, także wpisy mało czytelne, ale poza wszystkim rozmawiałem z obojgiem, więc mam niezły obraz sytuacji.

Odezwę się do Ciebie na priv na pewno w tej sprawie, ale jakie papiery? Wszystko co mieli wysyłali mi na bieżąco, wczorajsze też dosłali. Na sekcję próbuję ich namówić, ale mają opory i to rozumiem. Serce pęka jak dorosły, wielki byk płacze, że jego ukochany Synuś już się wystarczająco nacierpiał, że on nie chcę, żeby go kroili. Poprosiłem, żeby porozmawiali na ten temat ze swoim wetem, to łebski facet, osobiście zainteresowany sprawą i bardzo wkurzony na LuxVet, więc może ich przekona. Tylko czy to naprawdę konieczne? Tu tak naprawdę największym problemem jest samo zachowanie wetki...

Chociaż kilkanaście godzin wcześniej Synuś żył i nic nie zapowiadało tragedii :cry: Badania miał idealne.

Na ile liczy się czas? Lepiej złożyć doniesienie jak najszybciej i potem ewentualnie uzupełniać (jak w pozwie sądowym, zdarzyło mi się składać goły pozew, a załączniki dosyłać), czy zebrać najpierw wszystko do kupy porządnie?
Ksz.

sqbi90

Od: Śro sie 31, 2016 2:17

Post » Pon maja 18, 2020 12:16 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

W sprawie sądowej sekcja ma podstawową wartość. A poza tym jej rezultaty mogą być pomocne w leczeniu kolejnych fipków - czego się bać, czego się spodziewać. Rozumiem rozpacz rodziców Synusia, ale jeśli chcą walczyć z konowałem, to inaczej będzie trudno.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon maja 18, 2020 12:48 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Podpisuję się pod mziel52. Wiem, że im trudno, bardzo kibicowałam Synusiowi, ale faktycznie wyniki sekcji mogą być przydatne.

katikot

Od: Pt paź 26, 2007 23:31

Post » Pon maja 18, 2020 13:04 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Złożyłam zawiadomienie o nie etycznym zachowaniu weta jakiś czas po zdarzeniu. O celowym uśmierceniu kota zadając mu ból. Zrobiłam to gdy ochłonęłam. Więc trwało to deczko. Oparłam się tylko na opisie całej sytuacji. Moich wrażeniach i odczuciach. Zachowaniu weta. Cierpieniu kota.
Wszystko długo trwało ale wygrałam. Jako świadków miałam córkę i męża.
Miałam dokumenty ale ich nie wysłałam. Czekałam na decyzję izby lekarskiej o chęci posiadania takowych.
Dokumenty- mam na myśli badania, ocenę stanu kota wcześniej, stan w tej lecznicy...
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon maja 18, 2020 14:59 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Jestem wstrząśnięta, śpij Synusiu spokojnie, nie tak miało być :placz:

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Pon maja 18, 2020 15:33 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Kotu podano Comfortan, którego nie wolno podawać kotom nerkowym. Mają to na wypisie z LuxVetu. Ktoś się bliżej orientuje jakie dawki są groźne dla nerkowców, itd? Czy w ogóle jakąkolwiek dawkę można podać kotu nerkowemu, skoro na samym początku ulotki jest, że nerkowcom tego absolutnie podawać nie można?

wyciąg z ulotki, 5.Przeciwskazania:
"Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na substancję czynną lub dowolną substancję pomocniczą.
Nie stosować u zwierząt z zaawansowaną niewydolnością oddechową.
Nie stosować u zwierząt z ciężką niewydolnością wątroby i nerek.
"

Edit:
Jak wygląda odbiór zwłok po sekcji? Bo Piotrkowi i Justynie powiedzieli, że nie oddają, to normalna praktyka? Piotrek spróbowałby przekonać Justynę, ale tylko jeżeli odzyskają ciałko Synusia.

Edit 2: Aska, tak tez zrobimy, na razie niech się wszystko powyjaśnia, a potem będę do Ciebie pisał jak to ma wyglądać. Skoro wygrałaś, to masz już wprawę.

Edit 3: Im w ogóle zresztą nie chcieli wydać ciałka, dopiero jak Piotr zrobił awanturę, to oddali...
Ostatnio edytowano Pon maja 18, 2020 15:48 przez sqbi90, łącznie edytowano 1 raz
Ksz.

sqbi90

Post » Pon maja 18, 2020 15:47 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Ten lek podaje się do znieczulenia, a w jakim celu miałby go dostać kot szczególnej troski i będący na obserwacji? Poza tym w ulotce pisze:
W bardzo częstych przypadkach (więcej niż 1 na 10 zwierząt wykazujących działanie(a) niepożądane w jednym cyklu leczenia), po podaniu produktu obserwowano następujące reakcje:Koty: może być obserwowana depresja oddechowa.

http://plw.urpl.gov.pl/files/COMFORTAN_ ... ka_inf.pdf

Poza tym u ludzi:
Methadone is a possible cause of sudden cardiac death even when it isn't overdosed but is taken at therapeutic levels primarily for relief of chronic pain or drug addiction withdrawal, a new study suggests

Może spowodować śmierć sercową nawet jeśli nie jest przedawkowany, tylko użyty w małej dozie , przeciwbólowo, jak najnowsze badania donoszą.
Tu artykuł w tłumaczeniu googla: Badanie sugeruje, że metadon nawet na poziomach terapeutycznych może zabijać
https://translate.googleusercontent.com ... QoE6Mmhciw

mziel52

Post » Pon maja 18, 2020 15:50 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Nie mam pojęcia, z całej listy leków, które dostał, tylko ten mi się wydał podejrzany i możliwy jako powód śmierci Synusia. Potem wrzucę tu całość, ale reszta to elektrolity, witaminy i tego typu rzeczy, raczej nieszkodliwe.
Ksz.

sqbi90

Post » Pon maja 18, 2020 15:55 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Jeden wystarczy. Nieraz zdrowego kota niosą na zabieg, a przy narkozie pada, bo nikt nie sprawdził tolerancji u zwierzaka. Comfortan to właśnie Methadone.

mziel52

Post » Pon maja 18, 2020 16:14 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Mam jedną radę, żeby przenieść ten wątek na koci-łapci, aby osoby postronne go nie czytały, jeśli tu rozważamy jakieś strategie sądowe.

mziel52

Post » Pon maja 18, 2020 16:17 Re: Synuś uzbierał na leki :) Obserwacja

sqbi90 pisze:Dziś nad ranem odszedł Synuś. Nie na FIP, zabrały go problemy natury neurologicznej i kompletna obojętność i brak profesjonalizmu weterynarz, do której trafił. Nie umiem dziś o tym pisać, wpadłem tylko poinformować tych, którzy mu kibicowali.

Synuś trafił NATYCHMIAST do całodobowego szpitalika, gdzie Justyna i Piotrek zostali zapewnieni, że to nic poważnego i przetrzymają go do konsultacji neurologicznej do poniedziałku. Nie chcieli im później wydać kota ani pokazać (sic!). Że Synuś zmarł zadzwonili dopiero koło dziewiątej, chociaż zmarł w okolicach czwartej...

To jak potraktowano kotka i ludzi woła o pomstę do nieba i obiecuję, że tak tego nie zostawię, bo za bardzo się zaangażowałem w jego ratowanie, żeby teraz odpuścić zwykłe zbydlęcenie.

Opinie ta wetka ma bardzo słabe... Cóż, błąd Justyny i Piotra, nie sprawdzili tylko na szybko pojechali tam, gdzie było czynne.

Możliwe, że Synusia nie udałoby się uratować nawet dużo lepszym wetom, ale zostałby potraktowany godnie i nie umierałby sam, z dala od swoich ludzi.

Nie wiem jeszcze za dużo, powoli składam całościowy obraz. Justyna jest w takim stanie, że niewiele od niej wyciągnę na razie, Piotrek zeżarł leki usypiające i się wyłączył, bo inaczej mógłby odwalić coś głupiego. Prawdę mówiąc, gdybym mieszkał bliżej, to sam mógłbym coś takiego odwalić, więc rozumiem.

Więcej info kiedyś tam... Teraz po prostu nie mam na to siły. Jeżeli komuś bardzo zależy na info, to na priv odeślę do postów na fejsie.

Śpij spokojnie, Synusiu [*]

Nie umiem powiedzieć jak bardzo mi żal.
Chłopczyk znalazł najlepszy dom, najlepszych przyjaciół i to było jeszcze za mało.
Po tym co przeszedł Kitek i jego ludzie, powinni żyć długo i szczęśliwie, najszczęśliwiej jak tylko można.

marivel

Od: Sob mar 21, 2009 12:48

Post » Pon maja 18, 2020 16:42 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

mziel52 pisze:Mam jedną radę, żeby przenieść ten wątek na koci-łapci, aby osoby postronne go nie czytały, jeśli tu rozważamy jakieś strategie sądowe.

Jak to zrobić?

Prawda, Marivel.

Zaraz wrzucę papierologię z ostatnich dwóch dni.
Ksz.

sqbi90

Post » Pon maja 18, 2020 16:50 Re: Synusiu [*] śpij dobrze

Trzeba napisać do moda o przeniesienie wątku.

mziel52

[poprzednia][następna]