Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Perełki.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 07, 2020 21:27 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Mają być jutro, wetka kazała przyjechać koło 12 na kontrolę i ewentualnie drugi zastrzyk przeciwzapalny.

Ziemosław

Od: Śro paź 18, 2017 18:55

Post » Sob mar 07, 2020 21:30 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

A może Perełka też by mogła dostać ten Dalacin profilaktycznie.
Blue pisała o nim na wątku Matrixa.

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Sob mar 07, 2020 22:16 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Dyktatura pisze:A może Perełka też by mogła dostać ten Dalacin profilaktycznie.
Blue pisała o nim na wątku Matrixa.

Czytałam. Zapytam jak będę jutro :(

Obrazek

Ziemosław

Post » Sob mar 07, 2020 22:41 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Sugeruję rezonans na uczelni, nie w klinice przy Bolesława Krzywoustego. Choć i termin, i ceny mogą być podobne.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob mar 07, 2020 22:46 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Też bym tak wolała. Jeżeli jednak okaże się że na UP termin jest późniejszy, pójdziemy do Niedzielskiego. Będę tam dzwonić jutro, a w poniedziałek wezmę wolne to może podjadę nawet.

Ziemosław

Post » Sob mar 07, 2020 23:00 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Jakieś fatum nad forum wisi, koty nam zaczynają chorować jeden po drugim. :placz: :placz:
Dużo kciuków za nasze zwierzaki. :ok: :ok:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Nie mar 08, 2020 6:58 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Perełka to chyba wiekowo zbliżona jest do Fuksia od Moli? Pozdrawiam Was serdecznie. Madziu tak mi przykro :( Ale cały czas mam nadzieję, że będzie ok. Perełeczka na filmiku wydaje się taka żwawa i nie widać braku widzenia, choć może po prostu zna dobrze topografię pokoju i to dlatego tak wygląda.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie mar 08, 2020 8:47 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Obrazek

Gosiagosia

Post » Nie mar 08, 2020 10:00 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Co to się porobiło :( Perełeczko zdrowiej :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie mar 08, 2020 10:54 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

aga66 pisze:Perełka to chyba wiekowo zbliżona jest do Fuksia od Moli? Pozdrawiam Was serdecznie. Madziu tak mi przykro :( Ale cały czas mam nadzieję, że będzie ok. Perełeczka na filmiku wydaje się taka żwawa i nie widać braku widzenia, choć może po prostu zna dobrze topografię pokoju i to dlatego tak wygląda.

Perełeczka ma trochę ponad 6 lat.

Ziemosław

Post » Nie mar 08, 2020 11:03 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Ziemosław pisze:
aga66 pisze:Perełka to chyba wiekowo zbliżona jest do Fuksia od Moli? Pozdrawiam Was serdecznie. Madziu tak mi przykro :( Ale cały czas mam nadzieję, że będzie ok. Perełeczka na filmiku wydaje się taka żwawa i nie widać braku widzenia, choć może po prostu zna dobrze topografię pokoju i to dlatego tak wygląda.

Perełeczka ma trochę ponad 6 lat.

To jeszcze młody wiek.
Mój Hugo ma 12, Pusia prawie 8 a Migotka ponad 7. I wszystkie już z problemami. :placz:

Gosiagosia

Post » Pon mar 09, 2020 10:20 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

No więc tak.
Wczorajsza wizyta wniosła tyle, że totalnie zgłupiałam.

Wyniki krwi ok, ale źrenice nagle zrobiły się reaktywne na światło i zareagowała na odruch grożenia. Czy to przez steryd? Ponowne badania światełkami niebieskim/czerwonym wykazaly reakcję.

Kot wciąż NIE reaguje na laser, machanie piórkiem przed nosem, zabawki które nie wydają dźwięków. Je i sika normalnie.

Dzisiaj na 16 jesteśmy umówieni do profesora Kiełbowicza z UP, a na 18:20 na jeszcze powtórną okulistykę w Opto.
Przykro mi tak wozić Perełkę ale wolę ją powozić w torbie niż trzymać w domu i nie wiedzieć, co jej jest :(

Ziemosław

Post » Pon mar 09, 2020 10:48 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Czyli to tak trochę podobnie jak u Matrixa z reakcją na światło. Oby się wszystko cofnęło! :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon mar 09, 2020 10:54 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Dzwoniliśmy jeszcze do jednego gabinetu w Oleśnicy, na konsultację na żywo odesłali do Vivy (terminy na za 2 tygodnie) natomiast przez telefon przeczytałam wyniki z Opto, pan powiedział że nie wskazuje to na uraz neurologiczny bo nie byłoby poprawy po leku.

Co do rezonansu, dzisiaj po konsultacji z profesorem się okaże - bardzo szybko zareagował, zapytał tylko czy mamy jakieś wyniki, podał termin i miejsce. Z resztą pod numer do rezonansu (71 320 1080) nie mogę się od rana dodzwonić.

Ziemosław

Post » Pon mar 09, 2020 17:58 Re: Chester [*], Perełka, Scooby i Franklin cz.3 Oczka Pereł

Jesteśmy po konsultacji u profesora Kiełbowicza.

Zbadał ciśnienie w gałkach ocznych - prawidłowe. Jest 0 reakcji źrenic na bardzo mocne światło, powiedział że zwężenie na światło dzienne może być pozorne - tzn. źrenica mimo reakcji nie "uruchamia" widzenia.

Badał jej oczki pod mikroskopem i omawiał obraz widziany na ekranie. W lewym - tym z blizną od małego - jest prawidłowe ułożenie naczyń krwionośnych i wszystkie nieprawidłowości wynikają z tego kociego kataru, który przeszła będąc malutka. Z kolei w prawym oczku źrenica jest wciąż mocno rozszerzona i widać w niej takie jakby ciapki co oznacza stan zapalny jak to nazwał dysku nerwu wzrokowego.

Co ważne, powiedział że zdecydowanie odradza rezonans. Czemu? Po 1, kot nie ma żadnych objawów neurologicznych - nie zatacza się, nie traci równowagi, nie ma tików. Po 2, rezonans oznacza narkozę na 50-60 minut, co przy takim zapaleniu mogłoby bardziej jej zaszkodzić, niż pomóc. Także odwołamy.

Leczenie. Dostaliśmy jako lek główny, na podtrzymanie efektu sterydu który już dostała, Encorton. Ma go dostawać 2x dziennie po 1 tabletce. Do tego wspomagająco wapno (2x dziennie po 0,5 tabletki), kropelki witaminy C (3 x dziennie na język) oraz witaminę A+E jako osłonkę co 2 dni.

Obrazek

Do OptoVetu zaraz zadzwonię, że odwołujemy wizytę dzisiejszą. Do profesora mamy zadzwonić w piątek.

Ziemosław

[poprzednia][następna]