Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. Do zobaczenia Matrisiu...♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 06, 2020 20:04 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Dziękuję Wam, że jesteście, że zaglądacie.

Matriś ma się tak sobie. Ewidentnie coś go boli, bo od czasu do czasu miauczy przed siebie, tak "po nic". Podobnie miauczy, jak chcę go wziąć na ręce. Jest jakiś wystraszony, jakby spokoju nie mógł zaznać. Jakby nie wiedział, co ma ze sobą zrobić. Nie wiem, jak to inaczej nazwać...
Na razie więcej wyników nie ma. Czekamy na dalsze... Może jutro czegoś się dowiemy..

Hmm.. Nie zauważyłam, by Matrix korzystał z kuwety od wczoraj... A jak go wysadzam, to wychodzi..

Ogólnie zachowuje się zupełnie jak nie on... :(
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pt mar 06, 2020 20:08 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

A nie przytruł się czymś? Serducho miał osłuchane? Nie ma niedotlenienia?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt mar 06, 2020 20:11 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

mziel52 pisze:A nie przytruł się czymś? Serducho miał osłuchane? Nie ma niedotlenienia?

No właśnie serduszka nie miał osłuchanego.... Zasugeruję to jutro. Ale oddech ma spokojny.

Nie miał się za bardzo czym przytruć. Kwiatków nie mam, oprócz jednego, ale stoi on na parapecie wysoko w kuchni, gdzie Matriś nigdy nie wskakiwał ani nie wskakuje...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt mar 06, 2020 20:14 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Teoretycznie kot może się przytruć nawet karmą jak się trafi felerne opakowanie. Ale wtedy miałby rewolucję żołądkową albo jelitową.
Z kuwety nie korzystał w sensie siusiu, kupal czy oba?
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pt mar 06, 2020 20:14 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

A dziąsła i język ma różowe czy niebieskawe?

mziel52

Post » Pt mar 06, 2020 20:17 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Nie było ani jednego, ani drugiego. Ale przy przytruciu karmą nie byłby chyba taki otępiały... Miałby może rewolucję w żołądku...

Mziel, ma różowawe.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt mar 06, 2020 20:25 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Bardzo dobrze że pobraliście krew na toksoplazmozę - to trzeba koniecznie wykluczyć...
Ale musicie pamiętać że przy nerwowej postaci mogą wyjść przeciwciała niskie, a IgM-y nawet ujemne, bo czasem weci w takiej sytuacji uznają że to nie ta choroba - niestety niesłusznie.
Nie wiem czy przy takich objawach i podejrzeniu nie warto by nie czekać z podaniem leku który jest w stanie pokonać barierę krew-mózg i na to dziadostwo działa.

Jemu serduszko jakoś bardzo szybko nie bije? Tak na Twoje odczucie skoro nie było badane?
Oddech nie jest przyspieszony? Gdy kot jest w lęku (może towarzyszyć infekcjom i innym chorobom mózgu oraz zaburzeniom endokrynologicznym) to też może wpłynąć na reakcję źrenic na światło - źrenice są wtedy rozszerzone mocno, także w świetle.
W tych badaniach które robicie będzie jonogram i hormony tarczycy?
Bo przypuszczam że biochemia jako taka będzie.
Czasem takie objawy są przy niewydolności wątroby, ale to by w usg coś wyszło.

Jaki to kwiatek?
Może spadł jakiś liść?

Kurczę, trudno coś mądrego doradzić nie widząc jakie są wyniki krwi :(
Może coś wyjaśnią.

Ale przy przytruciu karmą nie byłby chyba taki otępiały... Miałby może rewolucję w żołądku...

Niekoniecznie.
Np. toksyny wytwarzane przez grzyby nie muszą dawać objawów pokarmowych za to neurologiczne a i owszem.
Przy czym to głównie przy suchej karmie wchodzi w grę.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt mar 06, 2020 20:28 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Tosiu i Matrisiu chciałem Was zaprosici na mój silub z Ofeljom. O tu: viewtopic.php?f=46&t=198457
Fiem, sze z Waszym zdrofiem nie najlepiej ale jakbysicie siem lepiej poczuli to kszesełka dla Was som.
Pozdrawiam
Lilo

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Pt mar 06, 2020 20:31 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Zależy od tego, czym się przytruje. Czasem toksyna działa na układ nerwowy, jak np. alkohol na ludzi :)
Jakaś tabletka na podłodze, korek od butelki po chemikaliach, nie wiem. Może to był atak padaczkowy czy padaczkopodobny, wynikający z jakichś niedoborów w organizmie, pamiętam tu taki przypadek. Niedoczynność przytarczyc i niedobór wapnia.

viewtopic.php?f=1&t=101645

mziel52

Post » Pt mar 06, 2020 20:34 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Hmm... Fakt, że dałam mu dwa dni temu trochę karmy, która u mnie stała już długi czas... Suche chrupki. Domieszałam do tych codziennych. To było jednorazowe. Ale mam wrażenie, że on tak dziwnie się zaczął zachowywać co najmniej dzień wcześniej.

Dziękuję bardzo Blue, że się odezwałaś. Jak tylko będę mieć wyniki, to wkleję...

Listki nie spadają z tego kwiatka. Sprawdzałam. Wszystkie są.

A on dostaje ten antybiotyk o szerokim spektrum - Enrocin. Czy on nie działa w razie czego na toxo?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt mar 06, 2020 20:43 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Patrzcie... On tak potrafi leżeć pół godziny z otwartymi oczami w bezruchu. Cholera, to nie jest normalne...
Gdy na niego patrzę, to ogarnia mnie strach.

Minęło już 15 minut od nagrania tego filmu, a on wciąż tak samo leży. Oczy szeroko otwarte. Tylko oddech pokazuje, że Matrix żyje.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt mar 06, 2020 20:50 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

A oczka reagują? Jakbyś palcem przesunęła to oczy wodzą za palcem?
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pt mar 06, 2020 20:53 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

ewkkrem pisze:A oczka reagują? Jakbyś palcem przesunęła to oczy wodzą za palcem?

Nie, Ewkkrem. Oczka nie wodzą ani za palcem, ani za dyndającym przewodem od komputera ... :(

Blue, serduszko chyba nie bije szybko. Oddech jest powolny.
Źrenice - jak określił wet, w spowolniony sposób reagują na światło, ale reagują. Przed chwilą próbowałam z latarką..

Co do jonogramu i hormonu tarczycy, to nie wiem... Tak, biochemia będzie.
Myślę, że przy niewydolności wątroby też by coś wyszło w wynikach...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt mar 06, 2020 20:56 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Oczywiście że to nie jest normalne :(
Toksoplazmozę nerwową u kotów leczy się głownie Dalacinem - w odróżnieniu od jego działania u ludzi u kotów całkiem ładnie przenika do mózgu. I to jest jego wielka zaleta - podziała także jeśli neuroinfekcję (o ile to ona) wywołuje inny patogen na ten antybiotyk wrażliwy.

Jedna z moich kotek miała kiedyś dokładnie takie objawy przy silnej inwazji nicieni płucnych.
Nie mam pojęcia z czego to zachowanie wynikało, podejrzewamy że z wpływu może toksyn robali? Albo larwy zawędrowały do mózgu?
Po podaniu leku kotu nagle przełączyło się coś w głowie i wrócił do żywych.

Ale u Twojego kocurka głównie podejrzewałabym toxo ewentualnie jakieś problemy typu niewydolność wątroby.
To trzeba najszybciej powykluczać.
On tak się zachowywał jeszcze przed podaniem leków przeciwbólowych? One mogą go nieco przyćpać i nasilać to otępienie.

Mam nadzieję że oni mu te badania krwi zrobią porządne, sprawdzą też poziom glukozy, rozmaz manualny etc.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt mar 06, 2020 21:00 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

On w sumie nie był dawno odrobaczany, i lekarz zasugerował też odrobaczanie. Tym bardziej, że jakieś półtora miesiąca temu miałam pchły, i mogły przywlec na przykład tasiemca.. :(

Tylko nie wiem, czy odrobaczanie go w tym stanie nie będzie zabójstwem...?

Niewydolność wątroby powinna chyba wyjść w wynikach, prawda? Powinniśmy niedługo wiedzieć.
Tak, on tak samo zachowywał się przed podaniem leków. :(

Wydaje mi się zresztą, że ten bupaq podany rano, teraz już nie działa. Nie wiem, ile godzin się utrzymuje w organizmie, ale dostał go o 9 rano.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

[poprzednia][następna]