Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. Do zobaczenia Matrisiu...♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 05, 2020 21:23 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Jej tych chorob niewyjaśnionych coraz wiecej.
To jakas masakra jest
Kasiu kciuki za zdrowie dla ślicznego Pana Matrixa :1luvu: :201461
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Czw mar 05, 2020 21:45 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Kasia, a tak zupełnie może od czapy zapytam- czy to nie może być na tle jakiejś reakcji stresowej na wyjazd maluchów? Aż tak nie obserwowałam, jak wyglądały reakcje z innymi kociętami, no, Oriona trochę pamiętam, ale z brygadą L wydawał się Matriś wyjątkowo związany- ztego, co na filmach i zdjęciach widać było.
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Czw mar 05, 2020 21:57 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Przy spowolnionej reakcji źrenic też bym zakładała coś neurologicznego...
Może warto przy okazji zrobić badanie w kierunku toksoplazmozy?...
A co przeciwbólowego dostał?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Czw mar 05, 2020 22:01 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Kurza melodia.
Matrisiu :ok: :ok: :ok: :ok:

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Czw mar 05, 2020 22:02 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

maczkowa pisze:Kasia, a tak zupełnie może od czapy zapytam- czy to nie może być na tle jakiejś reakcji stresowej na wyjazd maluchów? Aż tak nie obserwowałam, jak wyglądały reakcje z innymi kociętami, no, Oriona trochę pamiętam, ale z brygadą L wydawał się Matriś wyjątkowo związany- ztego, co na filmach i zdjęciach widać było.

Myślę, że nie... Matriś akceptuje wszystkie maluszki (jeśli nie wchodzą mu za bardzo na głowę), ale nie sądzę, by jakieś szczególnie kochał. Raczej toleruje...
Tosię bardzo lubi, i myją się wzajemnie. To raczej mi wygląda na fizyczne "zaniemożenie"... Na jakąś obiektywną przyczynę...

Stomachari pisze:Przy spowolnionej reakcji źrenic też bym zakładała coś neurologicznego...
Może warto przy okazji zrobić badanie w kierunku toksoplazmozy?...
A co przeciwbólowego dostał?

Powiem lekarce o tej toxoplazmozie. Choć nie mam pojęcia, skąd by jej mógł nabyć, skoro nie je surowego mięsa.. I myślę, że trzeba zrobić prześwietlenie kręgosłupa. Czy nie ma tam jakiegoś zwyrodnienia czy urazu...
Sprawdziłabym, co dostał przeciwbólowego, ale leży plackiem na mojej torebce... :roll: (A w torebce jest jego książeczka zdrowia).
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Czw mar 05, 2020 22:09 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Czy maluchy dostawały surowe mięso?
Gdyby nic w badaniach nie wyszło, myślałabym nad rezonansem głowy. Może to jakiś wylew? Ucisk na mózg? Na rdzeń w kręgach szyjnych?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Czw mar 05, 2020 22:10 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Mogę tylko trzymać kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw mar 05, 2020 22:12 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Stomachari pisze:Czy maluchy dostawały surowe mięso?
Gdyby nic w badaniach nie wyszło, myślałabym nad rezonansem głowy. Może to jakiś wylew? Ucisk na mózg? Na rdzeń w kręgach szyjnych?

Maluchy tak - dostawały.
Też myślę nad rezonansem, ale chyba u nas rezonansu nie ma w Jeleniej... Też pomyślałam o wylewie. Zwierzaki mogą mieć wylew?

Dziękujemy za wszystkie kciuki. Bardzo się przydadzą...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw mar 05, 2020 22:15 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Myślę, że koty mogą mieć wylew, jak ludzie...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw mar 05, 2020 22:38 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok:
biedny Matriś...
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Czw mar 05, 2020 22:40 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Dziękuję Kwirynko...

Stomachari, udało się sprawdzić - dostał przeciwbólowo Bupaq, i dostał jeszcze Enrocin (no i ten rapidexon).

Sprawdzałam. Kurczę, silny ten przeciwbólowy - z grupy opioidów. Burprenorfina... chyba potraktowali poważnie jego stan..
Ostatnio edytowano Czw mar 05, 2020 22:43 przez Bastet, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw mar 05, 2020 22:43 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Tak, koty mogą mieć wylew.
Bupaq to jeden z najsilniejszych przeciwbólowych. Jeśli nie podziałał na Matrixa, to najprawdopodobniej podłoże nie jest bólowe. Jest oczywiście szansa, że Matrix słabo reaguje na buprenorfinę, ale minimalna, więc raczej zakładałabym, że nie o ból chodzi.

Edit: Czy poważnie potraktowali. I tak, i nie. Wybór przeciwbólowych dla kotów jest mocno ograniczony. Są albo NLPZ, albo opioidy. U psów jest jeszcze pyralgina jako wyjście pośrednie, ale u kotów nie można jej stosować. Mogli jeszcze spróbować z mniej popularnym tramadolem, ale to raczej na specjalne życzenie.
Potem, jeśli buprenorfina jest za słaba, podaje się leki wspomagające jak gapapentynę, żeby zwiększyć działanie tej pierwszej.
Ostatnio edytowano Czw mar 05, 2020 22:46 przez Stomachari, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Czw mar 05, 2020 22:44 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Stomachari pisze:Tak, koty mogą mieć wylew.
Bupaq to jeden z najsilniejszych przeciwbólowych. Jeśli nie podziałał na Matrixa, to najprawdopodobniej podłoże nie jest bólowe. Jest oczywiście szansa, że Matrix słabo reaguje na buprenorfinę, ale minimalna, więc raczej zakładałabym, że nie o ból chodzi.

Póki co Matrix wciąż leży na mojej torebce. A kiedy ten bupaq zaczyna działać i jak długo działa?

PS. Doczytałam, że "Po podaniu we wstrzyknięciu działanie pojawia się po 5-10 minutach, po podaniu podjęzykowym – po 10-20 minutach, maksymalny efekt występuje odpowiednio po 1 godzinie i 2-3 godzinach.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw mar 05, 2020 22:52 Re: Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. MATRIX CHORY :(

Kasiu, bardzo się zmartwiłam :(
Biedny Matrix :(
Najmocniejsze kciuki za jutrzejszą wizytę, za dobrą diagnozę, za wszystko.
I jeszcze się na Tosię nałożyło...
Wspieramy dobrymi myślami ze wszystkich sił!
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

[poprzednia][następna]