MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka z nami w nowym domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 12, 2020 12:12 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

zuza pisze:Forumowa ryśka (Magdalena Nykiel) jest behawiorystą.

o niej myślałam viewtopic.php?f=50&t=167038
i jeszcze czarno-czarni viewtopic.php?f=50&t=183389
Ostatnio edytowano Śro lut 12, 2020 12:15 przez mir.ka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lut 12, 2020 12:14 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Poczekaj z psychotropami. Zrób najpierw to co pisałam.]
I badanie moczu kontrolne. w Labie
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lut 12, 2020 12:22 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Marzenia11 pisze:Poczekaj z psychotropami. Zrób najpierw to co pisałam.]
I badanie moczu kontrolne. w Labie

Jestem w trakcie
Kupiłam KalmVet
i laserki do zabawy. Mili uwielbia. Inne współna zabawy nie wchodza na razie w grę bo za piorkiem lata tylko Mili.
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Czw lut 13, 2020 7:51 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Trzymam kciuki mocno mocno

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Czw lut 13, 2020 9:32 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Dzisiaj taka sama akcja.
Amy siedzi myśli, myśli. Nagle sru na Bagi zagania ją do drapaka. Bagi sie okreca wkoło wlaśnej osi i na Amy zeby ją wygnać z pokoju ta z wrzaskiem ucieka jakby ja ze skóry obdzierali. Potem smutna Bagi i przestraszona wchodzi do dziury w drapaku :(
Mili nie wie co sie dzieje bo nie bierze udziału w tych akcjach. Ona mysli że to wina Bagi i jak tylko ja widzi ucieka :? :? :?
Dziewczyny dzisiaj dostały KalmVet. Zamawiam karme bo w necie taniej. I mam mieć Pet Remedy dzisiaj.
Lecznica (inna) w której byłam po południu współpracuje z behawiorystą wiec jak coś mam jakiś punkt zaczepienia.

MonikaMroz

Post » Czw lut 13, 2020 9:56 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Ryśka mówiła, że trzeba przerywac "atak" juz na etapie obserwacji atakowanego. I izolowac atakujacego na 5 minut (nie za kare, tylko to czas na wyciszenie trybu polowania".
Jesli wiec wiesz, ze jest sytuacja po ktorej nastepuje atak, to izoluj atakujaca.

U mnie Filek polowal na Szara. Aha i nalezy nagradzac (reagowac pozytywnie) na kazda sytuacje, kiedy koty sa obok siebie i nie ma awanturki (znaczy nagradzac te co bywa agresorem).
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw lut 13, 2020 10:06 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Ja też czasem widzę moment, kiedyMini, nasza agresorka, szykuje się do ataku. Staram się ją wtedy zająć jakąś zabawką. Często wystarczy, że odwróci główkę w inną stronę i zapomina o ataku.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lut 13, 2020 10:17 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

zuza pisze:Ryśka mówiła, że trzeba przerywac "atak" juz na etapie obserwacji atakowanego. I izolowac atakujacego na 5 minut (nie za kare, tylko to czas na wyciszenie trybu polowania".
Jesli wiec wiesz, ze jest sytuacja po ktorej nastepuje atak, to izoluj atakujaca.

U mnie Filek polowal na Szara. Aha i nalezy nagradzac (reagowac pozytywnie) na kazda sytuacje, kiedy koty sa obok siebie i nie ma awanturki (znaczy nagradzac te co bywa agresorem).

No widzisz... każdy gada co innego. w sensie zostaw koty w spokoju same się muszą dogadać.

Mnie nie było przy tej sytuacji bo ja rano nie mam czasu ich pilnowac. Mąż mi mówił.
Ale będę tak robić. Zajmować Amy czymś. choć to łatwe nie jest... Bo każda jest skupiona na tej drugiej.
Jedynie Mili jak się jej tylko piórko pokaże to leci szaleć.

MonikaMroz

Post » Czw lut 13, 2020 10:28 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Piórko jest dobre, może być też laserek. Albo smaczek :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lut 13, 2020 10:34 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

jolabuk5 pisze:Piórko jest dobre, może być też laserek. Albo smaczek :ok:

Laserek :ryk: :ryk: :ryk:
wczoraj kupiłam aż dwa ... sama sobie mogę za nim biegać :twisted:

Na Amy jedyny sposób to smaczek albo inne żarcie. Do tego to ona pierwsza.

MonikaMroz

Post » Czw lut 13, 2020 10:36 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

MonikaMroz pisze:
zuza pisze:Ryśka mówiła, że trzeba przerywac "atak" juz na etapie obserwacji atakowanego. I izolowac atakujacego na 5 minut (nie za kare, tylko to czas na wyciszenie trybu polowania".

No widzisz... każdy gada co innego. w sensie zostaw koty w spokoju same się muszą dogadać.

Mnie nie było przy tej sytuacji bo ja rano nie mam czasu ich pilnowac. Mąż mi mówił.
Ale będę tak robić. Zajmować Amy czymś. choć to łatwe nie jest... Bo każda jest skupiona na tej drugiej.

Nie zajmowac jej czyms, tylko odizolowac od bodzca.
Zajmowanie sie nia to sygnal, ze osiaga cos, co ja kreci. Czyli wzmacnianie zachowania, ktore jest niepozadane.
Wiadomo, ze nie zawsze sie da. Wtedy kiedy sie da :)

Chodzi o wydzielanie dopaminy. Podczas polowania wydziela sie dopamina. Koty uwielbiaja polowac. To ich najsilniejszy instynkt oprocz rozmnazania. Przy czym polowanie to nie tylko lapanie ofiary, ale takze obserwowanie dziury, w ktorej sie skryla, czatowanie, obserwowanie samej ofiary. W tym czasie caly czas dopamina dziala. Dlatego kiedy widzimy, ze kot przechodzi w tryb polowania trzeba go odizolowac na kilkam int, zeby przerwac wydzielanie dopaminy.

zuza

Post » Czw lut 13, 2020 10:38 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

zuza pisze:
MonikaMroz pisze:

Nie zajmowac jej czyms, tylko odizolowac od bodzca.
Zajmowanie sie nia to sygnal, ze osiaga cos, co ja kreci. Czyli wzmacnianie zachowania, ktore jest niepozadane.
Wiadomo, ze nie zawsze sie da. Wtedy kiedy sie da :)

Chodzi o wydzielanie dopaminy. Podczas polowania wydziela sie dopamina. Koty uwielbiaja polowac. To ich najsilniejszy instynkt oprocz rozmnazania. Przy czym polowanie to nie tylko lapanie ofiary, ale takze obserwowanie dziury, w ktorej sie skryla, czatowanie, obserwowanie samej ofiary. W tym czasie caly czas dopamina dziala. Dlatego kiedy widzimy, ze kot przechodzi w tryb polowania trzeba go odizolowac na kilkam int, zeby przerwac wydzielanie dopaminy.

Znaczy zabierać ja gdzieś zeby nie miala w zasięgu wzroku Bagiry?
I zamykać?

MonikaMroz

Post » Czw lut 13, 2020 10:42 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

No chyba tak najłatwiej. Bo jak sie nia bedziesz zajmowala to niby pochwala, nie?

zuza

Post » Czw lut 13, 2020 10:54 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

MonikaMroz pisze:

Bo to wszystko zalezy od tego jak ten atak wyglada i jak wygladaja koty podczas niego, dlateho tak trudno dawac drobiazgowe wskazowki tylko opierajac sie na tym co piszesz.
Izolacja od bodzca to tez przerywanie dostepu do niego. Ja np miedzy wpatrujace sie w siebie koty (to rowniez forma agresji) macham reka az przerwe ten proces.
Ustalcie jeden dla wszystkich sposob rragowania na niepozadane zachowania zachowujac pidstawowe zasady:
Bez wymawiania imienia kota
Ton spokojny i stanowczy
Tylko izolacja, bez zadnych zachowan pozytywnych ktore moga wzmocnic niepozadane zachowanie kota
Najlepiej didac do tego komende, ja np mowie nie wolno i to wszystko.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw lut 13, 2020 11:12 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Ach! Ryśka mówiła jeszcze, zeby dodac sygnal przerwania. Takie "stop". To moze byc stanowcze Nie wolno, u nas to bylo klasniecie. I wtedy kota wyniesc. Sorki, ja sobie przypominam szczegoly jak tu czytam. Dlatego tak przerywanie pisze.

zuza

[poprzednia][następna]