MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka z nami w nowym domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 10, 2020 20:39 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ♥♥♥ i Bagirka :)

Dokacałam dwa dorosłe koty dwoma dorosłymi kotami. Trwa to do dziś (t.zn.) 1,5 roku :D ale tylko dlatego, że jeden kocur jest totalnym tchórzem. Trójka dogadała się wspaniale a ten czwarty to totalny cykor. Potrafi z pozostałymi robić baranki, miziać się, a czasem nawet "zaatakować". U nas "normalizacja" stosunków kocio-kocich trwa już półtora roku.
U Ciebie troszkę inna sytuacja, bo Bagirka była jedynaczką i to chyba największy problem. Nie trzeba rozpaczać - kocice się dogadają :D . Kiedyś czytałam, że koty jednej płci łatwiej się "dogadują ".
Cierpliwości i dobrego humoru życzę (bo TO się kotom udziela :D ).
Kciuki dla Was :ok: :ok: :ok:
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pon lut 10, 2020 20:41 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ♥♥♥ i Bagirka :)

Szkoda, że tak im nie idzie. Może wszystkie powinny mieć obroże feromonowe? A może krople Bacha?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lut 10, 2020 20:53 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

U nas ta sytuacja trwa 1,5 miesiąca w sumie dopiero.
Tylko jakoś tak teraz odzywają się w dziewczynach dziwne zachwania- ataki gonitwy. Przepędzają się nawzajem.
Wczoraj Bagi Mili przeganiała.
Dzisiaj Amy Bagi i to tak ostro. Mili aż wstała i z szafy zerkała co się dzieje.
Ja na prawdę staram się na luz brać ale takie sytuacje mnie mega dołują. Kocham je wszystkie i chciałabym żeby się dogadały.Bagi jest szczególnym kotem. Dużo pracy kosztowalo nas to by nam zaufała, pokochała. Ma ibd a taki stres na pewno nie sprzyja. Choć generalnie każda z nich je, sika i sra bez problemów od samego początku.
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pon lut 10, 2020 20:54 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Może faktycznie, odstresowywacz dla każdej z koteczek

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pon lut 10, 2020 20:58 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

A wiecie co jest najgorsze ze ich nastawienie do siebie zmienia się w ciągu kilku, kilkunastu minut. Bo jak wróciłam z pracy to Amy z Bagi normalnie koło siebie spacerowały i nic. A potem nagle taka akcja. A Bagi niewinna, chciała się wycofać a została zaatakowana.

MonikaMroz

Post » Pon lut 10, 2020 20:59 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Anna2016 pisze:Może faktycznie, odstresowywacz dla każdej z koteczek

Skłaniam się ku RC Calm dla Mili i Amy albo dla wszystkich KalmVet te kapsułki.

MonikaMroz

Post » Pon lut 10, 2020 20:59 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Dlatego uwazam, że obrózki powinny mieć wszystkie!
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lut 10, 2020 21:11 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Ja bym się nie przejmowała. Ale mi łatwo mówić, bo mam dwa dogadane koty. I moje też się czasami pogonią tak że aż się za nimi kurzy (tyle że u mnie goniącą jest zawsze Ofelia, a uciekającą - Carmen, chyba że chodzi o zabawę, wtedy bywa na odwrót).
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pon lut 10, 2020 21:21 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ♥♥♥ i Bagirka :)

MonikaMroz pisze:Wiem ze Kalmvet to kapsułki. Mogłaby je brać cała trójka. Bo RC Calm to tylko Mili z Amy. Bagi przy ibd nie chce zmieniać diety.

A wet co ma mówić. RC urinary, i badanie moczu jeszcze w tym tym żeby zobaczyć czy leukocyty spadły podczas działania antybiotyku. I capsulki urinovet dostałam na własna prośbę.

Ok, jestem przy komputerze.
Akurat tak się składa, zę robię projekt z weterynarzami nt analizatorów, czyli sprzętu do szybkiej diagnostyki, czyli np. analizator do badania moczu, inny do badania osadu moczu, hematologiczny , biochemiczny. Generalnie jesli chodzi o szybkie badanie moczu to ono daje po pierwsze niepełny wynik - stąd np nie masz określonego , czy w moczu sa bakterie, czy też nie, a po drugie orientacyjny wynik.
To nie jest badanie jedyne na ktorym mozna oprzeć leczenie. Więc skoro masz powtózyć badanie moczu to zanieś probkę do labu.
Bo przeciez inaczej się leczy idiopatyczne zapalenie pęcherza - czyli ktorego w 99% sytuacji podłozem jest stres, a inaczej balteryjne (wtedy trzeba dać najczęściej furaginę, albo własnie antybiotyk).
To tyle w temacie badania.
Wg mnie, a mam doświadczenie z pęcherzami dośc spore i u kilku co najmniej kotów, wszystkie Twoje panny powinny dostawać albo coś z tryptofanem, albo zylkene, ale w tej duzej dawce. Rozważyłabym obróżki dla całej trojki ioraz RC Calm dla Amy i Mili. Dodatkowo - jeśli reagują, u mnie się bardzo dobrze sprawdzily - poduszeczki Baldiniego z zooplusa, wyciszają, poprawiaja nastrój.
Rozważ zadziałanie wielotorowe, ale skoncentrowane na redukcji stresu.
\Plus działania behawioralne o którycyh już kiedyś Ci pisałam - czyli wspólne zabawy na terenie.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pon lut 10, 2020 21:30 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

jolabuk5 pisze:Dlatego uwazam, że obrózki powinny mieć wszystkie!

Też tak uważam - ale to duży wydatek ...

Gdy u nas w mieszkaniu wymieniali grzejniki, to wszystkie koty - 7 szt. miały pozakładane obróżki feromonowe
Chciałam im zaoszczędzić stresu i nie miałam pojęcia jak się bedą czuły wszystkie razem zamkniete na balkonie ... było ciepło, ale nigdy nie były w takiej sytuacji
Wymiana trwała dobre pól dnia, ale koty nie wyglądały na zestresowane ...
Ile w tym zasługi obrózek ... nie wiem. Dla mnie najważniejszy był w tym momencie spokój wszystkich kotów - w tym strachliwej Dziuni i panikującego Cynamona

Udało sie i ani przez chwilę nie żałowałam forsy, i to sporej, wydanej na obróżki :201461 :ok:

Obrazek Obrazek
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Pon lut 10, 2020 22:06 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Marzena podsumuje to co napisałaś bo nie wiem czy dobrze rozumiem.
Mili i Amy RC Calm. Dla Amy dodatkowo np UrinoVet na pęcherz.
Dla wszystkich coś z tryptofanem np KalmVet? Albo Zylkene w tej dawcę 250?
I dla wszystkich obrozki?

Ogólnie nie wiem czy w tym miesiącu dam radę. Jest dopiero 10ty a my jesteśmy spłukani. A nawet mamie za chatę jeszcze nie zapłaciłam... jedyne na co może jeszcze wybule to na RC Calm. Bo na obrozki na 100% nie

Jestem załamana i zniechęcona. Dzisiaj to już ryczałam. One się po prostu nie nawidza :placz: :placz: :placz:

MonikaMroz

Post » Pon lut 10, 2020 22:10 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Jeśli chodzi o mocz to to zwykłego ludzkiego labu?
Czy do weta żeby oddał do labu?

MonikaMroz

Post » Pon lut 10, 2020 22:21 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

MonikaMroz pisze:Marzena podsumuje to co napisałaś bo nie wiem czy dobrze rozumiem.
Mili i Amy RC Calm. Dla Amy dodatkowo np UrinoVet na pęcherz.
Dla wszystkich coś z tryptofanem np KalmVet? Albo Zylkene w tej dawcę 250?
I dla wszystkich obrozki?

Ogólnie nie wiem czy w tym miesiącu dam radę. Jest dopiero 10ty a my jesteśmy spłukani. A nawet mamie za chatę jeszcze nie zapłaciłam... jedyne na co może jeszcze wybule to na RC Calm. Bo na obrozki na 100% nie

Jestem załamana i zniechęcona. Dzisiaj to już ryczałam. One się po prostu nie nawidza :placz: :placz: :placz:

1. Mily i Amy RC Calm (tryptofan) a dla Bagiry Kalmvet - albo dla wszystkich Zylkene.
2. Amy - Urinovet/Urinodol
3. Dla wszystkich obrózki.
4. Dzialania behawioralne - wspólna zabawa na terenie jednych z uchylonymi drzwiami (żeby Bagirka mogła się włączyć jak będzie chciała) a potem zmiana yzn zabawa u Bagirki z uchylonymi drzwiami. Zabawa czymś wspólnym co lubią tzn czymś co mogą wszystkie się bawić np piórka na patyku.

Jak nie masz kasy zacznij od RC Calm i KalmVetu

Mocz koniecznie do labu - jak moze to zrobić vet to niech wyśle, jak nie to zanieś.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pon lut 10, 2020 22:27 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Monika nie trać nadziei. Zobaczysz będzie dobrze tylko dziewczynom potrzeba więcej czasu . Trzymam za was kciuki i ślę ciepłe myśli. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Pon lut 10, 2020 23:53 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Ja też wierzę, że wszystko się dobrze ułoży. To dopiero półtora miesiąca! Dla nas to dużo, bo czekamy na pozytywy, których nie widać, ale tak naprawdę to tylko 6 tygodni...
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]