Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. Do zobaczenia Matrisiu...♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 04, 2020 22:42 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

Łoj tam, milva b obiecała, że oczka błękitne będą a to rzadkie u kotów :D
Białe, bure, będą piękne i niezwykłe :1luvu:
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Wto lut 04, 2020 22:45 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy kota...

Bastet pisze:
milva b pisze:
Marmolada18 pisze:"Temple of Bastet" :ok: :ok: genialne! A opisy Kotkow takie, ze potencjalny domek powinien czuć się zaszczycony, ze takie Kocie znakomitości bedzie dopieszczał :ok: :ok:
Tylko jak patrzę na te bialo-kremowe futerka, to noir w opisie: :ryk: :ryk: :ryk:

Śmiej się, śmiej. One są genetycznie czarne jak murzynek Bambo :) A to, że dodatkowo mają gen S_ czyli gen na białe łatki , oraz gen point cscs, to już inna sprawa :)

No a ten brzuszek biały? To też tylko łatka?

Tak :)
One nie są białe z czarnym :) Nie ma takich kotów. Kolor biały nigdy nie jest kolorem właściwym :)
Maluszki są czarne z białym.
Nawet jeśli kot ma dużo tej bieli, to nie jest jego kolor bazowy.
Wystarczy, że przykładowo, tak jak turecki van, ma kolor tylko na uszkach i ogonie, i ten kolor jest genetycznie jego prawdziwym kolorem :)
Ilość bieli u kotów łaciatych może być różna :) Od rękawiczek i/lub małego krawata, bądź strzałki na nosie, przez wysokie skarpetki, lub prawdziwego bikolora, gdzie 1/3 ciała jest z bielą, lub arlekina gdzie minimum 1/2 ciała jest z bielą, aż do vana, gdzie tylko uszka i ogon w kolorze a reszta biała :)
Co więcej, nawet jeśli kot jest cały biały, to nie jest jego właściwy kolor :) Gen W_ odpowiedzialny za całe białe ciało jest tylko kolorem maskującym :)
I tak na przykład możecie mieć kota białego, bez ani jednego włoska w kolorze, a genetycznie jest on czarny jak smoła, albo jest czarnym pointem , albo niebieskim szylkretowym pregowanym pointem, albo cynamonowym pręgowanym pointem łaciatym itp itd :)
Ostatnio edytowano Wto lut 04, 2020 22:49 przez milva b, łącznie edytowano 1 raz
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24

Post » Wto lut 04, 2020 22:49 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

A, ok. A cały biały kotek jest już genetycznie biały?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Wto lut 04, 2020 22:49 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

A jak kotek jest cały biały? Bez jednej plamki? To albinos? I jak się go wtedy określa?

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Wto lut 04, 2020 22:50 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

Bastet pisze:A, ok. A cały biały kotek jest już genetycznie biały?

Marmolada18 pisze:A jak kotek jest cały biały? Bez jednej plamki? To albinos? I jak się go wtedy określa?

Napisałam wyżej :) Nie, nie jest. Biel tylko maskuje kolor bazowy :D Pod spodem kot genetycznie ma inny kolor właściwy. To tak jakbyście na wasze włosy ubrały białą perukę :)
Ostatnio edytowano Wto lut 04, 2020 22:51 przez milva b, łącznie edytowano 1 raz
Milva B
Obrazek

milva b

Post » Wto lut 04, 2020 22:51 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

Marmolada18 pisze:A jak kotek jest cały biały? Bez jednej plamki? To albinos? I jak się go wtedy określa?

Są takie całe białe i często wtedy są głuche lub mają jedno oko niebieskie, a drugie żółte. Np.jak Korek. Tu z forum. To on jaki ma kolor? Tak profesjonalnie rzecz ujmując?
Ostatnio edytowano Wto lut 04, 2020 22:52 przez Bastet, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto lut 04, 2020 22:52 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

Bastet pisze:

Są takie całe białe i często wtedy są głuche lub mają jedno oko niebieskie, a drugie żółte. Np.jak Korek. Tu z forum.

Nadal taki kot nie jest biały-biały :) Pod spodem ma kolor prawdziwy, bazowy. I może na przykład być rudy :)
Odnośnie kotów głuchych, wcale nie jest to takie częste :) W hodowli koty się bada testem BAER i nigdy nie kryje białego kota białym :)
Ostatnio edytowano Wto lut 04, 2020 22:53 przez milva b, łącznie edytowano 1 raz
Milva B
Obrazek

milva b

Post » Wto lut 04, 2020 22:52 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

O wlasnie, o Koreczku myslalam. To jaki mialby opis? Czy bez rodzica tez sie da go okreslic?
Ostatnio edytowano Wto lut 04, 2020 22:53 przez Marmolada18, łącznie edytowano 1 raz

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

E ... no ... albinos to inna para kaloszy i ... miałyby (chyba) czerwone oczy
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Wto lut 04, 2020 22:53 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

ewkkrem pisze:E ... no ... albinos to inna para kaloszy i ... miałyby (chyba) czerwone oczy

O to to to.... Albinos to albinos :) Zupełnie inna historia :)

A wspomniany Korek, kot biały różnooki, nie jest niczym rzadkim i nie jest genetycznie biały. :D
Marmolada18 pisze:O wlasnie, o Koreczku myslalam. To jaki mialby opis? Czy bez rodzica tez sie da go okreslic?

Da się. Robiąc test genetyczny :) patyczek do ucha, pobierasz wymaz z policzka i wysyłasz do labu. Masz w 2 tygodnie wynik w domu i wiesz co jest pod spodem.
Oprócz niuansów takich jak srebro, złoto czy karmel, bo na te konkretne geny nie opracowano jeszcze gentestów.
Ostatnio edytowano Wto lut 04, 2020 22:56 przez milva b, łącznie edytowano 2 razy
Milva B
Obrazek

milva b

Post » Wto lut 04, 2020 22:54 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

ewkkrem pisze:E ... no ... albinos to inna para kaloszy i ... miałyby (chyba) czerwone oczy

No albinosy to moje... Tak trochę. Genetycznie. 8)
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto lut 04, 2020 22:55 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

milva b pisze:

O to to to.... Albinos to albinos :) Zupełnie inna historia :)

A wspomniany Korek, kot biały różnooki, nie jest niczym rzadkim i nie jest genetycznie biały. :D

A da się określić jaki jest?
Czy testy dopiero by pokazały?
To ciekawe. Cały biały, a bazowo inny... Hmm...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto lut 04, 2020 22:57 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

Ciotka, nie marudź :P Masz piękne kociątka i nawet jak trochę zrobią się bure to oczka błękitne zostaną :1luvu:
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Wto lut 04, 2020 22:57 Re: Temple of Bastet*PL ♥ Lipton & Lukier. Spiczaste oczy ko

Bastet pisze:A da się określić jaki jest?
Czy testy dopiero by pokazały?
To ciekawe. Cały biały, a bazowo inny... Hmm...

Napisałam powyżej, bez rodziców i dziadków, nie bardzo. gentest to jedyna opcja.
I tak, ciekawe jest to, że gen W_ to gen tylko maskujący bielą kolor właściwy u kota.
Milva B
Obrazek

milva b

[poprzednia][następna]