Temple of Bastet*PL ♥ L & L w DS. Do zobaczenia Matrisiu...♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 03, 2020 13:04 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

ewkkrem pisze:Pifko - niesamowity 8O. Do czwartego roku życia??? Niesamowite :D

Tak, wszystkie pointy rodzą się białe, syjamy, ragdolle, nevy, brytki point, kornisze point, devony point, tajskie itd itd
Pointy bez bieli wybarwiają się krócej, choć ich kolor zmienia się potem jeszcze nieznacznie przez całe życie, bo na kolor ma wpływ zdrowie, dieta, hormony, pory roku itp.
A pointy z bielą wybarwiają się bardzo długo.
Pifko jest syjamem i jak każdy syjam urodził się bielusieńki jak śnieg.
Tak wyglądał gdy miał 18 dni :D
Obrazek
Jak wygląda teraz już wiesz :D
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24

Post » Pon lut 03, 2020 13:06 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

milva b pisze:
Bastet pisze:
milva b pisze:Pifko też urodził się biały i patrz co teraz z niego wyrosło ;)
Obrazek

Pointy z białym tak mają że wybarwiają się do 3-4 roku życia nawet :)

No ale wiesz... te moje NIE są jednak rasowe, więc mam cichą nadzieję, że już więcej nie ściemnieją.... :oops:

Nie ma znaczenia czy są rasowe czy nie, genetycznie to są czarne koty point z dodatkiem bieli. Ile mają tej bieli nie wiem, nie widziałam na żywo. Od jej ilości zależy czy będą mieć małe ciemnobrązowe, prawie czarne łaty w przyszłości (jak ten kocurek wolnożyjący u Izy ze Szczecina), czy wręcz cały tułów pokryty taką ciemną łatą. W każdym razie, ściemnieją na pewno, nie ma innej opcji ;)

Taka wiedza bardzo pożądana. Tylko, kurczę, szkoda :( . Kociaki śliczne a tu wypada uprzedzić przyszły dom, że ściemnieją.
A może lepiej? Odsieje się choć trochę tych co chcą kota dla wyglądu.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pon lut 03, 2020 13:12 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Moje to są pointy dachowe. :wink:

:placz: Ale oczka niebieskie chociaż zostaną?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pon lut 03, 2020 13:14 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Tak była mając chyba 3 miesiące
Obrazek
Taka jest dzisiaj ( 8 miesięcy)
Obrazek
:mrgreen:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lut 03, 2020 13:15 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Pocieszę :) Nie sciemnieją :) A dlaczego? BO NIE. W koncu to sa koty i robia, co chca :p

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Pon lut 03, 2020 13:15 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

ewar pisze:Tak była mając chyba 3 miesiące
Obrazek
Obrazek

Niemożliwe! 8O
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pon lut 03, 2020 13:16 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Marmolada18 pisze:Pocieszę :) Nie sciemnieją :) A dlaczego? BO NIE. W koncu to sa koty i robia, co chca :p

:piwa: hahah, trzeba im to powtarzać codziennie...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pon lut 03, 2020 13:16 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Bastet pisze::placz: Ale oczka niebieskie chociaż zostaną?

U Pifka - na zdjęciu - wydają się niebieskie. Jest więc nadzieja :D
Drops.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Pon lut 03, 2020 13:38 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Jaka super łaźnia! Cudownie! :1luvu:
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pon lut 03, 2020 13:45 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Nul pisze:Jaka super łaźnia! Cudownie! :1luvu:

:1luvu:

Właśnie wyczytałam, że koty seal point mają albinoskie pochodzenie. To by się zgadzało. Bo czasem, jak patrzę pod pewnym kątem, to wydaje mi się, że oczy moich maluchów są czerwone... 8O
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pon lut 03, 2020 13:53 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Bastet pisze:
milva b pisze:Pifko też urodził się biały i patrz co teraz z niego wyrosło ;)
Obrazek

Pointy z białym tak mają że wybarwiają się do 3-4 roku życia nawet :)

No ale wiesz... te moje NIE są jednak rasowe, więc mam cichą nadzieję, że już więcej nie ściemnieją.... :oops:

Ale że co ściemnieje? Będzie "białe inaczej"!
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pon lut 03, 2020 13:55 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Bastet pisze:
ewar pisze:Tak była mając chyba 3 miesiące
Obrazek
Obrazek

Niemożliwe! 8O

Możliwe. Wcześniej była bielutka.
Kotki są cudne, kochane, nieważne jak umaszczone. Pożyjemy, zobaczymy, na ile się zmienią.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lut 03, 2020 14:08 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Już wiem dlaczego tak mi się wydawało! Poczytałam. Na razie tylko wklejam, żeby nie zgubić. Potem przetłumaczę:

Because of the pigment restriction caused by the temperature sensitive tyrosinase, pointed cat's eyes are always shades of blue because the blue layer in the eye common to all cats is not covered by another color. The back of the eye also lacks pigment, giving colorpoint cats' pupils an eerie red and silver reflection in the dark, unlike a normally pigmented cat's shining silver-green or -blue.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pon lut 03, 2020 14:20 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Bastet pisze:Już wiem dlaczego tak mi się wydawało! Poczytałam. Na razie tylko wklejam, żeby nie zgubić. Potem przetłumaczę:

Because of the pigment restriction caused by the temperature sensitive tyrosinase, pointed cat's eyes are always shades of blue because the blue layer in the eye common to all cats is not covered by another color. The back of the eye also lacks pigment, giving colorpoint cats' pupils an eerie red and silver reflection in the dark, unlike a normally pigmented cat's shining silver-green or -blue.

Znaczy zostają niebieskie :)
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pon lut 03, 2020 14:25 Re: DT u Bastet. ♥ Lipton & Lukier. Łańcuszek szuru-buru..

Z powodu ograniczenia pigmentu spowodowanego wrażliwą na temperaturę tyrozynazą, spiczaste oczy kota są zawsze w odcieniach niebieskiego, ponieważ niebieska warstwa w oku wspólna dla wszystkich kotów nie jest pokryta innym kolorem. W tylnej części oka brakuje również pigmentu, co powoduje, że źrenice kotów z kolorowymi oczami mają dziwne czerwone i srebrne odbicie w ciemności, w przeciwieństwie do świecącego srebrno-zielonego lub niebieskiego kota normalnie pigmentowanego.

Tak mi "mówi" translator :)
Jakby nie było moje maluchy są cudowne, energiczne, śmieszne i ... takie właśnie jakie powinny być! :D
Lukrze, Liptonie - koffam Was :1luvu:
Tata Drops.
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

[poprzednia][następna]