Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sty 03, 2020 9:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Amar jest dosyć puchaty i szczerze mówiąc ja w ogóle nie widziałam tego bąbla czy tam buli.
Aczkolwiek dzień wcześniej u weta na spiocha dostał kroplowke i wtedy bylo to bardzo widoczne..
Mam nadzieję że nie wtloczylam tego tam gdzie nie powinnam :(

Amar04

Od: Wto wrz 27, 2011 9:14

Post » Pt sty 03, 2020 9:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Prawdopodobnie dostał więcej kroplówki u weta i dlatego widziałaś bąbel. Jak Ty podawałaś 100 ml na kilka razy to była śladowa ilość kroplówki pod skórą u prawie 6 kg kota ;-) Po tej kroplówce w lecznicy sikał normalnie?

Zerknij na mój post wyżej, edytowałam.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Pt sty 03, 2020 9:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tak tak widziałam, urinodol.
Kurcze ile to wydatków. Skąd na to brać :|
Po wecie to on nigdy nie czuje się dobrze i nie zachowuje normalnie ze względu na narkoze. (dwa dni do siebie dochodzi)
Jedyne co zrobił to rzucił się na jedzenie.
Ani pić specjalnie, siku chyba też już tego dnia nie było, a wrocilismy od weta o 19. Fakt że sikal cały dzień do wizyty, w pęcherzu było tylko tyle żeby odrobinę wycisnąć do badania.

Amar04

Post » Pt sty 03, 2020 9:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie wolno wyciskać moczu z pęcherza do badania. Jak mieli kota pod narkozą to mogli pobrać próbkę z nakłucia pęcherza (no ale to trzeba umieć).
Zakładam się, że w SpecVecie nikt nie musiałby kota przysypiać do badań...
A propos wydatków-tym bardziej trzeba znaleźć lecznicę, która zajmie się kotem całościowo, bez zbędnych dodatkowych kosztów np. na niepotrzebne narkozy.
Czy mierzysz kotu codziennie cukier w domu? Skoro daje się już tyle lat kłuć do insuliny to on całkiem obsługiwalny jest :-) Trzeba tylko znaleźć na niego sposób w lecznicy, na spokojnie, nie z nerwami.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."

Feliska97

Post » Pt sty 03, 2020 10:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wątpię czy komukolwiek uda się bez usypiacza ale na pewno spróbuję, jeśli nic się nie zwolni to najpóźniej 4 lutego idzuemy do fr Neski.. Też tanio nie jest wizyta z usg 250 zl, do tego dojdzie krew.. No ale nic, to tylko pieniądze :wink:
Mierze cukier i dziś to nawet urocze, mówię "Amar chodź sie zmierzyć" i on idzie ochoczo.
Ale ile było płaczu i nieudanych prob na początku.. Nawet nie chce tego pamiętać :|

Amar04

Post » Pt sty 03, 2020 10:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erytrocyty 6,27 5-10
Hematokryt 28,8 30-44
Hemoglobina 10,5g/dl 9-15
MCV 45,9 40-55
MCH 16,7 13-17
Leukocyty 11,9 6-11
Płytki krwi 71 180-550 - fałszywie zaniżóna ze względu na obecność makrotrombocytów i zlepów

Feliska powiedz mi proszę czy według Ciebie dopadła go Anemia??
Nie umiem jeszcze interpretować wyników.
Czytam z przerażeniem o tych wszystkich transfuzjach i tym podobnych terapiach zelazem..
Mój wet powiedział, że in tu nic złego nie widzi, ale w zasadzie to do tej pory tylko to od niego słyszałam niezależnie od stanu kota i wyników :x

Amar04

Post » Pt sty 03, 2020 10:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A co do urinodolu.. To czytam że i fosforu dużo, a i zakwasza mocz.
Amar i tak ma niskie ph 5,5
Więc nie wiem czy ten urinodol to dobry pomysł?

Amar04

Post » Pt sty 03, 2020 11:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zylkene, feromony, spokój i dacie radę u Neski :ok: Na wizytę zabierz z domu ręcznik, w razie gdyby trzeba było go użyć do uspokajania kota.
Parametry czerwonokrwinkowe szału nie robią, ale transfuzja na pewno nie jest teraz potrzebna. Na terapię Aranespem też zdecydowanie za wcześnie.
Co do Urinodolu i Lespewetu-na pewno jeden i drugi ma fosfor z tym, że w Lespewecie nie jest oznaczony. W ogóle to na początku myślałam o Urosepcie, ale zawiera potas, a Amar ma go ciut podwyższony i dlatego mam wątpliwości czy go podawać. Urosept byłby najfajniejszy na pęcherz...

Feliska97

Post » Pt sty 03, 2020 11:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A jakie miał wyniki nerkowe w badaniu poprzedzającym to ostatnie? I ile czasu upłynęło między badaniami?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pt sty 03, 2020 11:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

03/04/2019 (wizyta też z powodu zapalenia układu moczowego-jak twierdził wet)
Mocznik 87.44
Kreatynina 1.85
Fosfor 3.66

Amar04

Post » Pt sty 03, 2020 11:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jakie kot ma białko całkowite?
Kotu po leczeniu zapalenia pęcherza Convenią i tolfedyną skoczyły parametry :roll:

Feliska97

Post » Pt sty 03, 2020 11:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Białko 3.1 norma 0.01-5.5
Poprzednie badanie 3.18

Amar04

Post » Pt sty 03, 2020 11:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Feliska97 pisze:Jakie kot ma białko całkowite?
Kotu po leczeniu zapalenia pęcherza Convenią i tolfedyną skoczyły parametry :roll:

Kurcze czyli teraz będą jeszcze wyższe skoro dostał to samo :evil:
Co z tymi weterynarzami :!:

Amar04

Post » Pt sty 03, 2020 11:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak to dostał to samo? Wypisz wszystkie leki jakie podajesz i od jak dawna.
Nie mamy pewności czy wyniki zmieniły się na skutek zastosowanego leczenia, ale istnieje takie prawdopodobieństwo.

Feliska97

Post » Pt sty 03, 2020 11:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zarówno w kwietniu jak i teraz na posikiwanie krwią czyli jak twierdził wet zapalenie układu moczowego, dostał convenie i tolfine i kroplowke na wizycie. Nic więcej nie dostałam.

Teraz oglądam wyniki nawet z 15 czy 17 roku i choć krea była w normie, choć przy granicy to mocznik zawsze NA granicy lub leciutko przekroczony. Ale i hematokryt również wysoko więc ciągle słyszałam, że odwodniony i nic poważnego się nie dzieje..

Amar04

[poprzednia][następna]