stadko kocio-psie zaprasza :) proszę o zamknięcie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 15, 2019 18:51 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

Może jakiś wirus i się przenosi z piesia na piesia? Urocze są twoje psiurki, swoją drogą. A jak Śniezka?

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie gru 15, 2019 19:12 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

Kiepska sprawa z oczlami :(
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Nie gru 15, 2019 19:17 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

aga66 pisze:Może jakiś wirus i się przenosi z piesia na piesia? Urocze są twoje psiurki, swoją drogą. A jak Śniezka?

Nie wiem co to za wirus ale aż 2 weterynarzy nie wie jak go leczyć :oops:

Co do śnieżki to ona również ma problemy ze skórą :( Wczoraj po raz kolejny podrapała się na karku aż do krwi. Gdyby nie fakt że to inaczej wygląda to bym pomyślała że psiaki załapały od małej jakiegoś wirusa.
A póki co powoli uczę się co mogę małej robić. Dzisiaj np odkryłam że mała nie znosi noszenia na rękach. Broni się przed tym bardzo skutecznie bo jestem cała podrapana.
Śnieżka wykorzystuje fakt że ma ciepło i że psy się jej boją i na bezczela kradnie psią karmę do zabawy :lol:

kwiryna pisze:Kiepska sprawa z oczlami :(

I to bardzo :(
Wkurza mnie leczenie na ślepo :( Chciałabym wiedzieć co to jest za paskudztwo bo boję się że pirat lada moment też to złapie.
"Każde marzenie jest nam dane z siłą do jego spełnienia " K.Choszcz

Obrazek

viewtopic.php?f=20&t=214301

indianeczka

Od: Pon cze 07, 2010 14:20

Post » Nie gru 15, 2019 22:01 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

Może pobrać wymaz? Bo Pirat jako jednooki to będzie miał duzy problem z jedynym chorym okiem :(

aga66

Post » Nie gru 15, 2019 22:14 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

aga66 pisze:Może pobrać wymaz? Bo Pirat jako jednooki to będzie miał duzy problem z jedynym chorym okiem :(

Zgadza się i dlatego też się denerwuję faktem że weterynarz nie wie co to jest.

Ja to jestem panikara . Od rana co chwila oglądam zmienioną skórę i sprawdzam czy się pogorszyło czy polepszyło :oops:
U szelmy bez zmian ale to chyba lepiej bo oznacza że tego nie drapie. Górna powieka posmarowana neomycyna.
U zbója ta zmiana jest świeża bo dzisiejsza i jest lekko opuchnięta. Raz próbował to podrapać ale skończyło się na próbie bo mu nie pozwoliłam. Jego też posmarowalam tą maścią.
A żeby śnieżka nie była osamotniona to jej te wydrapane miejsce też posmarowalam :twisted:

Może ublagam znajomego i zawiezie mnie z futrami w sobotę do zaufanego weterynarza :roll:

Obrazek

indianeczka

Post » Pon gru 16, 2019 11:04 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

aga66 pisze:Może pobrać wymaz? Bo Pirat jako jednooki to będzie miał duzy problem z jedynym chorym okiem :(

Witaj aga66
Właśnie wróciłam od weterynarza i szczerze mówiąc wciąż nie wiem co dolega psiakom :|
Pani doktor już na wstępie stwierdziła że wymazu brać nie będzie bo zmiany są w okolicy oka i że się nie da :roll:

Opis wizyty :
Na pierwszy ogień poszedł zbój bo on ma najświeższą zmianę przy oku. Pani doktor obmacala tą zmianę i stwierdziła uczulenie ( ciekawe na co ) i kazała do soboty dawać gentamycyne i neomycynę.

Następnie obejrzała szelme i tu stwierdziła że jest stan zapalny i mam podawać do soboty antybiotyk . Nazwy oczywiście nie podała ale na końcówce opakowania pisze " septin"
Oprócz tego we wtorek i środę mam podać w strzykawce do pyszczka jakiś lek na stan zapalny.

Póki co pani weterynarz stawia diagnozę w ciemno i waha się między : uczuleniem, stanem zapalnym i nużeńcem :strach:
Ale co do tego ostatniego to nie jest pewna bo na podstawie szelmy stwierdziła że gdyby to był nużeniec to po tygodniu ta zmiana byłaby o wiele większa.

Przy okazji zwazylam psiaki a więc zbój waży 8,70 kg a szelma 4,70 kg .

Obrazek

indianeczka

Post » Pon gru 16, 2019 15:41 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

Nie lubię takich diagnoz na oko :( Ale moja wetka też tak czasem robi (na szczęście zwykle trafia).
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon gru 16, 2019 15:48 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

jolabuk5 pisze:Nie lubię takich diagnoz na oko :( Ale moja wetka też tak czasem robi (na szczęście zwykle trafia).

Ja też nie lubię takich diagnoz :|
Ta weterynarz sama nie wiedziała jaką diagnozę postawić :?

Obrazek

indianeczka

Post » Śro gru 18, 2019 17:30 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

Z najnowszych informacji o małej śnieżce :
mała dzisiaj odbyła swoją kolejną wizytę u weterynarza ale tym razem pojechałam do swojej starej dzielnicy bo tamtejszym weterynarzom bardziej ufam :)
Wygląda na to że dobrze zrobiłam bo weterynarz od razu zajrzał małej do uszu i je porządnie wyczyścił. Diagnoza pana doktora : świerzb uszny i skórny. Mała dostała oridermyl do uszu i synulox w zastrzyku oraz została wysmarowana jodyną.
Dostała leki na 10 dni do podawania w domu i mam się z nią pokazać jak minie 10 dni.

A teraz mam problem bo nie wiem czy te zmiany przy oczach to też świerzb? Zawsze myślałam że świerzb swędzi a tu żadne z futer się nie drapie. Mała troszkę się drapała ale nie aż tak żeby cokolwiek wskazywało na świerzba 8O

Obrazek

indianeczka

Post » Śro gru 18, 2019 18:46 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

To nienajgorsza diagnoza! :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro gru 18, 2019 19:16 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

jolabuk5 pisze:To nienajgorsza diagnoza! :ok:

Tak myślisz?
Mnie ten świerzb przeraża :(

Obrazek

indianeczka

Post » Śro gru 18, 2019 19:27 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

Ze świerzbem idzie wygrać, także spoko. Pod okiem chyba świerzb się nie umiejscawia? Nie ryzykowałabym smarowania pod okiem jak nie ma pewności.

aga66

Post » Śro gru 18, 2019 19:50 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

aga66 pisze:Ze świerzbem idzie wygrać, także spoko. Pod okiem chyba świerzb się nie umiejscawia? Nie ryzykowałabym smarowania pod okiem jak nie ma pewności.

W tym sęk że żaden weterynarz nie wie co to jest :(
Z tego co widzę to zbój tą zmianą się raczej nie interesuje ( czyt. nie rozdrapuje) a to może oznaczać że to nie świerzb.
Poszłam za radą weterynarza i troszkę posmarowalam jodyną. Tylko że więcej tego nie zrobię bo efekt był taki że zbój zainteresował się okiem i trochę rozdrapal zmianę.
Jak smaruję neomycyna to nawet nie reaguje a więc zostanę przy tym.

Obrazek

indianeczka

Post » Czw gru 19, 2019 12:43 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

Z tego wszystkiego zapomniałam napisać że śnieżka coraz lepiej wygląda . Weterynarz był w szoku że w ciągu tych kilku dni ładnie przybrała na wadze i że widać jak będzie śliczna gdy dorośnie :D
Obecna waga małej śnieżki to 1,90 kg :)
Czy ktoś mi może powiedzieć czy to prawidłowa waga?

Obrazek

indianeczka

Post » Czw gru 19, 2019 15:39 Re: stadko kocio-psie zaprasza :) problemy ze skórą. Pomocy

Niestety nie wiem. Spróbuj poszukać w necie.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]