DT u Bastet. GWIAZDKA ♥ W ilu stopniach prać pchły?

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie gru 15, 2019 14:21 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

U nas też nie zawsze dobrze z piciem, zwłaszcza Bajkę rzadko widzę przy miseczce z wodą - ostatnio odkryłam Miamor Vitaldrink i wszystkie trzy koty piły, aż im się uszy trzęsły, dopominając się o więcej. Nie chcę tu nic reklamować! Ale może to by pomogło "dowodnić" kicię?
Na jonogramach się nie znam, nie zinterpretuję...
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Nie gru 15, 2019 14:43 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Nul pisze:U nas też nie zawsze dobrze z piciem, zwłaszcza Bajkę rzadko widzę przy miseczce z wodą - ostatnio odkryłam Miamor Vitaldrink i wszystkie trzy koty piły, aż im się uszy trzęsły, dopominając się o więcej. Nie chcę tu nic reklamować! Ale może to by pomogło "dowodnić" kicię?

Dobry pomysł Nul, aczkolwiek próbowałam już kiedyś właśnie jakiś taki napój, tyle, że nie pamiętam, z jakiej firmy. Tośka oczywiście olała... Chociaż, gdy jest teraz na tym peritolu, to może by ruszyła. Spróbuję zamówić jakąś puszeczkę tego vital drinku. A nuż... dzięki :) :201461

Dzisiaj bardzo ładnie zjadła od rana trzy małe miseczki mięska z sosikiem. :1luvu:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Nie gru 15, 2019 14:51 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Bastet pisze:Kochana Mziel52, po cichu mam właśnie nadzieję, że to wynika z odwodnienia, i że da się cofnąć...
Jonogram miała robiony i tak:
fosfor ma 1,64 (0,800 - 1,90)
wapń ma 2,30 (2,30 - 3,00)
potas ma 4,74 (3,00 do 4,80)
sód ma 157,5 (145 - 158)
Stosunek albuminy/Globuliny ma 0,731 (0,500 - 1,10)
Globuliny ma 45,0 (19,0 - 66,0)
Magnez ma pośrodku normy.

Mocz będzie miała dopiero badany. A co myślisz o tym jonogramie?

Wygląda na zagęszczonego kota, wszystko w górnej granicy normy. A przy tym wapń dość niski, co w iloczynie z fosforem pokazuje stan nerek chyba nie najgorszy, trudno mi powiedzieć więcej, bo wszędzie podają ten iloczyn dla mg/dl, tu nie wiem, jak przeliczyć. Przy chorych nerkach raczej jest w górnej granicy. Warto przeczytać:
https://magwet.pl/wpd/24680,badania-lab ... bach-nerek
Ostatnio edytowano Nie gru 15, 2019 14:56 przez mziel52, łącznie edytowano 1 raz
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie gru 15, 2019 14:54 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Nie wszystkie koty lubią Vital Drink, u mnie tylko Uszatka i Mini go piją :twisted:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie gru 15, 2019 15:17 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Czyli wydaje mi się, że te kroplówki to strzał w dziesiątkę. Bo trzeba Tośkę nawadniać, i rozrzedzać jej tę krew... Tylko wolałabym, żeby ona sama piła, zamiast ją kłuć codziennie... Ale, z całym szacunkiem do niej, to durny kotek jest w kwestii picia... :roll: Chyba pochodzi z jakichś stepowych maine coonów. Raz na miesiąc jak się sama z własnej woli napije, to sukces... :roll: :evil:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie gru 15, 2019 15:29 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

NO to kciuki za sukces! :ok:
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Nie gru 15, 2019 16:03 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Samo oszczędne picie i jedzenie mięsa z sosikiem nerek nie wykończy. Moje pannice obie na barfie, o ile Małą Czarną czasami (czasami, podkreślam) widuję pijącą, o tyle Ofelia bardzo rzadko wsadzi pysk do miski z wodą, śmietankę czasami pochlipie i tyle. Ale! Składnikiem mieszanki barfowej jest woda, w której się rozrabia suplementy. No i suplementy, które mają m.in. zrównoważyć proporcje wapnia, fosforu u innych takich. Plus tłuszcz, który też równoważy ilość białka.
Jeżeli Tosia je czyste mięso, to może być problem z nadmiarem białka, czyli fosforu.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Nie gru 15, 2019 16:40 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Fosfor to nie białko, zdrowe nerki go przefiltrują.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie gru 15, 2019 16:53 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

mziel52 pisze:Fosfor to nie białko, zdrowe nerki go przefiltrują.

Nie wykluczam że mogłam coś pozajączkować. Tym niemniej zbyt duża ilość białka szkodzi i dlatego barfa się odpowiednio suplementuje i dodaje tłuszcz jak mięso jest za mało tłuste.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Nie gru 15, 2019 16:58 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Będę musiała pomyśleć nad suplementowaniem mięska. Bo Tośka żadnych gotowych puszek nie ruszy... Na pewno mięso, któe ona je, jest za mało tłuste, bo tłuszczu z mięsa też nie ruszy "księżniczka". Muszę odkrawać i wykrawać każdą żyłkę... Ech...
A chuda przy tym, jak szczapa. Mogłaby troszkę przytyć, łajza... ;)
A tłuszcz dodajesz gęsi, MB&Ofelia?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie gru 15, 2019 17:09 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Daję taki tłuszcz jaki mam. Najczęściej są to zmielone skóry - z kurczaka, kaczki, albo gęsi - jak uda mi się kupić gęsi biust. Generalnie jest to tłuszcz surowy, a nie smalec.
Moja Mała Czarna też nie ruszy gotowych puszek, odkąd zaczęła jeść barfa, nie spojrzy na nic innego. A barfowanie z Ofelią zaczynałam od chudszego mięsa - pannica też wypluwała tłustsze kąski. Teraz nie marudzi, zjada wszystko, ale najlepiej jak tłuszczyk jest zmielony.
Co do samego barfa i suplementacji polecam forum Barfny Świat, tam jest wszystko ładnie opisane. Ja w teorii jestem kiepska, lepiej mi idzie praktyka, czyli produkcja kociego papu.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Nie gru 15, 2019 18:42 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Bastet pisze:
Nul pisze:U nas też nie zawsze dobrze z piciem, zwłaszcza Bajkę rzadko widzę przy miseczce z wodą - ostatnio odkryłam Miamor Vitaldrink i wszystkie trzy koty piły, aż im się uszy trzęsły, dopominając się o więcej. Nie chcę tu nic reklamować! Ale może to by pomogło "dowodnić" kicię?

Dobry pomysł Nul, aczkolwiek próbowałam już kiedyś właśnie jakiś taki napój, tyle, że nie pamiętam, z jakiej firmy. Tośka oczywiście olała... Chociaż, gdy jest teraz na tym peritolu, to może by ruszyła. Spróbuję zamówić jakąś puszeczkę tego vital drinku. A nuż... dzięki :) :201461

Dzisiaj bardzo ładnie zjadła od rana trzy małe miseczki mięska z sosikiem. :1luvu:

a co to za sosik do mięska? bo mięso to surowe?
a z dodatkiem wody by nie jadła?
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie gru 15, 2019 19:10 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

mir.ka pisze:
Bastet pisze:

a co to za sosik do mięska? bo mięso to surowe?
a z dodatkiem wody by nie jadła?

To mięsko jest już tak jakby trochę wymoczone w wodzie, bo tak je rozmrażam. Wyciągam z zamrażarki, i do gorącej wody (byle tylko nie ścięło się). Zmieniam wodę kilka razy. Więc jest jakby trochę nawodnione. Ale jak za bardzo - panna też nie ruszy. A sosik to te pasy miamora lub vitakraftu. Multiwitamina, ze słodem itd. Bez sosiku mięsko też nie wejdzie... A! I musi być posypka Cosma snakies... :roll: :roll: :roll:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie gru 15, 2019 19:15 Re: DT u Bastet. Martwię się Tośką... :( ♥

Jak dla mnie to to mięsko jest bardziej wymoczone niż nawodnione. A te "sosiki" to też żadne źródło nawodnienia. To nie to samo co sosik suplementowy w barfie. Faktycznie, jest problem.
Szkoda że nie mieszkasz bliżej, dałabym ci porcję barfa do spróbowania, czy Tośka coś takiego ruszy.
Obrazek

MB&Ofelia

[poprzednia][następna]