Ciociu Ewa.l zagłosowałyśmy z Dużą Ciociu Lucas 2014, u nas nie ma aż takich upałów, jest po prostu cieplutko, a ja lubię cieplutko Ciociu Anna2016, potrzymam łapki, żeby Pafcio zaczął chodzić do ogródka. On chłopak, to pewnie bardziej lubi ryzyko niż my dziewczynki Ciociu MałgWrocław i Pralciu, ciociu Lucas 2014, Lucasku i Julku, ciociu Anna2016 i Zuniu, ja jem, naprawdę! Dziś się przeprosiłam z pastami i od rana zjadłam 8 A że wczoraj miałam "smaka na maca"? Wiecie, ja prawie rok już tylko te pasty i pasty, początkowo było więcej dodatków saszetkowych, no i suche jadłam, potem suche już nie, a i saszetek właściwie nie chciałam, no to Duża przestała mi podsuwać... I wczoraj taką miałam ochotę na cos innego poza pastą Dobrze, że Duża się w końcu połapała, bo już głodna byłam Sabcia
Mauuu, Sabciu i Ciocie Sabciu najważniejsze żebyś jadła, ale miej litość dla Twojej Dużej i jedz to, co daje. Duża daje Tobie to, co najlepsze dla Ciebie Jak się dziś czujecie? U nas temperatura była umiarkowana, trochę wiało. Duża zmęczona. Zunia
Sabcia zjadła dwie pasty I troszkę galaretki wylizała. Może coś suchego skubnęła, nie wiem, ale widzę, że staje przy suchym, jak jej podsunę. I czasem przełyka parę chrupek...
Przepraszam za spóźnienie, zapomniałam wkleić do naszego wątku kolejny KĄCIK MUZYCZNY Dziś chciałam zaproponować trzy utwory, które są do siebie trochę podobne i jakby mogą się mylić. Myślę tu o Serenadzie, Traumerai i Liebestraum Wszystkie o miłości. Zacznijmy od Serenady, czyli Stadchen, kompozycji Franciszka Schuberta z 1828 r. To jedna z pieśni w cyklu nazwanym Łabędzi śpiew (niem. Schwanengesang), bo opublikowanym już po śmierci autora.
A tu mały przykład, jak ta sama muzyka może zainspirować obraz o całkiem innym nastroju...
Traumerei (Marzenie) to z kolei utwór Roberta Schumanna z cyklu Kinderscenen ( sceny z dzieciństwa), opublikowany w 1838 r. Wersja z obrazami dzieci (zgodnie z tytułem):
I bardziej romanttyczna, z pięknymi krajobrazami:
I na koniec Liebestraum Franciszka Liszta z 1850 r., a konkretnie Liebestraum no. 3
jolabuk5 pisze:Sabcia zjadła dwie pasty I troszkę galaretki wylizała. Może coś suchego skubnęła, nie wiem, ale widzę, że staje przy suchym, jak jej podsunę. I czasem przełyka parę chrupek...