Jak więcej mogę pomóc mojemu kocurkowi

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sty 17, 2019 15:08 Jak więcej mogę pomóc mojemu kocurkowi

Witam, prosiłabym o wskazówki co jeszcze mogę zrobić dla mojego 11 letniego kocurka. W skrócie napisze jego historię, a więc kotek przyszedł do nas w kwietniu 2018 długo szukaliśmy jego właściciela i w październiku odnaleźliśmy, okazało się że ma 11 lat, kot nie chciał do nich wrócić ponieważ mieli drugiego kota który mu dokuczał. Kot nie był karmiony dobrze sucha wiskas itp. Do jesieni kocurek czuł się dobrze ale pod koniec października dostał zapalenia pęcherza wyleczone, potem mega colon wypełniony gazami wyleczone, nadczynność tarczycy podjęta próba leczenia ale pojawiły się wymioty lek odstawiony na początku grudnia. Kot dalej mail wymioty raz dwa razy w tygodniu, udało się wychwycić że wymiotuje po kurczaku, więc wet że alergia na kurczaka, dieta elemination. Dobra reakcja na rybę ale jej nie może jeść za wiele jak to kot, potem trovet unique proteinę venison I koń brak wymiotów ale lozne duże stolece. Próba przejścia na barf : venison, kon mysz- wymioty po surowym venison I myszy. Kolejne badania krwi norma więc USG tydzień temu, wynik jelito cienkie i dwunastnica pogrubiona 0,5/0,4 norma 0,2., również nieznacznie powiększony węzeł chłonny nie wiem dokładnie który ale ten przey jelicie więc kreskowy tak myślę, poziom wit b 12 I kwas foliowy norma, wet mówi że albo chłoniak albo secendry ibd na wskutek alergii pokarmowej. Więc na razie każe przestawić na dietę hills zd, miałam obiekcje ale jak zwymiotował się po myszy więc myślę że warto spróbować. Na razie nie poleca sterydu tylko dietę zd i obserwować przez 6 tygodni. Mówili coś o biopsji ale kocurek nie cierpi być dotykany po brzuchu to jego strefa 0 podczas badania USG zachowywał się jak tygrys. Po badaniu się zwymiotował krwią więc duży stress spowodował podrażnienie zolodka- USG norma. Kocurek wychodzący nie mogę go trzymać na siłę bo to go mocno stresuje. Suplementuje go pro kolin enterogenic i proszek z kory wiązu na osłonę. Kot ma dobry apetyt, bawi się, myje wychodzi na dwor, również jak jest na dworze to je u sąsiada trawę ozdobna taka Brzozowa/ ostatnio bardzo często i czesto potem jak zje to wymioty. Inny wet mi powiedział że jak to chłoniak to ma 6 m-ce max. Bardzo mnie to stresuje i depresuje bo nie wiem co mogę więcej zrobić by mu pomóc. No i dlaczego je ta nieszczęsna trawę, zapomniałam wspomnieć że w nocy nie codziennie ale często ma takie głośne przelewania w zolodek/ jelita więc musi troszkę zjeść aby to ustało. No i ma ranitydynae na żołądek przez dwa tygodnie. Proszę o podpowiedzi, dziękuję z góry

Marciniunio

Od: Pon paź 29, 2018 17:01

Post » Sob sty 19, 2019 22:27 Re: Jak więcej mogę pomóc mojemu kocurkowi

podniosę . Może ktoś mądry zajrzy.
A Ty wklej proszę wszystkie wyniki badań i opisy zabiegów np USG. Tutaj forumowicze lepiej czytają wyniki niż co niektórzy weci.
Kciuki!
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Nie sty 20, 2019 10:33 Re: Jak więcej mogę pomóc mojemu kocurkowi

Witaj, dzięki za odpowiedź, nie mam wyników przy sobie wet ma je w komputerze, jesteśmy w Anglii więc nie wiem czy parametry morfologii i biochemii będą odpowiadać polskim bo dla ludzi tu robią w innych jednostkach niż w Polsce, USG robiła polska wersja ale opis ma angielski, i nie mam go, ona będzie dopiero w piątek może mi wydrukuje,pojadę się zapytać. Kotek ma bardzo dobry apetyt jak na razie, przestawiam powoli na dietę hypoalergiczna hills zd, Jak na razie nie miał wymiotował, dwa razy się mu ulalo bardzo malo ale myślę że to związane z kwasami w żołądku, wciąż mu głośno przelewa się w zolodku nad ranem ale to chyba też te kwasy. Od czwartku przechodzi na bezwgedna dietę hills zd nao I reżim domowy na 6 tygodni. Kotek wciąż chce się bawić i się myje, mam nadzieję że to ibd od alergii pokarmowej.

Marciniunio

Od: Pon paź 29, 2018 17:01