Mopik ['] Kropek i Kicia [End of story]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 29, 2018 14:00 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Lifter pisze:Już tak ma, do momentu zachorowania na kalciwirozę żarł jak opętany, a potem nagle mu się odmieniło i ten apetyt powolutku robi się coraz mniejszy tak od poltora roku. Obstawiam, że choroba mogla mu uszkodzic wech/smak i stad utrata apetytu. Dziwi mnie tylko, że je coraz mniej... i nie chudnie albo chudnie niewiele. Bede mu musial faktycznie w koncu zrobic jakies badania - tarczyca?

Po prostu zrób mu profilaktycznie, posprawdzaj i tyle. Będziesz spokojny. Troszkę dziwne , faktycznie ( też tak mam, niestety - ze sobą ).

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Śro sie 29, 2018 18:30 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Lifter pisze:I jeszcze jedno pytanie - czy to jest ta wlasciwa boswelia? Wole sie upewnic przed zakupem, bo tu wszedzie jest reklamowana jako preparat na stawy raczej.

https://www.skleptanieodzywki.pl/swanso ... 0mg-100kap

Nie. Ma być sam ekstrakt z żywicy min. 35% i bez dodatków, np. https://www.sfd.pl/sklep/Yango_Boswelli ... 38306.html

Przelicz na wagę kota (wg opracowań wet. jest od 2 do 20mg na kg m.c. - ja daję 1/8 kapsułki na 4kg kota, na początku dwa razy dziennie po tyle - pierwsze trzy tygodnie dajesz taką podwójną dawkę). Są suple z tym, ale w UK, USA czy Kanadzie. U nas brak, ale ludzkie też mogą być - byle nie miały dodatków. To trudno przedawkować. Na początku czasami zdarza się nieco rzadsza kupa (u mnie ani u mamy czy koleżanki kotów tego nie było).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro sie 29, 2018 22:32 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

To ile się to podaje w sumie? Caly czas?
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Czw sie 30, 2018 5:51 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Kurcze, Mopik nie rzyga, ale Kici chyba wraca to skoltunienie siersci. I co dziwne, od jakiegos czasu 2-3 dziennie kicha, ale nie jest to takie uczciwe kocie kichniecie, raczej takie "cich!" delikatne, jakby coś jej tam w nosku zawadzało.Ale z nosa nie cieknie, oczka nie łzawią... no dziwne.
Obrazek

Lifter

Post » Czw sie 30, 2018 8:16 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Jak nie urok, to ...sraka, panie.
Mopik :ok:

Posmaruj może kici maścią majerankową nosek. Możesz "przeczyścić" i zakropić sól fizjo.

gatiko

Post » Czw sie 30, 2018 12:19 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Nie jestesmy jeszcze na tym etapi znajomosci, nie pozowli sobie na taka poufalosc. Poczekam z kicia dzien/dwa, poobserwuje.
Obrazek

Lifter

Post » Czw sie 30, 2018 12:29 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Ojj, aż się przestraszyłam,że zasugerowała smarowanie podogonia :mrgreen:
Rozumiem, na wszystko przychodzi czas , nic na siłę, bo się dama spłoszy :ok:

gatiko

Post » Czw sie 30, 2018 12:46 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Lifter pisze:To ile się to podaje w sumie? Caly czas?

Można zrobić np. kurację 2-3 miesiące, nie odstawić i sprawdzić jak będzie. Nie ma przeciwwskazań do ciągłego podawania, które jest konieczne np. przy zapaleniu stawów.
...

czarnekoty123

Post » Czw sie 30, 2018 15:04 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Poszedlem z Kicia do weta na kontrole, bo mam wrazenie ze jej to sfilcowanie wraca, ale wetka twierdzi, ze jest lepiej niz bylo 9 dni temu (no, jak byla pokryta filcem, to na pewno bylo gorzej, ale ja uwazam ze jest gorzej niz bylo 2-3 dni temu). Dostala zastrzyk przeciwswiadowy, bo antybiotyk jeszcze dziala, a stronghold tez i za tydzien do kontroli. Nic tez nie powiedziala na to pokichiwanie, tzn. nie miala specjalnie pojecia skad sie to bierze, bo w osluchaniu nic nie ma, a gdyby nawet byla przeziebiona to ten antybiotyk ponoc sobie swietnie radzi z bakterami powodujacymi przeziebienia. Mozliwe ze to alergia albo jakies poczatki astmy ale powiedziala to, uczuciwie, na zasadzie "nie wiem, spekuluje". Mamy obserowac jak sie to kichanie bedzie rozwijac, jesli bedzie.

Tyle dobrego ze bardzo zainteresowala sie boswelia, bo temat zszedl na Mopika, i sobie wynotowala wszystko, czego sie tu dowiedzialem.
Obrazek

Lifter

Post » Czw sie 30, 2018 15:26 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

No to obserwuj dziecię. :ok:

To i taaak..., moi weci na takie rzeczy od razu ... :evil:
Kiedyś spisałam różne specyfiki, ktore wyszukałam , wyczytałam. NIE. Dlaczego ? Nie, bo nie , amen.

gatiko

Post » Czw sie 30, 2018 19:56 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Moja wet zawsze mówi, że jak kotu można pomóc suplementami a nie chemią to jest znacznie lepiej; oczywiście jak trzeba to da nawet enroxil czy steryd, ale w uzasadnionych przypadkach a nie na pierwszy rzut i spróbujmy z braku diagnozy.

Boswellia nie na wszystkich działa, ale zawsze warto spróbować jej, gdy jest potrzebne działanie przeciwzapalne / przeciwalergiczne. Efekty zaczyna być widać po 4-8 dniach.
...

czarnekoty123

Post » Pt sie 31, 2018 10:50 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

O kurdę, to trzeba z 8 dni podawać zanim odstwię gluta, czy jak? Bo urlop mi się kończy i teraz już nie będę miał komfortu by robić interwały między posiłkami...

Swoją drogą odkąd dostaje Mopik gluta, to nie zdarzyło mu się zarzygać łóżka w dzień, co ostatnimi czasy zdarzało mu się często, a i nocne rzygi ustały. Co prawda wczoraj cofnął mu się wieczorny posiłek, no ale powiedzmy że to akurat u niego w miarę normalne, a do tego max. godzinę po zjedzeniu, bo chrupki były tylko lekko nadtrawione - a nie że rzyga treścią jelitową.

PS. Przyszla boswelia, w ramach eksperymentu sam skonsumowalem jedna porcje proszku wysypanego z kapsulki (tzn. kocia dawke) zmieszana z 1 cm3 wody. W smaku neutralne ze slodkawo-gorzkim posmakiem w tle, ale niezbyt intenswynym, wiec nie powinno byc problemow z podawaniem. Od jutra zaczynam kuracje.

PSS Wierzcie albo nie ale za zwinietym papierkiem po Michałkach (niebieskim) Mopik zawsze lata jak male kocie - paca lapa, turla, nosi w pyszczku, goni za nim jak pstryke itd. Nie za dlugo, ale pare minut szaleje. Ale zaden inny papierek po cukierkach tak nie dziala. Probowalem, to najwyzej raz pacnal lapa... i to nie to. MUSI byc po Michalkach. Nie wiem, czy to zapach/skladnik tych cukierkow, czy specyficzny rodzaj papieru, ale tylko one na niego dzialaja. Na szczecie uwielbiam Michalki :)
Obrazek

Lifter

Post » Pt sie 31, 2018 14:11 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Boswelię dawaj w jedzeniu. Tłuszcz zwiększa znacząco jej przyswajalność. To nie jest do wciskania na siłę z wodą tylko mieszasz z mokrą karmą albo jakąś pastą/żółtkiem/cokolwiek smacznego.

Możesz ją dawać i odstawić gluta - od razu efekt gluta się nie straci.
...

czarnekoty123

Post » Pt sie 31, 2018 14:20 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Mój Biszkopcik, uwielbia orzeszki arachidowe ( znaczy jak tylko wyczuje , to zaraz mi pysio wpycha w ręce ), więc coś w tym jest :-)
oczywiście nie można dawać orzeszków arachidowych kotkom.

gatiko

Post » Pt sie 31, 2018 16:12 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Podpisuję się pod Michalkami, ake właśnie tylko z Hanki czyli w tych niebieskich papierkach. Inne i w smaku gorsze, i papierek nie nadaje się do zabawy :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

[poprzednia][następna]