Mopik ['] Kropek i Kicia [End of story]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 24, 2018 11:01 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

No to nie wiem juz sama. Wyczytałam,że jak nie je ( już od 24 godz - stłuszczenie może wystąpić ) albo je mocno śladowe ilości, to może być problem.
Przecież np przy odchudzaniu, daje sie porcje docelowe, czyli na bank mniejsze od tych co jadał kotek wcześniej.

Zastanawia mnie jedno. Widzę,że zjadają na śniadanie ok 10 gr chrupek. Jesli bym wyszła na dłużej, zostawię mokre,ale ono nie jest zjedzone. Czyli,że nie odczuwają głodu,znaczy.... Jak by stało suche to pewnie by bylo wciągnięte.

edit, teraz wyczytałam znowu,że jak je połowę tego co powinien, przez 2-3 dni,, to powinien trafić do weta.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Pt sie 24, 2018 14:53 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Moja wet mówi, że problemem jest jak na dłuższą metę je połowę - jak kilka dni to OK; jak wcale lub prawie wcale to pod dobie trzeba zaczynać działać, bo musicie wiedzieć, że jak się wdroży leczenie to kilka dni nieraz mija zanim zastartuje, a kroplówki chronią tylko od odwodnienia.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt sie 24, 2018 15:37 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Wiecie, Mopik w swoim czasie, z 5 lat temu, gdy sie ca,la historia tego watku zaczela, ze 2-3 miesiace jadl 2 lyzki suchej karmy dziennie i wyniki watrobowe mial w porzadku, tylko chudl. Kropek je niewiele ale nie chudnie albo chudnie nieznacznie. Wynikow mu dawno nie robilem, to inna sprawa.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Pt sie 24, 2018 15:42 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

No i drugi haft dzisiaj, nieduży ale jednak. To mi się przestaje podobać, w pon/wt pojedziemy do weta. bo i Kicia na kontrole...
Obrazek

Lifter

Post » Pt sie 24, 2018 15:44 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

To przy okazji się przebadacie, jak i tak wizyta planowana. Cała ekipa idzie się badać ?

gatiko

Post » Pt sie 24, 2018 21:00 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Calej ekipy nie ogarne, chocbym chcial.

BTW: kupilem dzisiaj ligawe i carpaccio. Carpaccio Mopik chetnie zjada, a Kropek tez lubi. Oba solidarnie odmowily jedzenia - Kropek tylko powachal, Mopik zjadl troszke i stwierdzil, ze nie. Byc moze wina miesa. Kupilem tez ligawe - i tu niespodzianka. Mopik absolutnie nie chcial (dziwne!), ale Kropek bez zadnej zachety wrabal i swoja i jego porcje (tzn. bylo to 35 g w sumie). Mopik podjadl suchego, dalem mu odrobinke tunczyka (bo u niego suche + mieso w wiekszej ilosci = 100% paw) i zjadl, ale juz indyka nie chcial.

No nienajgorzej jak na stwory.
Jutro sprobuje podawac Mopikowi gluta z siemienia lnianego.
Swoja droga - ile sie tego daje i jak czesto?
Obrazek

Lifter

Post » Pt sie 24, 2018 21:43 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Ufff... :-)

Z barfnego zacytuje
Zupełnie inne zadanie ma glutek (kisiel) z całego siemienia (wyciąg wodny). Glutek jest lekarstwem (!) i podajemy go wyłącznie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych (biegunki, zaparcia, wymioty). Śluzik wydzielany przez całe nasiona siemienia ma działanie lecznicze dla przewodu pokarmowego, kojące w przypadku nieżytów, natomiast przy zaparciach daje w jelitach "poślizg" i reguluje perystaltykę. Jednak swoje działanie zawdzięcza przyklejaniu się do ścianek przewodu pokarmowego, wyściełaniu go jakby "opatrunkiem", a co za tym idzie - ogranicza wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu. Dlatego absolutnie nie podajemy go wraz z jedzeniem. Jako lekarstwo musi być podawany min. 1-2 godziny przed jedzeniem lub min. 2-3 godziny po jedzeniu, najlepiej na czczo.

Ja podawałam kilka razy dziennie. 10-15 ml na raz, ale pewnie ktoś doradzi jeszcze.

gatiko

Post » Sob sie 25, 2018 6:36 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Jak dzieciaki ?

gatiko

Post » Sob sie 25, 2018 7:49 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

No to troszkę kiszka z tym glutem, bo nie mam jak go podawac przed jedzeniem ze 2 godziny, bo musialbym wstawac o 4 rano i zakladac, ze Mopik raczylby to zjesc... A po powrocie z pracy z kolei tez nie bardzo...

Ale wczoraj dalem Mopikowi jesc (tzn. sam chcial, a to nie to samo) o 2, bo tak sie zasiedzialem.
I co? I nie bylo haftu o 4... ani do tej pory. Przypadek?
Obrazek

Lifter

Post » Sob sie 25, 2018 9:03 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Fajnie,że nie było haftu :ok: Czyli co, że lepiej jednak dawać mu jedzenie na noc ?

Odnośnie siemienia, ja nie robiłam aż takich przerw ,a odnośnie podawania to strzykawką. Inaczej by nie zjadły.

gatiko

Post » Sob sie 25, 2018 10:08 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Jaką ilość podawać?

No wychodzi na to, że tak, problem w tym żeby sam chciał wtedy jeść, no i codziennie do 2 to nie dam rady siedzieć, a wstawać to u mnie ciężko, bo jak się wybudzę to potem ciężko mi zasnąć.
Obrazek

Lifter

Post » Sob sie 25, 2018 11:12 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Ja podawałam tak po 10-15 ml na raz. Bo wiadome u mnie ,że np Ciastusia , to połowę z tego wypije, bo reszta cieknie po brodzie.

gatiko

Post » Sob sie 25, 2018 12:23 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

No to dużo, przewiduję kłopoty...

A jak często?
Obrazek

Lifter

Post » Sob sie 25, 2018 12:35 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Wiesz co, podawałam tak średnio 3x dziennie.
Tak jak mówię, sporo ląduje na bródce więc... naszykowane mialam więcej,a co połknięte, to inna sprawa.

gatiko

Post » Sob sie 25, 2018 17:48 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Ajajajaj. Same problemy przewiduję. I jak długo to się podaje, codziennie?
Obrazek

Lifter

[poprzednia][następna]