Czy jest jakas karma nie bezzbozowa godna polecenia?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 13, 2018 11:34 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

tak naprawdę to każda sucha karma jest zła, bo jest sucha i przemysłowa
i zawsze jak ją porównać np do wołowiny gulaszowej to będzie gorsza
bo zależy co z czym porównujesz

ale skoro twoja kotka je suchą i masz określone funduszu - no to jakąś sucha i tak musisz wybrać, a lepiej kilka , żeby zmieniać co jakiś czas
jak najbardziej lubi i je sanabellę to jej kup sanabellę
kojarzę . że w innym wątku napisałaś że karma orientacyjnie 10 kg do 160 zł

tutaj ciekawie napisane o suchych karmach https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166 - o wadach i zaletach tych uważanych za najlepsze

za najlepszą uważana jest ZiwiPeak ale jest za droga według twoich widełek 40 dag karmy suchej kosztuje ok 50-60 zł
https://www.kocimietka.pl/ziwipeak-dla- ... a-new.html

bardzo dobry jest
Orijen,

no ale tez powyzej twoich widełek bo np Orijen Cat & Kitten w zooplusie kosztuje prawie 400 zł za 11 kg http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... _kot/51718

bardzo dobry jest Applaws 150 zł za prawie 8 kg http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... aws/559221

bardzo dobry jest Power of Nature 6kg za prawie 300 zł https://www.kocimietka.pl/power-of-natu ... m-mix.html

ale trzeba doczytać sobie składy na poszczególnych wersjach

sa tez opisy wad i zalet
Taste of the Wild

i ciekawy wątek o gotowych karmach, poczytaj na spokojnie https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.p ... &start=975

po prostu kup tak dobra na jaką cie stać, ze świadomością że na pewno jest jakaś lepsza karma , ale droższa

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt kwi 13, 2018 11:59 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

A mozesz mi powiedziec ktora z tych karm
Porta21
Sanabelle sensitive
Taste
Smilla
Z tych karm moge kupic 2 i dawac zmieszane
Ma najmnieszy stosunek wapnia do fosforu?
Oprocz niej bedzie mokra smilla( jak bedzie chciec)

Kasianosal10

Od: Śro kwi 11, 2018 13:31

Post » Pt kwi 13, 2018 12:10 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

nie wiem, nie karmie w ogóle suchym
trzeba by wejśc pewnie w każdą na necie i posprawdzać, i jeszcze uwzględnić że one mają bardzo dużo wersji

i koniecznie tutaj przeczytaj o sprawie stosunek wapna do fosoru- https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?p=84467
nie chce cytować, bo proszą na barfnym żeby nie cytować fragmentów
i jest tez niżej w tym linku - negatywnie o mokrej Smilli (to znaczy czasem można dac, ale nie często)

tutaj dobre mokre nazwy / z opisami to znaczy plusyi minusy https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=168

Patmol

Post » Pt kwi 13, 2018 12:26 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

W tej cenie jaką podajesz to chyba nic super dobrego nie będzie, w tym hillsie nie jest najgorzej z tym zbożem
Przekopiowany skład
Skład: (minimum kurczaka 43%, kurczak i indyk łącznie 58%): mączka z kurczaka i indyka, śruta ryżowa, śruta kukurydziana, kukurydziana mączka glutenowa, celuloza, tłuszcz zwierzęcy, olej roślinny, podroby drobiowe, chlorek potasu, siarczan wapnia, fosforan dwuwapniowy, sól, DL-metionina, tauryna, witaminy i pierwiastki śladowe. Naturalnie konserwowane mieszaniną tokoferoli, kwasu cytrynowego i wyciągu z rozmarynu.

Sama nie karmie suchą ale to wydaje się być lepsze od sanabelle i RC.
jesteśmy na prostej ;)

kociołkowo

Od: Czw mar 30, 2017 22:49

Post » Pt kwi 13, 2018 13:38 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

Patmol pisze:nie wiem, nie karmie w ogóle suchym
trzeba by wejśc pewnie w każdą na necie i posprawdzać, i jeszcze uwzględnić że one mają bardzo dużo wersji

i koniecznie tutaj przeczytaj o sprawie stosunek wapna do fosoru- https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?p=84467
nie chce cytować, bo proszą na barfnym żeby nie cytować fragmentów
i jest tez niżej w tym linku - negatywnie o mokrej Smilli (to znaczy czasem można dac, ale nie często)

tutaj dobre mokre nazwy / z opisami to znaczy plusyi minusy https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=168

Przeczytalam o tym taaste ze zbyt duzo wapnia i fosforu
Ciekawe jak sie smilla i sanabelle plasuja

Kasianosal10

Post » Pt kwi 13, 2018 13:54 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

eweli77 pisze:W tej cenie jaką podajesz to chyba nic super dobrego nie będzie, w tym hillsie nie jest najgorzej z tym zbożem
Przekopiowany skład
Skład: (minimum kurczaka 43%, kurczak i indyk łącznie 58%): mączka z kurczaka i indyka, śruta ryżowa, śruta kukurydziana, kukurydziana mączka glutenowa, celuloza, tłuszcz zwierzęcy, olej roślinny, podroby drobiowe, chlorek potasu, siarczan wapnia, fosforan dwuwapniowy, sól, DL-metionina, tauryna, witaminy i pierwiastki śladowe. Naturalnie konserwowane mieszaniną tokoferoli, kwasu cytrynowego i wyciągu z rozmarynu.

Sama nie karmie suchą ale to wydaje się być lepsze od sanabelle i RC.

A porta 21 i taste sa polecane w spis karm ale dlaczego skoro maja takie wysokie parametry?
A moze ktos wyliczyc ca do p w tym hilsie?

Kasianosal10

Post » Pt kwi 13, 2018 14:12 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

bo po prostu wszystko zalezy od tego ile masz pieniedzy do przeznaczenia na koty i ile kotów

ja w pewnym momencie miałam 13 kotów i karmiłam smillą, bo ona cenowo, biorąc pod uwagę skład jest korzystna - to znaczy trudno znaleźć karmę w podobnej cenie jak Smilla i z lepszym składem
bo dużo karm ma na pierwszym miejscu ma zboża, albo te uboczne pochodzenia zwierzęcego, a są w podobnej cenie jak Smilla
10 kg Smilli kosztuje 80 zł
bardzo chętnie ją koty jadły, nie było biegunek ani niczego
więc patrząc globalnie nie jest to jakaś super karma, taka lepsza karma z tych gorszych,
ale biorąc po uwagę, że sie szuka mozlwie dobrej karmy, która jest niedroga - to Smilla zwraca uwagę
i bardzo często miała promocje - więc moje koty jadły ile chciały

tak samo TOTW, nie jest idealny, ma wady, ale jak na karmę w swojej cenie jest dobry -15 kg kosztuje 200 zł / całkiem dobra cena jak na taki skład
to znaczy trudno o karmę z lepszym składem w tej cenie ( river jest podobno duzo gorsza -cos gdzieś było w analizach - ale by trzeba jeszcze poszukać i poczytać)
TOTW tez kiedyś dawałam, i tez moim kotom smakował

więc właśnie z uwagi na to, ze te tańsze karmy przemysłowe nigdy nie są idealne
a na te droższe jak ziwi peak przy kilku kotach drogo strasznie wychodzą ( teraz mam dwa psy po 20 kg i 6 kotów) przeszłam kilka lat temu na surowe mięso - bo , biorąc pod uwagę skład, wychodzi najtaniej -
przykładowo 1 kg wołowiny gulaszowej ( czyli skład 100 procent świeżej wołowiny/ jakość dla ludzi ) kosztuje w mięsnym ok 18-19 zł;
czyli nieporównywalnie taniej niż dobra składowo karma, no i nie ma karm suchych z taką ilością wołowiny

ale to jest taki wybór, albo się spinasz i przestawiasz zwierzaki na mięso ( spokojnie, bez nerwów i najpierw trzeba poczytać porządnie barfne forum)
i z mięsem jest więcej roboty
ale oszczędność jest tez na żwirze

albo sie szuka suchej karmy pod swoje możliwości finansowe, ze świadomością że żadna nie jest doskonała ( bo to karmy przemysłowo jednak)

a tym bardziej jak masz kotkę, która lubi sanabellę i schudła - kup jej sana belle, niech je - nie stresuj jej

Patmol

Post » Pt kwi 13, 2018 14:34 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

Kiedys kupilam acane i taste of the wild
Ledwo worek zmeczyly
Na sanabelle sensitive z jagniecina lub kurczakiem siersc sie blyszczy jak psu jajca
I wcinaja do ostatniej kuleczki
Smille jedza ale pos koniec worka juz nie moga zmeczyc co przy sanabeli sie nie zdarza
A co sadzicie o sanabelli. No grain?
To prawda ze ma Wiecej weglowodanow niz zwykla?
A ten napis to tylko chwyt?

Kasianosal10

Post » Pt kwi 13, 2018 16:04 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

Kasianosal, dlaczego nie odpowiedziałaś na pytania Blue dotyczące badań? To świetna specjalistka, i kiedy o coś pyta, to naprawdę znaczy, że warto się zastanowić nad tym pytaniem.

Agnieszka2009

Od: Sob sty 10, 2009 16:57

Post » Pt kwi 13, 2018 16:29 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

Przeciez bylam u weterynarza kazal dawac hepatiale forte jak ma zjechana trzustke lub nerki to i tak po niej bo na to nie ma lekarstwa

Kasianosal10

Post » Pt kwi 13, 2018 16:38 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

Czytam i nie dowierzam.. Czy tylko ja?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pt kwi 13, 2018 17:28 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

Nie tylko Ty :(
ser_Kociątko

Post » Pt kwi 13, 2018 17:35 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

,mnie sie wydaje, ze Kasianosal10 próbuje po prostu to ogarnąć i myślę, ze to jednak nie jest wcale takie proste do ogarnięcia

post z 11 kwietnia
Kasianosal10 pisze:Wszystkie wyniki badan ma w normie
Wlasnie myslalam ze chudnie przez chorobe ale wyniki dobre
Gdy dawalam troche suchego i troche mokrego to jadla tylko suche

wklej wyniki badań/ albo wpisz
wklej zdjęcie kota

ważyłaś ją, czy to schudniecie jest takie na oko -
naprawdę schudła 50 procent wagi ciała w miesiąc?

Patmol

Post » Pt kwi 13, 2018 18:29 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

Patmol pisze: przeszłam kilka lat temu na surowe mięso - bo , biorąc pod uwagę skład, wychodzi najtaniej

Zgodnie z tym, co mówiła w swoim instruktażowym filmiku na youtube pewna hodowczyni, najtaniej i najzdrowiej wychodzi dieta whole prey pod warunkiem kupowania dużych szczurzych tuszek i dzielenia ich na połówki samemu. Wyliczyła, że jest to 4 zł/kg. Przy zakupie przepiórek i mysich tuszek wychodzi 15 zł/kg. I nie trzeba nic suplementować, bo to naturalna kocia dieta.
Ale dieta whole prey wymaga jednak pewnego przełamania się.

Co do stosunku wapnia do fosforu w karmach - zacytuję siebie z innego wątku:
Smilla ma kiepski stosunek wapnia do fosforu, a przynajmniej jeśli udział tych pierwiastków został dobrze wypisany w tabelkach na zooplusie. Rekomendowany dla dorosłych kotów stosunek Ca:P wynosi 1,1-1,2:1. Sprawdziłam warianty:
Smilla Adult Ryba - 1,39:1
Smilla Adult Wołowina - 1,43:1
Smilla Adult Drób - 1,57:1
Smilla Sensible - 1,5:1
Smilla Kitten - 1,47:1

W tym samym przedziale cenowym (albo odrobinkę droższy, zależy od wielkości opakowania), z większą ilością mięsa i z lepszym stosunkiem wapnia do fosforu (1,27:1) jest Brit Premium Kitten: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ium/613776
(przy Brit Premium Adult nie jest wypisany procentowy udział mięsa).
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt kwi 13, 2018 20:31 Re: Kotka chudnie bo nie chce jesc mokrej karmy pomocy

Patmol pisze:,mnie sie wydaje, ze Kasianosal10 próbuje po prostu to ogarnąć i myślę, ze to jednak nie jest wcale takie proste do ogarnięcia
Ja myślę, że to jednak jest dość proste do ogarnięcia.
Bo dlaczego nikt nie wpadł jeszcze na pomysł, żeby np konia karmić mięsem?
Bo koń jest roślinożercą?
No właśnie.
Roślinożercą.
A kot?
Czy kot jest roślinożercą?
Nie jest...chyba każdy się zgodzi że nie jest.
To dlaczego karmi się go roślinami?
Ano dlatego, że dla producenta karmy rośliny są tańsze niż mięso.
I wszyscy producenci karm piorą mózgi ludziom, i wetom, a jakże, że karma w której jest śladowa ilość mięsa a reszta rośliny, jest dla kota naj-naj-najlepsza. I większość ludzi wybiera między takimi czy innymi roślinkami dla swojego kota, uformowanymi w kuleczki czy w kwadraciki, przerobionymi na pasztecik czy kawałki w sosiku.
Za które na dodatek ludzie płacą kilkakrotnie drożej niż wynosi cena mięsa w sklepie...no ale przerobienie soi na kwadraciki przecież kosztuje.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

[poprzednia][następna]