Karma typu HA przy IBD ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 01, 2018 2:10 Karma typu HA przy IBD ?

Napiszcie proszę jakie macie doświadczenia w stosowaniu karmy hypoalergicznej przy podejrzeniu (graniczącym z pewnością) zaawansowanego IBD ?
Czy alternatywą byłoby wprowadzenie jakiejś specyficznej mieszanki BARF ?

O co chodzi ? O to, że moja starsza już kota (+12 lat) od kilku lat miała chroniczne napady wymiotów (co pół roku, czasem rzadziej, czasem częściej) co zwykle wiązałem z tym że się przejadała (fakt, jest żarta, potrafi też w stresie wcinać, potem zasiada do wody czego efektem było rzyganie cały dzień, potem samo wracało do normy) - jak dochodziło do wymiotów to albo samo się normowało, albo szło w stan zapalny (podrażnienie przełyku i żołądka) który był leczony (mniej więcej przez tydzień) antybiotykiem, biotylem, lekami na bazie ranitydyny, jakiś gasprid, ew. ulgastran... aż do kolejnego razu. Nie ukrywam, wzbraniałem się z uznaniem że to IBD, bo jedynym objawem były właśnie wymioty (kupa idealna, żadnych oznak niedrożności jelit czy niewydolności trawienia), tym bardziej w okolicznościach przejadania co wnioskowałem po ilości zwróconego pożywienia, niestrawionego (zasadniczo jadła Acanę Grassland, ale wystarczyło dojeść jakąś mokrą rybą czy inną puszką albo za dużo opić się wody i już był zwrot). Ostatnimi czasy znów się powtórzyła sytuacja na tyle intensywnie, że doszły wymioty krwią, toteż w te pędy zawiozłem na USG i leczenie, w dwukrotnym badaniu jest wskazanie na IBD lub ewentualnie chłoniaka.
W czasie kuracji metronidazolem i podaniu RC-HA okropnie rozwaliły się jelita, doszła biegunka, a w ostatniej fazie (tzn. po 18 dniach kuracji metronidazolem a po jego odstawieniu, przez kolejne 14 dni na małej dawce encortolonu w połączeniu z ranitydyną) żywa ciemna krew zamiast kału (po prostu poleciało z niej). No więc znów wet, tym razem 8 dni na iniekcjach (antybiotyk, p-zapalne, steryd, ranitydyna, p-krwotoczny w pierwszej dobie) ale z jednoczesnym przejściem na zwykłą karmę (z regularnymi, ograniczonymi porcjami) którą jadła wcześniej (mokra, Carny wołowina+sarnina) - na obecną chwilę chyba się wszystko zagoiło (tzn. utrzymuję kotkę tylko na małej dawce encortolonu i jest póki co OK)...

W zaleceniach weta mam, aby docelowo przestawić kota na karmę HA no i tu właśnie moje pytanie jak na wstępie, bo skład tego czegoś to jakieś wynaturzenie jeśli chodzi o żywienie kota...
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Od: Czw cze 27, 2013 11:52

Post » Czw mar 01, 2018 7:43 Re: Karma typu HA przy IBD ?

Gdy opanowywaliśmy rozbujany, masakryczny stan zapalny w układzie pokarmowym naszego Bąbla (także jedynym objawem były wymioty a w usg kosmos, ja nie wiem jakim cudem on trawił i żył, dr. Marciński też był w szoku) - także zdecydowałam się na pewien czas na gotową dietę dla alergików i po długich studiach wybrałam Trovet (mokre karmy mają więcej mięsa) jako taki "do przełknięcia" dla mnie ideologicznie.
Np. taka: http://karmytrovet.pl/karma/hypoallergenic-qrd-z-miesem-przepiorczym-47
Wiele innych powinno być prawem zakazane jako karma dla kota.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw mar 01, 2018 15:20 Re: Karma typu HA przy IBD ?

Dzięki za wskazówkę... wypróbuję.
Póki co kotka jest na tej animondzie i trochę podjada suchej acany (niestety czasem uda się jej capnąć karmę pozostałych kotów, która smakuje lepiej) ale mam obawy, czy znów jej zaraz nie sieknie coś...
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Post » Czw mar 01, 2018 15:28 Re: Karma typu HA przy IBD ?

Od dawna podajesz Encortolon? Moja kocica też haftuje regularnie, podaję od poniedziałku. Je Animondę Integrę Sensitive.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw mar 01, 2018 21:54 Re: Karma typu HA przy IBD ?

Encortolon zacząłem podawać dopiero po zakończeniu metronidazolu, czyli po jakiś 3 tyg od pierwszego załamania (silnego stanu zapalnego i wymiotów ostatecznie z krwią), czyli po tej pierwszej kuracji. Potem wszedł encortolon na 2 tygodnie ale było najpierw lepiej a potem znów zapaść. W czasie drugiej kuracji (8 dni) kotka miała steryd w iniekcji, jakiś inny, długo działający, jak zakończyłem to leczenie to wszedł znów encortolon w tabletkach w małej dawce. Tak więc teraz (od tygodnia) obserwuję czy nie ma znów pogorszenia.
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1