Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lis 08, 2017 15:15 Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Witam, chciałabym Was zapytać czy kiedykolwiek u swojego kota zauważyliście jakieś dziwne zachowania które mogą świadczyć o nieprawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego waszego pupila?

Przykładowo:
-Brak koordynacji ruchów
-kot traci równowagę
-Skurcze mięśni
-Wyraźnie widać trzecie powieki
-ogon wyprostowany
-łapki sztywne
-skurcze pyszczka
-kot przewraca się
-ślinotok
-osowiałość
-nadmierna aktywność
-agresja u kota
-senność
-niepokój
Ostatnio edytowano Śro lis 08, 2017 22:43 przez Keejt96, łącznie edytowano 1 raz

Keejt96

Od: Wto lis 07, 2017 1:55

Post » Śro lis 08, 2017 16:44 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

A to jest jakiś test albo ankieta?
Mam nadzieję?

Bo jeśli Twój kot ma takie objawy a Ty z nim nie siedzisz jeszcze u dobrego weta tylko zakładasz taki wątek - to ja.... nie mam słów.
I dlatego mam nadzieję że to ankieta.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro lis 08, 2017 17:40 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Autorze/autorko watku, moglbys wyjasnic o co chodzi? Bo mam nadzieje ze nie probujesz sam/a postawic diagnozy na podstawie informacji z netu bez konsultacji z weterynarzem?
Do cats eat bats?

Muireade

Od: Pon sie 08, 2016 17:26

Post » Śro lis 08, 2017 20:13 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Nie to nie jest żadna diagnoza. Przepraszam, że nie wyjaśniłam ale zbieram informacje do mojej pracy inżynierskiej "Wpływ żywienia na układ nerwowy kotów" i szukam osób które miały taki problem.

Keejt96

Post » Śro lis 08, 2017 20:38 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

A owsze, Szara miala takie objawy jak miala za malo wapnia, ale nie wynikalo to z zywienia tylko choroby tarczycy i przytarczyc.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro lis 08, 2017 21:04 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Ok, dziekuje za klaryfikacje. Trzyletni kot mojej Babci czesto ma slinotok, ale zadnego innego z powyzszych objawow. W ogole nie ma zadnych innych objawow chorobowych i ma normalny apetyt. Slini sie juz od malego. Nie wiedzialam, ze to oznacza problemy neurologiczne. Bede musiala w takim razie namowic Babcie na weta.
Do cats eat bats?

Muireade

Post » Śro lis 08, 2017 21:40 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Slinienie to raczej nieswoisty objaw. Oczywiscie warto kota przebadac.

zuza

Post » Śro lis 08, 2017 22:41 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

zuza pisze:A owsze, Szara miala takie objawy jak miala za malo wapnia, ale nie wynikalo to z zywienia tylko choroby tarczycy i przytarczyc.

A mogę wiedzieć jak była żywiona, ponieważ jako osoba interesująca się żywieniem chciałabym wiedzieć czy stosowane były jakieś dodatki do karmy w celu poprawienia stanu zdrowia?

Keejt96

Post » Czw lis 09, 2017 7:39 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Zuza dzieki za info. Ten kot zawsze sie slinil, juz od kociaka, ale masz racje, warto by wet jednak go obejrzal.
Do cats eat bats?

Muireade

Post » Czw lis 09, 2017 7:59 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Keejt96 pisze:
zuza pisze:A owsze, Szara miala takie objawy jak miala za malo wapnia, ale nie wynikalo to z zywienia tylko choroby tarczycy i przytarczyc.

A mogę wiedzieć jak była żywiona, ponieważ jako osoba interesująca się żywieniem chciałabym wiedzieć czy stosowane były jakieś dodatki do karmy w celu poprawienia stanu zdrowia?

Dostawala complivit - zestaw witaminowo pierwiastkowy w zelu. Prosto do pysia, nie do jedzenia.

Ale oprocz tego leki, najpierw w tabletkach, teraz dostaje wapn i potas w zastrzykach, jest zywiona barfem, ale przez kilka miesiecy jadla tylko animode z indykiem w pmidorach tacki, bo tak... Ona ma 2 nowotwory, wiec trudno mi jej cokolwiek dyktowac. Wznowa po usunietej tarczycy uposledza dzialanie calego ukladu, stad brak wapnia, potasu i drgawki.

Poniewaz z zywieniem to nie mialo nic wspolnego, to chyba sie nie nada...

zuza

Post » Czw lis 09, 2017 8:04 Re: Zaburzenia w układzie nerwowym kotów

Keejt96 pisze:Nie to nie jest żadna diagnoza. Przepraszam, że nie wyjaśniłam ale zbieram informacje do mojej pracy inżynierskiej "Wpływ żywienia na układ nerwowy kotów" i szukam osób które miały taki problem.

Ale w takim układzie nie powinnaś szukać tak jak to napisałaś a konkretnie zaznaczyć że szukasz osób których koty miały objawy neurologiczne spowodowane szeroko pojętym nieprawidłowym żywieniem.
To i tak będzie mało konkretne - ale już da Ci szansę znalezienia osób które mogą opowiedzieć historie z własnego życia o kocie który miał dane zaburzenie neurologiczne bo był żywiony wyłącznie samym mięsem np. lub tuńczykiem z puszki a objawy ustąpiły po wprowadzeniu żywienia pełnowartościowego.
Dobrze by bylo też wysłać maile do weterynarzy z zapytaniem czy mieli takie przypadki i czy zechcą o nich opowiedzieć.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26