https://www.youtube.com/watch?v=JWe0zP7 ... brk0h00410
Alee się cieszę

zuza pisze:Piekne te zdjecia, mnie sie najbardziej podoba numer 2
Bardzo dziękuję

W sumie to należy się wyjaśnienie

Właściwie to posłałam 6 zdj, 3 kolejne do kategorii dowolnej. Chyba, że chcecie... I starałam się bardzo jak koń pod górę.
A to zdjęcie z II miejsca powstało przypadkiem. Skończyliśmy pracować nad jednym zdjęciem i zrobiliśmy to dobre, więc zapowiedziałam, że robimy kolejne -zmiana ubrań i światła. Moja modelka się przebierała a ja zmieniłam lampy, zapaliłam jedną i kazałam stanąć modelce do próbnego zdjęcia. Powiedziałam - nic nie rób, nie pozuj, bo to próba, muszę zobaczyć jak się światło ustawia. Patrzę, zdjęcie niedoświetlone. No to poprawiam lampę i lecimy z tym "koksem". Pozowanie, ustawianie, modelowanie. Potem na komputerze przeglądałam zdjęcia i widzę to zdjęcie. Normalnie aż poczułam ciary. Se myślę - to jest to! Ale kurde, zdjęcie niedoświetlone, nie ostre nawet. No to skoro zepsute to zepsuję je bardziej! Zrobiłam obróbkę i wyszło tak, że musiałam je posłać ryzykując, że to zdjęcie łamie właśnie wszystkie zapisy regulaminu.
Jakie było moje zdziwienie jak jury całkowicie zignorowało perfekcyjne zdjęcia (nie tylko moje) i wybrało to. Uzasadnienie było, że fotograf nie dość, że dobrze komponuje i posługuje się światłem to potrafi wyjść poza schematy idealnego studyjnego portretu i dodać do tego jeszcze wartość artystyczną. W uzasadnieniu dalej było, że fotograf nie starał się stawić modelki, żeby miała idealną pozę, nie starał się ustawić modelki też idealnie do światła, ale zrobił zdjęcie z którego bije oprócz wartości artystycznej kompletny luz. I obróbka i winieta idealnie zamykają ten obraz w jego ramach i dodają waloru, że bez winiety by nie było takiej siły tego zdjęcia.
Ja se siedzę i słucham - jak to inny fotograf dokładnie przeczytał mój "list" zawarty w tym zdjęciu! Po prostu wow! Przecież ja jej zapowiedziałam, żeby stanęła luźno, nic nie robiła, nie pozowała. Światło też ustawiłam przypadkowo na próbę, jednak dobrze. na tyle, że jedynie drobną poprawkę później zastosowałam i to było idealnie odczytane

Teraz już wiem czego oczekują w tym konkursie i jest to spore pole do popisu, ale poprzeczka poszła w górę.
Następny temat to Portret mężczyzny

Kule bele o 18 mam gości na Halloween a tu nic nie zrobione Oooo moich ciastek grobów nie chcecie oglądać