InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 06, 2017 17:59 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

jolabuk5 pisze:
MaryLux pisze:
jolabuk5 pisze:Wędką oczywiście nie machać. Wsuwać i wysuwać pod poduszkę (tak, żeby od strony kota był koniuszek, wysuwający się i chowający). I nic na siłę. Dla mnie np. ważnym momentem w oswajaniu jest ten, kiedy kot leży na fotelu a ja muszę przejść obok. Na początku kot zawsze ucieka, chociaż ja nigdy nie próbuję wtedy zaczepiać, głaskać itp. Ale w pewnym momencie kot przestaje uciekać, bo się przekonał, że mijam go bez prób pogłaskania. Leży i obserwuje. I to już jest duuuży postęp.
Życzę szybkich postępów w oswajaniu, ale też cierpliwości :D

Dzięki. A co z tym siusianiem/kupkaniem poza kuwetę?

Amcia na poczatku tak robiła - znajdowałam kupki w różnych miejscach. Skończyło się jak ją zamknęłam w oddzielnym pokoju. Przedtem po prostu się bała i nie zdążała do kuwety. Może u ciebie też pomoże ograniczenie przestrzeni? Na początku pozwól kotce pobyć w pokoju samej. Niech ma poczucie, że może sobie chodzić, a jak uslyszy, że wchodzisz, zdąży się schować. Może wtedy też zdąży skorzystać z kuwety.

Ona ma przestrzeń ograniczoną do 1 pokoju. Dziś praktycznie cały dzień była sama. I ani na krok nie ruszyła się z transportera. Nawet na jedzenie. Co prawda to i tak postęp, bo wczoraj po powrocie z lekcji znalazłam ją za telewizorem. Oczekujesz, że sama przeniosę się ze spaniem do drugiego pokoju???

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt paź 06, 2017 18:52 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

Ludź śpiący to ludź niegroźny, któremu można się bezpiecznie przyglądać, choćby ukradkiem.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pt paź 06, 2017 19:18 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

MB&Ofelia pisze:Ludź śpiący to ludź niegroźny, któremu można się bezpiecznie przyglądać, choćby ukradkiem.

Ale ona uciekała przed swoimi siuśkami właśnie wtedy, kiedy właściwie spałam - tzn. do mojej świadomości dotarło tylko drapanie w żwirek. To ostatniej nocy. Poprzednia kupa znalazła się pod fotelem w ogóle w czasie mojej nieobecności.

MaryLux

Post » Pt paź 06, 2017 19:35 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

Mała Czarna też czasami ucieka z kuwety, mimo że jest sama w łazience, co prawda kupalka nie gubi, ale za to fontanna żwirku rozsypuje się na całą łazienkę i pół przedpokoju.
A jako kocię nie zasypywała wcale. Już myślałam że nie potrafi, ale w końcu zaczęła zasypywać.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt paź 06, 2017 19:46 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

MB&Ofelia pisze:Mała Czarna też czasami ucieka z kuwety, mimo że jest sama w łazience, co prawda kupalka nie gubi, ale za to fontanna żwirku rozsypuje się na całą łazienkę i pół przedpokoju.
A jako kocię nie zasypywała wcale. Już myślałam że nie potrafi, ale w końcu zaczęła zasypywać.

:ryk: :ryk: :ryk:

MaryLux

Post » Pt paź 06, 2017 19:48 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

Tiaaa, ha ha :roll: A ja muszę ten żwirek sprzątać :evil: :placz:

No dobra, obgadam jeszcze moją pierwokotną. Ofelia wypiną doopsko tuż przy krawędzi kuwety, to co ma do niej trafić trafia przed kuwetę, a ta bura @ "zasypuje" kuwetą i dywanikiem :evil:
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt paź 06, 2017 19:49 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

MB&Ofelia pisze:Tiaaa, ha ha :roll: A ja muszę ten żwirek sprzątać :evil: :placz:

No dobra, obgadam jeszcze moją pierwokotną. Ofelia wypiną doopsko tuż przy krawędzi kuwety, to co ma do niej trafić trafia przed kuwetę, a ta bura @ "zasypuje" kuwetą i dywanikiem :evil:

Znam to :ryk:

MaryLux

Post » Pt paź 06, 2017 19:58 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

MaryLux pisze:
jolabuk5 pisze:
MaryLux pisze:
jolabuk5 pisze:Wędką oczywiście nie machać. Wsuwać i wysuwać pod poduszkę (tak, żeby od strony kota był koniuszek, wysuwający się i chowający). I nic na siłę. Dla mnie np. ważnym momentem w oswajaniu jest ten, kiedy kot leży na fotelu a ja muszę przejść obok. Na początku kot zawsze ucieka, chociaż ja nigdy nie próbuję wtedy zaczepiać, głaskać itp. Ale w pewnym momencie kot przestaje uciekać, bo się przekonał, że mijam go bez prób pogłaskania. Leży i obserwuje. I to już jest duuuży postęp.
Życzę szybkich postępów w oswajaniu, ale też cierpliwości :D

Dzięki. A co z tym siusianiem/kupkaniem poza kuwetę?

Amcia na poczatku tak robiła - znajdowałam kupki w różnych miejscach. Skończyło się jak ją zamknęłam w oddzielnym pokoju. Przedtem po prostu się bała i nie zdążała do kuwety. Może u ciebie też pomoże ograniczenie przestrzeni? Na początku pozwól kotce pobyć w pokoju samej. Niech ma poczucie, że może sobie chodzić, a jak uslyszy, że wchodzisz, zdąży się schować. Może wtedy też zdąży skorzystać z kuwety.

Ona ma przestrzeń ograniczoną do 1 pokoju. Dziś praktycznie cały dzień była sama. I ani na krok nie ruszyła się z transportera. Nawet na jedzenie. Co prawda to i tak postęp, bo wczoraj po powrocie z lekcji znalazłam ją za telewizorem. Oczekujesz, że sama przeniosę się ze spaniem do drugiego pokoju???

Ja nie twierdzę, że u twojej kotki na pewno sprawdzi się to, co obserwowalam u moich. Po prostu mówię, co obserwowałam u siebie, ale każdy kot jest inny. Mimo wszystko myślę, że czas tu najbardziej pomoże. Jak się przekona, że jest sama, to może np. po tygodniu zacznie poruszać się swobodniej po tym własnym pokoju :ok:
A spać przy niej to nawet dobry sposób, bo rzeczywiście - śpiący duży jest niegroźny.
A skąd wiesz, że cały dzień nie wyszła z transportera, jesli cały dzień była sama?
Ostatnio edytowano Pt paź 06, 2017 20:04 przez jolabuk5, łącznie edytowano 1 raz
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt paź 06, 2017 19:59 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

Ja już w piętkę gonię

MaryLux

Post » Pt paź 06, 2017 20:21 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

MaryLux pisze:Ja już w piętkę gonię

:201428
Nie goń, klapnij na kanapie, walnij sobie :piwa: i zaśpiewaj Zuli kołysankę.

(dobra, teraz mogę sobie tak pisać, a sama panikowałam jak znalazłam Małą Czarną). Dacie radę, ty i Zula, :ok: :ok: są.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt paź 06, 2017 21:34 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

Zulka, nie bój się, będzie dobrze, zaufaj Dużej :)

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pt paź 06, 2017 21:38 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

Zula, my z dużą bardzo się o Was martwimy
Pralcia
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob paź 07, 2017 11:58 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:Ja już w piętkę gonię

:201428
Nie goń, klapnij na kanapie, walnij sobie :piwa: i zaśpiewaj Zuli kołysankę.

(dobra, teraz mogę sobie tak pisać, a sama panikowałam jak znalazłam Małą Czarną). Dacie radę, ty i Zula, :ok: :ok: są.

Zula może się bać otwierania puszki. Wpadło mi to do łba, jak się dowiedziałam, gdzie ją znaleźli

MaryLux

Post » Sob paź 07, 2017 12:08 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

MalgWroclaw pisze:Zula, my z dużą bardzo się o Was martwimy
Pralcia

Ja też się martwię. Bo nie umiem sobie poradzić

MaryLux

Post » Sob paź 07, 2017 12:24 Re: InkaPigulinka (*) 50 - teraz Mania [*] Zula na DT

No i kupa , lipa i już . :evil: Poszłam z paczką na pocztę a tam zong ( nie , nie poczta otwarta ) zawiesił im się system i z wysyłki paczki nici :evil:
Postaram się wysłać w poniedziałek to wtorek / środa powinna już być.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

[poprzednia][następna]