Kot syjamski ma powiększony brzuch. Co mu jest?

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro paź 04, 2017 15:00 Kot syjamski ma powiększony brzuch. Co mu jest?

Witam,
niecały miesiąc temu kupiłam 4-miesięczną kotkę- Irmę. Jest to krzyżówka kota syjamskiego z syberyjskim, jednak przeważają u niej cechy syjama (budowa ciała, sierść, charakter). Po przyjeżdzie do domu okazalo się, że kotka w książeczce była leczona na biegunkę, o czym właściciele kota mnie nie poinformowali. Stwierdziłam, że nie ma czym się przejmować. Ostatnio bylam z nią u weterynarz, ktorą bardzo zaniepokoiła wielkość brzucha kotki. Poinformowałam ją o dość rzadkich kupkach, które u mnie w domu również się zdarzały- ale regularnej biegunki nie ma. Kazała obserwowac kotkę czy jej stan zmieni się. Nic się takiego nie stało- brzuch nadal był powiekszony, a kupki dalej rzadkie. Pojechałam do innej weterynarz, która mówiła coś o FIP, jednak nie wierze jej, ponieważ nawet nie zbadała kotki i nie werzę w jej kompetencję. Teraz czekam na wyniki kupki kotki u pierwszego weterynarza, jednak wlałabym się przygotować i wiedzieć, co to mogłoby byc. Jesli chodzi o zachowanie kotki, to zachowuje sie jak każdy normalny kotek- rusza się, trochę śpi, nić ją nie boli, równiez jak się maca jej brzuszek to się nie skarży. Je suchą karmę Stuzzy dla kociąt- nic poza tym. Nie ma temperatury, jest odrobaczona. Rodzice kotki byli niewychodzący z domu, więc raczej nie jest to choroba z zewnątrz. Zaznaczam też, że jako kot syjamski, Irma je bardzo łapczywie, potrafi zjeśc całą miseczkę karmy w minutę, a to jeszcze mały kociak, może to mogłoby być powodem? ale skad te rzadkie kupki? Bardzo proszę o pomoc, co to moze byc!? :( :( :(

Irma_miau

Od: Śro paź 04, 2017 14:44

Post » Śro paź 04, 2017 20:58 Re: Kot syjamski ma powiększony brzuch. Co mu jest?

Bez badań nikt ci nie odpowie. Czy to gazy, czy płyn, a jeśli płyn, to jaki. To pokaże USG. Zagrożenie FIP-em istnieje. Krew też trzeba zbadać, morfologię, wątrobę, stosunek albumin do globulin. Idź do kompetentnego weta.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro paź 04, 2017 21:59 Re: Kot syjamski ma powiększony brzuch. Co mu jest?

Dzięki, zrobię badania.

Irma_miau

Od: Śro paź 04, 2017 14:44

Post » Wto paź 17, 2017 16:43 Re: Kot syjamski ma powiększony brzuch. Co mu jest?

Irma_miau pisze:Dzięki, zrobię badania.

I co pokazały badania?

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Śro paź 18, 2017 11:05 Re: Kot syjamski ma powiększony brzuch. Co mu jest?

Powiększony brzuch kojarzy mi się z PNN (powiększone nerki), a potem z gorszymi chorobami. Mój Gucio tak miał.
Czy już po badaniach?

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23