SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 06, 2017 18:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Carnilove z reniferem, kocur kastrat dachowiec wyłysiał na szyi pod brodą i drapał się po szyi.
Po zmianie karmy na Feringę z kaczką przeszło
Edit: Jeszcze szylkreta miała wyłysiały brzuch.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro wrz 06, 2017 19:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

A po jakim czasie od poczatku karmienia brit cae zaczęło sie uczulenie, czyli rozumiem, objawami jest drapanie?
Skład każdej z nich jest niby inny, ale widocznie jakiś skłądnik , albo zła obróbka uczula.
Ja po Orijenie jak podrożał chciałem karmic Purizonem, ale 1 kota zaczęła od razu się drapać (próbka 400 gram), więc mam brita, ale wistra mnie teraz zmartwiła.
No i nie wszystkie Brit Care mają aż tak super skład, najlepszy ma Cocco, może jeszcze Crazy junior, a dla starszych i z nadwagą Missy (super wapń i fosfor).

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Śro wrz 06, 2017 19:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

wistra pisze:Carnilove z reniferem, kocur kastrat dachowiec wyłysiał na szyi pod brodą i drapał się po szyi.
Po zmianie karmy na Feringę z kaczką przeszło
Edit: Jeszcze szylkreta miała wyłysiały brzuch.

No, to moj tez kastrat i tez wlasnie po szyi strasznie sie drapal, ale jak juz pisalam nie kojarzylam wtedy z karma zwalilam na wysokie temperatury i obroze.
Teraz juz sie nie drapie choc w obrozy nadal chodzi, ale carnilove juz nie je,
Wylysiec pewnie nie wylysial, bo zamalo tego zjadl.
Dziekuje.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Śro wrz 06, 2017 19:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jadły Brit Care ponad 1,5 roku, pogorszyło się z ostatnim workiem. Ale to było jakis rok temu.
Carnilove jadły ostatnio, to było ze 2mce temu i pod koniec worka 6kg wyłysiał.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Śro wrz 06, 2017 19:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

To dziwne, że po tak długim okresie, czyli ponad roku karmienia. Moja na Purizona od razu źle zaeragowała.
Może po prostu jakiś skłądnik sie długo odkłądaw organiżmie, albo co któryś worek zawiera alergen?
A ile gram dziennie jadły suchej Brita? Moje po około 15 gram (nawet teraz mniej).

Czym sie objawiało uczulenie na Brit care? Też wyłysienie, czy tylko drapanie?

Czyli wszystko przede mna. Karma tania, więc będe kupował worki 2 kg, jakby cos zaczęło sie dziać, łatwo będzie zmienić na inną.
Najgorzej, że nie widzę żadnej suchej , która byłaby do 25 zł/kg i miała zarówno dużo białka, rozsądny tłuszcz i w miarę umiarkowane wapń i fosfor oraz tauryne minimum 2000 mg/kg (0,2%).

Ikerka

Post » Śro wrz 06, 2017 20:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ikerka karm dopoki karma słuzy. Nie wszyscy ludzie to alergicy i nie wszystkie koty. Jedmu szkodzi innemu nie. Wistra ma wiele kotow, ma hodowle a tylko 1 mial problemy.
Karm, ale obserwuj koty, szczegolnie tego, ktory drapal sie po Purizonie. Jak uczulała go 1 karma, to moze i inna.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Śro wrz 06, 2017 20:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ikerka pisze:To dziwne, że po tak długim okresie, czyli ponad roku karmienia. Moja na Purizona od razu źle zaeragowała.
Może po prostu jakiś skłądnik sie długo odkłądaw organiżmie, albo co któryś worek zawiera alergen?
A ile gram dziennie jadły suchej Brita? Moje po około 15 gram (nawet teraz mniej).

Czym sie objawiało uczulenie na Brit care? Też wyłysienie, czy tylko drapanie?

Czyli wszystko przede mna. Karma tania, więc będe kupował worki 2 kg, jakby cos zaczęło sie dziać, łatwo będzie zmienić na inną.
Najgorzej, że nie widzę żadnej suchej , która byłaby do 25 zł/kg i miała zarówno dużo białka, rozsądny tłuszcz i w miarę umiarkowane wapń i fosfor oraz tauryne minimum 2000 mg/kg (0,2%).

Nie wiem ile gram na dzień jedzą, moje koty mają dostępną suchą karmę 24h/7 dni w tygodniu :)
I tak, musiało coś być felernego w konkretnej partii. Zdecydowanie to nie mięso, Lilly jest z jagnięciną i łososiem. Może spróbuję do niej wrócić :)
Nie twierdzę, że karma jest zła, bo znam sporo osób karmiących nią i nic się nie dzieje. Akurat coś musiało u nas nie podpasować
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Śro wrz 06, 2017 21:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

tu są wszystkie b care
https://www.krmivo-brit.cz/pl/products/ ... are&page=1
Jakie chrupki ma Lilly? Jak widzę wybierasz raczej karmy tłustsze. Ja takie co mają maks białka, tłuszczu umiarkowanie, niestety zwykle mało tłuszczu oznacza dużo węglowodanów, co chybajeszcze gorzej.
Ja polecam Cocco (kaczka+łosoś + malo kurczaka i ziemniaki), najwięcej białka z tych BC. Chrupki dość duże trójkąt+koło (2 rodzaje w każdej paczce) - bardzo smaczne, zawsze miski wyjadane co do chrupka.
teraz mam Missy (kurczak, indyk, ryż) bardzo małe chrupki i chyba mniej smaczne, co mnie cieszy, bo kupiłem ją by minimalnie je odchudzić.
Mam otwarte oba worki (cocco i missy) po 2 kg, zamierzam karmić dla urozmaicenia po 0,5 kg raz jedną karmą, raz drugą (przesypuję do małych worków co 2 tyg. by nie wietrzał cały worek codziennie otwierany), ale potem chyba kupię tylko Cocco.

Ikerka

Post » Czw wrz 07, 2017 6:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

U mnie duza ilosc bialka powodowala wymioty, a i u Carnilove wydaje mi sie, ze to ilosc bialka byla powodem wylysien u kotow
Moze uda mi sie w ciagu dnia wrzucic zdjecie, jak wygladala kotka uczulona na brit care.

Tak wygladala moja kitka na brit care
Obrazek

Kotka ode mnie w wawie miala lyse tylko po jednej stronie.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw wrz 07, 2017 9:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alice83 pisze:Mam resztke sensitive z jagn i kupilam no grain

To akurat jedyne w miarę jadalne dla kota warianty Sanabelle, aczkolwiek zakładając, że kupujesz worki dwukilowe (dobrze rozumiem, że masz jednego kota?), to w tej cenie dostaniesz o wiele lepszy Purizon, Brit Care Cocco czy Taste of the Wild.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw wrz 07, 2017 9:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel pisze:
Alice83 pisze:Mam resztke sensitive z jagn i kupilam no grain

To akurat jedyne w miarę jadalne dla kota warianty Sanabelle, aczkolwiek zakładając, że kupujesz worki dwukilowe (dobrze rozumiem, że masz jednego kota?), to w tej cenie dostaniesz o wiele lepszy Purizon, Brit Care Cocco czy Taste of the Wild.

Alice kupuje worki po 10kg. Nie ma 1 kota, a wiele, do tego karmi wolnozyjace. Nie ma kasy na lepsze karmy.
Ma do wyboru kupic swoim lepsza, nie karmic bezdomniakow.
Lub kupic swoim gorsza to i dla bezdomniakow starczy. Musi jej byc naprawde trudno dokonujac takich wyborow, dlatego nie mozna mowic, ze karmi koty zle, czt, ze karmy takie czy owakie - sa lepsze, bo kobieta naprawde stara sie jak moze. I jeszcze dokarmia stado kumpeli, ktora stracila prace, a ma i psy i koty. Masakra.
Jak na 1 osobe to naprawde duzo zwalilo sie jej na glowe.

FarciKot

Post » Czw wrz 07, 2017 11:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Purizon jest drogi 28 zł /kg i worki tylko 2.5 kg
Totw 115 zł za 7 kg, czyli 16 zł/kg juz lepiej wygląda.
Dlatego też proponowałem Brit Care, dobry skład i niedrogo, dla kotów domowych, bo dla bezdomniaków to zostaje chyba Smilla, w tej półce cenowej słabo się jednak orientuje, bo nie karmie bezdomniaków.
Brit care dla młodszych kotów najlepszy Cocco (lub junior) za 7 kg 105 zł = 15/kg
bezpłatna wysyłka z każdego sklepu i odbiór własny w wielu miastach.
https://www.ceneo.pl/44022549#mh=R7E1t6 ... erhs9_Ggs0

Dla starszych kotów dobra będzie Missy, małe chrupki i mniej tłuszczu co zapobiega otyłości , bardzo mało wapnia i fosforu, czyli super dla nerek itd.
juz od 92 zł za 7 kg = 13 zł / kg
https://www.ceneo.pl/34821362#mh=r9i7jE ... UdHIZ5iXP0

Ikerka

Post » Czw wrz 07, 2017 11:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

wistra pisze:Tak wygladala moja kitka na brit care
Kotka ode mnie w wawie miala lyse tylko po jednej stronie.

Podsumowując, karmiłaś brit care Lilly ponad rok i było okay i dopiero z ostatnim workiem zaczęło się to łysienie? To było spowodowane drapaniem, czy tak po prostu sierść zaczynała wypadać?

Ikerka

Post » Czw wrz 07, 2017 12:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Najpopularniejsza wśród znanych mi karmicieli jest Smilla. Znalazłam jeszcze Joserę Catelux Adult (ok. 11 zł/kg na zoo+), skład dość podobny, ale więcej tauryny.

Na przyszłość proponuję, aby osoby, które chcą zapytać o karmę, napisały w jednym poście, ile kotów karmią, co do tej pory dają (markę i rodzaj) i w którą stronę chcą swój budżet przeciągnąć (czy może być drożej, czy mniej więcej tak samo, czy lepiej coś tańszego). Bo inaczej to sobie możemy się przerzucać postami przez 10 stron.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw wrz 07, 2017 12:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

tez myślę, że najlepsza w przypadku Alice (10 własnych kotów + bezdomne do karmienia ), w sensie ceny do jakości i do możliwości finansowych jest Smilla, ale dawać tez mokrą, nie tylko suchą,
z tego co pamietam to Smilla kitten miała najlepszy skład

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

[poprzednia][następna]