SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 30, 2017 10:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stomachari pisze:
Dark Angel pisze:Pierwsze słyszę. Poproszę źródło.

Proszę uprzejmie, naukowe badania: http://jn.nutrition.org/content/132/6/1745S.full

Owszem, wynika z nich, że karmienie kota karmą, w której 26% to otręby ryżowe, może mieć wpływ na wydalanie tauryny. Jednocześnie oni dodali tylko 500 mg/kg tauryny do karmy (w życiu nie sięgnęłabym po karmę, w której jest mniej tauryny niż 2000 mg/kg), której skład woła o pomstę do nieba: kazeina (białko mleka), białka z serwatki, tłuszcz z kurczaka i dodatki. Zgroza. W żaden sposób badanie to nie ujawnia wpływu ryżu na wchłanianie tauryny z karm mięsnych, dlatego nie nadaje się do porównania z takimi karmami.

kicikici3 pisze:Witam :kotek: dołączam się do wątku . I od razu proszę o pomoc w ustaleniu, która z wymienionych poniżej karm , ma najmniejsze chrupki ;
ZiwiPeak
Power of Nature Meadowland Mix
Wildcat Etosha
Orijen

W tej chwili i od dłuższego czasu, moje koty jedzą Orijen , chrupki nie są duże , ale być może któraś z pozostałych karm ma mniejsze ( mam jednego bezzębnego kota od całkiem niedawna, a drugi także nie ma sporo ząbków).
Dodatkowo, czy któraś z wymienionych, ze względu na stosunek wapnia do fosforu ( czy na odwrót) , bardziej nadaje się dla kotów, które mają nazwijmy to , profilaktykę anty ; niewydolność nerek ( wyniki w górnej normie , ale lubią skakać więc poza suplementami, pilnuję co zjadają .

Na drugą część pytania Ci nie odpowiem, natomiast mam kotkę, której zostały tylko kły, i nic jej nie przeszkadza w konsumowaniu karmy, która ma chrupki przeciętnej wielkości. Z wymienionych przez Ciebie znam PON - ma chrupki nieco mniejsze od standardowych.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw sie 31, 2017 17:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Przeczytalam sklad smilli i tam pisze ze jest 25%miesa a w sanabel pisze ze jest 20% no wiec sanabel jest gorsza niz smila?
Znalazlam tez rozne warianty josery koszt ok 100zl czy josera jest porownywalna jakosciowo do smili i sanabeli?

Alice83

Od: Pon maja 02, 2016 16:33

Post » Czw sie 31, 2017 20:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel pisze:Owszem, wynika z nich, że karmienie kota karmą, w której 26% to otręby ryżowe, może mieć wpływ na wydalanie tauryny. Jednocześnie oni dodali tylko 500 mg/kg tauryny do karmy (w życiu nie sięgnęłabym po karmę, w której jest mniej tauryny niż 2000 mg/kg), której skład woła o pomstę do nieba: kazeina (białko mleka), białka z serwatki, tłuszcz z kurczaka i dodatki. Zgroza. W żaden sposób badanie to nie ujawnia wpływu ryżu na wchłanianie tauryny z karm mięsnych, dlatego nie nadaje się do porównania z takimi karmami.

Znaczenie ma tendencja, a nie to, czy dostarczano tauryny. Jeśli karma wysokomięsna będzie miała za mało tauryny, to kot będzie miał niedobory ale na stałym poziomie. Na osi czasu zmiana osiągnie swoje maksimum i na tym poprzestanie.
Co do otrębów ryżowych - ryż zawarty w karmach to ryż w łuskach. Czyli z otrębami. To nie jest oczyszczony biały ryż. Dlatego jeśli karma ma 26% ryżu, to należy ją traktować jak tę z badań.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt wrz 01, 2017 15:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alice83 pisze:Przeczytalam sklad smilli i tam pisze ze jest 25%miesa a w sanabel pisze ze jest 20% no wiec sanabel jest gorsza niz smila?
Znalazlam tez rozne warianty josery koszt ok 100zl czy josera jest porownywalna jakosciowo do smili i sanabeli?

Jaka jest najtansza karma bezzbozowa?

Alice83

Post » Pt wrz 01, 2017 15:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alice83 pisze:
Alice83 pisze:Przeczytalam sklad smilli i tam pisze ze jest 25%miesa a w sanabel pisze ze jest 20% no wiec sanabel jest gorsza niz smila?

Jaka jest najtansza karma bezzbozowa?

Josera Nature 14,28 kg http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... cha/578924

Porta 21 Feline Finest Sensible 14,98 kg http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/407523

tak, karmy Josery sa porownywalne do tamtych, ale tylko z tej lini, ktora wstawiłam, bo jest jeszcze 1 tansza https://www.ceneo.pl/10161542 ale to to juz badziew okrutny.
A Josera Nature to najlepsza karma Josery - jedyna bezzbozowa.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Pt wrz 01, 2017 15:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Znalazlam na zooplus- najtansza sanabel no grain 120zl potem porta 21sensible a potem josera natural a potem porta heaven no a potem jeszcze drozsze na ktore mnie nie stac.

Alice83

Post » Pt wrz 01, 2017 17:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Karmy Brit Care w workach 7 kg są tańsze, około 13 zł / kg. w workach 2 kg około 15-18 zł/kg

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Sob wrz 02, 2017 6:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alice83 pisze:Znalazlam na zooplus- najtansza sanabel no grain 120zl potem porta 21sensible a potem josera natural a potem porta heaven no a potem jeszcze drozsze na ktore mnie nie stac.

To kupuj póki jest w tej cenie te Sanabelle, bo zwykle bywa drozsza. Za kazdym razem musisz sprawdzac ceny.

Tu masz jeszcze taniej http://www.bitiba.pl/shop/karma_dla_kot ... ult/435508

http://www.bitiba.pl/shop/karma_dla_kot ... awy/542326

http://www.bitiba.pl/shop/karma_dla_kot ... era/580124
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Sob wrz 02, 2017 6:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ikerka pisze:Karmy Brit Care w workach 7 kg są tańsze, około 13 zł / kg. w workach 2 kg około 15-18 zł/kg

Tak, tylko , ze Brit to karma, ktora 90% kotow nie smakuje. Ja probowałam karmic tym nawet koty przy szkole, bo ani moje ani kumpeli nie chcialy jesc, a wyrzucic szkoda, ale te bezdomniaki tez mialy ja gdzies.

Wyprobowałam prawie wszystkie smaki Brita. Na 6 kotów domowych, na których była testowane, zaden nie chcial tego jesc a i bezdomniaki garudziły, to cos z ta karma nie tak.
Duzego worka w zyciu bym nie zaryzykowała - kupowałam opakowania po 400gr.

W sklepach w moim miescie tez wszyscy porezygnowali ze sprzedazy Brita, bo nikt nie chciał tego kupowac, kupił raz i koniec - niesmakowała.
Nie sztuka jest kupic tania karme bezzbozowa. Szutuka jest kupic taka bezzbozowa zeby siersciuchy chciały ja zjesc. Moim z tanszych bezzbozowek najlepiej Josera smakowała,

FarciKot

Post » Sob wrz 02, 2017 7:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czy przypadkiem sanabel no grain nie ma gorszego skladu niz sanabele z jagniecina?

Alice83

Post » Sob wrz 02, 2017 8:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

FarciKot pisze:Tak, tylko , ze Brit to karma, ktora 90% kotow nie smakuje. Ja probowałam karmic tym nawet koty przy szkole, bo ani moje ani kumpeli nie chcialy jesc, a wyrzucic szkoda, ale te bezdomniaki tez mialy ja gdzies.
Wyprobowałam prawie wszystkie smaki Brita. Na 6 kotów domowych, na których była testowane, zaden nie chcial tego jesc a i bezdomniaki garudziły, to cos z ta karma nie tak.
W sklepach w moim miescie tez wszyscy porezygnowali ze sprzedazy Brita, bo nikt nie chciał tego kupowac, kupił raz i koniec - niesmakowała.
Nie sztuka jest kupic tania karme bezzbozowa. Szutuka jest kupic taka bezzbozowa zeby siersciuchy chciały ja zjesc. Moim z tanszych bezzbozowek najlepiej Josera smakowała,

Nie mam zamiaru być jakimś reklamodawcą Brit Care, nie zależy mi czym inni karmą, niemój bizness, ale twój wpis wygląda na antyreklamę. Dziwne, że "żaden kot nie jadł żadnego smaku", te karmy wyraźnie różnią się przecież składem i dodatkami, o sklepach stacjonarnych się nie wypowiem, bo nigdy nierobiłem wywiadów, ale w internetowych ta karma jest wszędzie sprzedawana, nawet zooplus po ankietach wprowadził kilka smaków (choc pominął nalepszy składowo i najpopularniejszy,ale dostępszy wszędzie indziej).
Moje 2 kotki (1 raczej wybredna) jedza bez problemu wszystkie smaki (kupiłem kiedys 4 próbki), także w opiniach oprócz wyjątków wszystkie są pozytywne, także odnoście smakowitości (czyli koty jedzą).
Wiem, że wiele firm wynajmuje do wpisywania pozytywów, ale tu wyraźnie najwięcej wpisów maja najlepsze skłądowo karmy, widać,że kupujący wybierają je świadomie.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Sob wrz 02, 2017 9:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ikerka pisze:
FarciKot pisze:Tak, tylko , ze Brit to karma, ktora 90% kotow nie smakuje. Ja probowałam karmic tym nawet koty przy szkole, bo ani moje ani kumpeli nie chcialy jesc, a wyrzucic szkoda, ale te bezdomniaki tez mialy ja gdzies.

Nie mam zamiaru być jakimś reklamodawcą Brit Care, nie zależy mi czym inni karmą, niemój bizness, ale twój wpis wygląda na antyreklamę. Dziwne, że "żaden kot nie jadł żadnego smaku", te karmy wyraźnie różnią się przecież składem i dodatkami, o sklepach stacjonarnych się nie wypowiem, bo nigdy nierobiłem wywiadów, ale w internetowych ta karma jest wszędzie sprzedawana, nawet zooplus po ankietach wprowadził kilka smaków (choc pominął nalepszy składowo i najpopularniejszy,ale dostępszy wszędzie indziej).
Moje 2 kotki (1 raczej wybredna) jedza bez problemu wszystkie smaki (kupiłem kiedys 4 próbki), także w opiniach oprócz wyjątków wszystkie są pozytywne, także odnoście smakowitości (czyli koty jedzą).
Wiem, że wiele firm wynajmuje do wpisywania pozytywów, ale tu wyraźnie najwięcej wpisów maja najlepsze skłądowo karmy, widać,że kupujący wybierają je świadomie.

A jaki ja mam miec cel w antyreklamie tej karmy niby ? Jaka korzysc?
Nie wspolpracuje z zadna inna firma. Jestem osoba prywatna - kociara z garstka kotow. Odezwałam, opisałam swoje i znajomych doswiadczenia z ta karma tylko po to zeby dziewczyna, ktora ma i tak malo kasy nie wpakowała sie od razu w duzy worek karmy, ktorej koty moga nie zechciec jesc. Własnie po to jest ten watek, zeby opisywac swoje doswiadczenia z karmami, to jak koty na nie reaguja, polecac lepsze jakosciowo w podobnej cenie, a nie reklamowac lub antyreklamowac karmy.

Z tym Britem jest cos dziwnego po otwarciu opakowania i pierwszy raz koty nawet sprobowały, ale zjadły kilka chrup i koniec. Wolały chodzic glodne niz to jesc.
Z karma Carnilove tez Brita tyle, ze o wiele drozsza było podobnie jesli chodzi o smakowitosc. Do Carnilove to Brit sie nawet nie przyznaje - prosi sprzedawcow zeby nie mowili klientom, ze to ich karma.
Tak przyjamniej pisała Bogusia ( włascicielka sklepu internetowego) w tym watku.

Dla mnie wniosek jest prosty. Wiekszosc kotow nie lubi Brita i fima nie chce zeby klienci kojarzyli nowa karma ( Carnilove) z nielubianym Britem.
W innym przypadku chelpila by sie wrecz, ze wprowadzila inna nowa karme.

FarciKot

Post » Sob wrz 02, 2017 9:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alice83 pisze:Czy przypadkiem sanabel no grain nie ma gorszego skladu niz sanabele z jagniecina?

Dla mnie te sklady sa podobne tylko zamiat ryzu ( zboza) ziemniaki.
Niektorzy na tym farum odradzaja ryz. Ja swoim kotom kupuje karmy z ryzem i sobie chwale.
Eliminuje tylko z diety kukurydze i pszenice - to co najbardziej moze uczulac czy szkodzic, jest najmniej wartosciowe dla organizmu.
Moze dlatego, ze sama bardzo lubie ryz, uwazam go za zdrowe zboze, kotom tez podaje.
Mi Sanabelle z ryzem i Josera Marinesse tez z ryzem wyprowadzily kota z biegunek po karmach bezzbozowych wysokomiesnych - miałam w zeszym roku problemy po Acanie rybnej.
Samej Acany bez dodatku gorszej karmy żolądek kota nie tolerowal.

FarciKot

Post » Sob wrz 02, 2017 9:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czyli warto zaryzykowac sanabelle no grain?

Alice83

Post » Sob wrz 02, 2017 9:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alice83 pisze:Czyli warto zaryzykowac sanabelle no grain?

Ja Ci nie pomoge, poniewaz nigdy nie kupowałam tej karmy ani nie znam nikokgo kto tym karmil.
Kupowałam tylko Sanabelle sensitiv z jagniecina i ryzem gdy miałam problem z biegunkami. I pomogla.

Moze ktos inny opisze swoje doswiadczenia z no grain?

FarciKot

[poprzednia][następna]