Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 16, 2017 17:33 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Mój kot też michę poleca (chociaż my mamy większą, psią wersję).
Zaś co do żuczka to mi przysłali pszczółkę i biedronkę bo dwie jednocześnie zamawiałam.

Zefir pisze:
Bestol pisze:Czytając wątek (link powyżej) nie do końca rozumiemy z Bilem dlaczego osoby, które chcą przygarnąć kotka np. rudego albo białego albo czarnego albo z długim włosem są krytykowane. Nie bardzo też rozumiemy, dlaczego są złe osoby, które interesując się adopcją nie pytają o charakter kotka.

Też tego nie rozumiem.
.

Gdybyście mieli do wyadoptowania dwa burasy i białasa (tudzież innego o rzadkim umaszczeniu) i każdy, kto by dzwonił to chciał tylko tego "nietypowego", to byście to zrozumieli.
Ja osobiście nie mam nic przeciwko temu, że ktoś szuka ładnego kota, ale nie lubię krygowania się i wykręcania się "chemią", że to niby wcale nie o wygląd chodzi....
Wolę jak ktoś otwarcie powie: chcę rudego/białego/niebieskiego bo takie mi się podobają i już!

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Śro sie 16, 2017 18:07 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Dokładnie Koniczynka, my z Bilem myślimy tak samo. Jeśli przyszły opiekun ma w głowie np. kotka rudego, to raczej za szybko tego marzenia wiatr mu z głowy nie wyhula, a że pewnie takim osobom głupio jest powiedzieć, że chcę tego bo kolor i już to biorą w obroty tablicę mendelejewa i inne chemie, żeby tylko się nie przyznać że o wygląd i kolor chodzi.Tu z Bilem rozumiemy DT, bo to niefajnie jest chyba, gdy od samego początku potencjalny opiekun DS nie mówi wprost czego oczekuje, tylko mota bułkę przez bibułkę, żeby tylko nie pokazać że on rudego kotka chce (no bo jak to tak wprost powiedzieć, że chcę rudego, to pomyślą, że nie lubię kotów a tylko dla ozdoby chcę. to się lepiej chemią zasłonie, że nie ta...).
My z Bilem jednak najbardziej nie rozumiemy tych, co na tym forum w dziale kociarnia piszą, że chcą adoptować kotka np. 2 miesięcznego i ten kotek ma być: miziasty, walić w kuwetę, kochać dzieci a jeszcze bardziej kochać psy, nie drapać nie niszczyć. Tak sobie z Bilem pomyśleliśmy, że może dla tych ludzi najlepiej jeszcze by było, żeby ten 2 miesięczny kotek w warcaby grał i śmieci wynosił. Nam się wydaje, że każdy czterołapy, jak i dwunogowaty zmieniając miejsce, otoczenie, ludzi to nawet jeśli śmieci w DT wynosił, to może w DS się zbuntować. A poza tym 2 miesięczny kotek to mały brzdąc jest, to jak mu można stawiać tyle wymagań. To nam się najbardziej nie podoba w niektórych ogłoszeniach: "adoptuję kotka" a nie to, że ktoś chce białego, rudego czy czarnego.
A Koniczynka i Bilu kazał napisać, że ta jego pańcia to myślenie spowolnione ma, bo też powinna mu dwa żuczki zamówić skoro na pszczółkę albo biedronkę się uparła.
A micha super, pomyśleliśmy właśnie o Matrixie, może Kociamama nas przeczyta i też taką michę Matrixowi sprawi. Zobacz Kociamama, Koniczynka i my z Bilem namawiamy :catmilk:
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Śro sie 16, 2017 18:32 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Nadal z Bilem nie dostaliśmy odpowiedzi od właścicielki zaginionej Mia w jakim konkretnie się zagubiła miejscu. Zapytaliśmy wczoraj na pv na FB, Odpowiedzi nie dostalim, ale właścicielka na fb w ogólnych komentarzach bardzo aktywna jest. Czyli nasze pytanie zapewne dostała. Pada za oknem u nas bardzo, to martwimy się co u zaginionej. Tak bardzo byśmy chcieli, żeby była już w domu albo jakimś w miarę bezpiecznym schronieniu :(
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Śro sie 16, 2017 19:16 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

No micha wygląda superaśnie, a skoro ją Bilu zatwierdził, to znaczy, że jest naprawdę warta uwagi ;)
Kociamama ma jednak póki co na oku inną michę - tę w niemieckim zooplusie i spróbuje ją zakupić za jakiś czas. Bo pańcia Matrixa nie jest pewna, jak by sobie poradziły leniwe Matrisiowe łapki z takim jeżykiem. A jak radzą sobie łapki Bilusiowe? :201461
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Śro sie 16, 2017 19:28 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Bilu kazał powiedzieć, że jego łapki super sobie radzą bo ta micha całkiem spora jest :dance: Na początku pańcia musiała mu pokazać na sobie co i jak Bilu robić ma i teraz Bilu wsuwa aż miło :)

A i Bilu to jednak najbardziej chyba Orijena rybnego lubi. Uwielbia Acanę i Purizona też, ale jak dziś znowu do nas Orijen przyszedł i w miseczce wylądował, to Bilu aż pupką z radości kręcił jak wsuwał, takie smaczne było (dobra Bilu już dopisuję że przystojną pupką) :flowerkitty:
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Śro sie 16, 2017 19:43 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Teraz na nasze karmienie mamy taki plan:
Rano o 6.30 cala saszetka MAC`s (ok. 100g saszetka), a potem przed pańci wyjściem do pracy o godz. 7.15 - 30 g suchego w interaktywną michę
Po pańci przyjściu z pracy ok. 17.00 cała saszeta Granatapet albo Catz Finefood (ok. 85 g saszetka)
ok. 18.30 - 2 cm pasty witaminowej co dwa dni na zmianę z łyżeczką oleju Hunter
Ok. 21.00 - 30 g suchego w interaktywną michę
Pasta na odkłaczanie co trzy dni.
Czy to nie za mało? Jeśli tak krzyczcie na nas i doradźcie co zmienić.
A i została nam jeszcze Acana. To jak rano podamy suchego Orijena a na wieczór suchą Acanę to nie będzie źle że karmy suche mieszamy w ciągu dnia?
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Śro sie 16, 2017 20:42 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Ciesz się, że Bil lubi olej z łososia. Moje potworki postawiły veto, ale za jakiś czas zrobię jeszcze jedno podejście.
Co do mieszania karm, to mieszam w jednej miseczce Purizon z Acaną, albo z Canaganem. Teraz planuję kupić Orijen drobiowy i też będę mieszać. Są przeciwnicy mieszania, ale ja się z nimi nie zgadzam. Jestem wrogiem monodiet, jeśli nie ma wskazań leczniczych.

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Śro sie 16, 2017 21:06 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

My z Bilem też jesteśmy przeciwnikami monodiet. My wprawdzie karm nie mieszamy na jeden raz ale mieszamy w ciągu dnia, ze np rano podawaliśmy Acanę, wieczorem Purizon. Teraz chcemy rano Orijen a wieczorem Acanę. Bilu pochłania jak odkurzacz wszystkie.
Bilu wcina Hunter olej i bardzo sobie chwali. Nie dodaję mu tego oleju do karmy tylko raz na dwa dni łyżeczkę od herbaty do pustej miseczki podaję. Bilu leci biegiem do tej miseczki i chłepta aż miło i potem jeszcze dużo wody chłepta albo na zmianę, pochłepta olejku potem wodę, znowu olejku i znowu wodę. Tak sobie pomyśleliśmy, że może ten olej dla kotków co to za dużo wody nie piją dobry może być. Ale jak pisałaś, jeśli kotki robią veto olejkowi, to na siłę nie ma co.
Bilu teraz wysmyknął się na balkon żeby się po deszczu świeżego powietrza się nałapać, to ja mogę trochę go poobgadywać. U nas super jest to, że on wtrzącha wszystko co mu się pod nos podłoży. Jeszcze szczerze nie było niczego, od czego dupką by się odwrócił. I wodę też lubi, dużo pije. Nie umiem powiedzieć z czego to wynika, może taka natura jego jest, że on taki łakomczuch wielki :201461
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Śro sie 16, 2017 21:30 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Wiem, co zrobię! Zaproponuję Ci interes stulecia - wymiana moich grymaśników na wszystkolubnego Bila. Bodzio jest też czarny, więc pomyślisz, że jest jak dawniej, tylko Bil przyprowadził sobie burą kumpelę. :wink:

Alija

Post » Śro sie 16, 2017 21:46 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Bilu kazał powiedzieć, że od razu by się ze mną na pańcię Alija zamienił i jeszcze dopłaciłby za to. Ale to ja problem mam bo Bilu kocham bardzo i jak ja bym mogła bez niego :1luvu:
Bilu kazał w tym miejscu dopisać, że się zastanowi i pańcia teraz się musi bardzo starać żeby jej nie wymienił :flowerkitty:
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Śro sie 16, 2017 21:51 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

:ryk: :ryk: :ryk:

Dobra, to adoptuję Was oboje, bo byś się za Bilem zatęskniła :201461

Alija

Post » Śro sie 16, 2017 21:59 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

To się czujemy zaadoptowani razem - tak Bilu kazał powiedzieć :201457
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Śro sie 16, 2017 22:03 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

I pomyśleć tylko, że do niedawna nie podobały mi się czarne koty :spin2:

Alija

Post » Śro sie 16, 2017 22:19 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Bilu kazał powiedzieć to: "Alija ja jestem czarny może ale za to jak ja purkam pur pur!! i jakie mam futerko!! i wrąbywuję wszystko!! No i jestem arystokrata melonowy!!!! No lub czarne koty Alija lubuj lubuj lubuj !!! :201465 ".
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Śro sie 16, 2017 22:25 Re: Bilu z hodowli "The dachowo-wydmuchowo" się przedstawia

Teraz już lubię :1luvu: Mojemu węgielkowi wyrastają w różnych miejscach pojedyncze białe długie włoski :kotek:
Najśmieszniej to wygląda na bródce :mrgreen:
Bilu to chyba czarno-czarny bez domieszki :201461

Alija

[poprzednia][następna]