Alice83 pisze:Kurde wwszlam na zooplusa. Jak zobaczylam ceny acany purizona i orjena to mnie zatkalo poprostu,jezu jaka drozyzna. Najtansza karma bezzbozowa to sanabel no g rain i taste ow . u nas sa puszki butchers po 2zeta ale moje koty po nich rzygaja
Po jakich puszkach koty wymiotują? Bo są różne warianty.
A koty dokarmiane? Też wymiotują?
W telekarma.pl można kupić pakiet puszek Butcher's, gdzie wychodzi ok. 6 zł za kilogram karmy. Taniej nigdzie na podobnym poziomie jedzenia dla kotów nie znalazłam. Nawet suche niekoniecznie są tańsze.
FarciKot pisze:Alice83 pisze:A czy sanabell z jagniecina jest ok?znalazlam w dobrwj cenie za115zl i czy moglabym mieszac ja ze smilla?
Tak to dobra karma. Dobry stosunek jakosci do ceny
W podobnej cenie a nieco lepsza moim zdaniem jest karma Brit dla kociąt: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ium/613776
Alice83 pisze:Zerknijcie na bosha dla psa szalu skladowo nie ma ale mysle zw lepsze niz market
Patrząc po cenie za kilogram lepsza od Boscha a prawie tak samo tania jest karma Brit: http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dl ... ?rrec=true
Są różne warianty (pies młody mały, średni i duży, potem dorosły mały, średni i duży), składem się prawie nie różnią ale wielkością chrupek zapewne tak. W każdym razie ja bym wybierała coś z oferty Brita.
Zencat pisze:Możecie polecić jakieś dobre, w miarę tanie suche karmy? I czy Waszym zdaniem kotu sterylizowanemu musi być podawane specjalnie dedykowane dla niego jedzenie?
Zależy, jak tanich karm szukasz

Dobre karmy nie zawierają zbóż, mają mało wypełniaczy typu ziemniaki, za to dużo mięsa (np. 70%). O używanych zwrotach mylących pisała ostatnio boguska_t:
boguska_t pisze:W karmie słowo kurczak oznacza, że znajduje się tam kurczak wraz z kośćmi, mięso, skóra, tłuszcz. Bez piór, dziobów, wnętrzności itp bo to są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeśli w tym kurczaku wyszczególniają dodatkowo podroby to znaczy, że one tam są jeśli nie to ich nie ma. Dlatego czasem w składzie jest na kolejnych pozycjach np. wątróbka drobiowa.
Kolejny myk to świeży kurczak np 30% po wysuszeniu zostanie z niego ok 15%
Jeśli w składzie jest słowo mięso z kurczaka. Może być odwodnione, świeże (patrz powyżej), dehydrolizowane (czyli odwodnione). Jest to mięso mięśniowe bez kości, skóry itp, karmy z samym takim mięsem są bardzo drogie. No i kot nie może jeść samego mięsa muszą w karmie być dodatki kości lub inne dodatki wapniowe.
Kolejny produkt to mączka mięsna, nie jest to mięso suszone tylko zmielone i wysuszone kości i reszki mięsa (korpus po odjęciu mięsa z piersi). Dlatego mączka mięsna meal meat jest gorszym produktem niż kurczak czy też mięso z kurczaka. Mączki występują w karmach np. Applaws są one tańsze bo to gorszy produkt.