SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 06, 2017 16:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Zazdroszczę.
Mój kocur jest mały jak podrostek, choć ma już 2 lata (trudne dzieciństwo). Mała głowa, nieduże zęby, więc chrupy muszą być średniej wielkości. Jego koleżanka jest duża, ale ząbki malutkie.
Przyznaję, że te wielkie chrupy Granaty rozcinałam przecinarką do dzielenia tabletek :ryk:

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Czw lip 06, 2017 16:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jeśli mogę coś polecić na ząbki to mój kociak uwielbia to
http://www.zooplus.pl/shop/koty/przysma ... ota/601173
Podaję mu kilka chrupek dziennie, nie jako posiłek, ale jako przysmak.
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Czw lip 06, 2017 16:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Te przysmaczki wydają się fajne, ale dla mnie za drogie :( Dwa koty na utrzymaniu, karmione nie najtaniej to sporo kasy. Na ząbki stosuję dla nich enzymatyczną pastę Orozyme. Rozpuszcza osad a przynajmniej powinna

Alija

Post » Pt lip 07, 2017 8:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Sporo warzyw i owoców co podbija węglowodany, które trzeba doliczyć do dziennej dawki. Zęby najlepiej czyści mięso suszone, świeże w paskach takich aby kot musiał to troszkę porzuć. Skrzydełko z kurczaka świeże, szyjka.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pt lip 07, 2017 8:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

To wszystko prawda, ale co zrobić kiedy towarzystwo nie tknie drobiu. Długie paski wołowiny owszem tak, ale nie codziennie. Jestem zadowolona, że chociaż niezbyt chętnie, ale zjedzą chociaż dwa razy w tygodniu.

W skuteczność wszelkich chrupek na zęby nie bardzo wierzę

Alija

Post » Pt lip 07, 2017 11:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kochani, poradźcie proszę: mam kotkę od listopada ubieglego roku, ok.2-letnią. ponieważ drapała sie do krwi w okolice głowy byliśmy u specjalisty alergologa kótry odkrył że jest uczulona na rybę, kurczaka i wołowinę/cielęcinę. Czy może ktoś polecić nam BARDZO DOBRĄ suchą karmę nie zawierajacą tych składników? W tej chwili od zimy jesteśmy na karmie WildCat , najpierw Bhadra z koniną a teraz Rani z jakimś dzikim ptactwem. jest poprawa, rany zniknęły, ale mimo wszystko kotka jeszcze trochę się drapie. dlatego szukamy jeszcze innej karmy , bo może w tej obecnej jakiś drugorzędny składnin ją podrażnia.

panirosomak

Od: Sob lis 05, 2016 19:14

Post » Pt lip 07, 2017 12:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moje koty są dosyć mocno wybredne i jeśli chodzi o karmy to chcą jeść tylko te z górnej półki, ostatnio bardzo im służy karma bezzbożowa.

Mika832

Od: Śro cze 28, 2017 11:42

Post » Pt lip 07, 2017 15:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:Byłam dziś u weta na ważeniu mojego kotto: 4,5 kg 8O Kot roczny. Wet stwierdził, że to stanowczo za dużo :( No to ja już nie wiem jaką dietę mam stosować :cry: Dostaje rano Purizon suchą, po południu Purizon suchą, wieczorem pół saszetki Granatapet lub MAC`s mokrego. Nie dostaje żarcia "z ludzkiego stołu". Wet stwierdził, że powinien zjechać do 4 kg. Na moje oko kot nie wygląda na grubego, ale skoro waży za dużo, to ja już nie wiem jak powinnam zmodyfikować jego karmienie

Nie wiem, czy coś wniosę, ale moja roczna jeszcze niekastrowana kotka waży 3,6. Od kilku tygodni je raz niecałą tackę mokrej Animondy rano (wcześniej przyznam ze dostawala mokrą Purinę), a potem ma michę suchej Puriny na cały dzień. Może to nie do końca właściwe, ale ona akurat nie zjada całej michy od razu, a poza tym pracujemy, więc nie ma szans, żeby ktoś jej wydawal regularnie, niestety. Aha, no właśnie, moja jest kotką, a twój kocurem (?), więc to zapewne też się liczy. Ale co tam, podzielę się doświadczeniem.

iskierełka

Od: Pon lip 03, 2017 14:57

Post » Pt lip 07, 2017 16:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

panirosomak pisze:Kochani, poradźcie proszę: mam kotkę od listopada ubieglego roku, ok.2-letnią. ponieważ drapała sie do krwi w okolice głowy byliśmy u specjalisty alergologa kótry odkrył że jest uczulona na rybę, kurczaka i wołowinę/cielęcinę. Czy może ktoś polecić nam BARDZO DOBRĄ suchą karmę nie zawierajacą tych składników? W tej chwili od zimy jesteśmy na karmie WildCat , najpierw Bhadra z koniną a teraz Rani z jakimś dzikim ptactwem. jest poprawa, rany zniknęły, ale mimo wszystko kotka jeszcze trochę się drapie. dlatego szukamy jeszcze innej karmy , bo może w tej obecnej jakiś drugorzędny składnin ją podrażnia.

AlphaWolf z indykiem i batatami. ZiwiPeak z jagnięciną lub dziczyzną.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Sob lip 08, 2017 13:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

FarciKot pisze:
Alija pisze:FarciKot, możesz napisać, jak się sprawdza odkłaczająca karma Fitmin z wołowiną o której wcześniej pisałaś. Wreszcie znalazlam sklep, gdzie jest dostępna i zastanawiam się czy kupić.

Smakowac kotu nawet smakuje, ale czy na klaki pomaga nie powiem :oops: poniewaz ja nie stosowalam samej tylko mieszalam z inna ( Orjen, Purizon) i moze dlatego nie byla zbyt skuteczna. Ok 10cm klaka pozbylam sie dopiero gdy kot najadl sie trawy. Ale trzeba przyznac, ze gdy kot ja jadl to nie wymiotowal, bo moj jak jest zaklaczony i szybko zje mokre to zaraz wymiotuje, ale sama karma - tak jakby nie przechodzila mu dalej. Je je i nagle odchodzi od miski i wymiotuje choc zjadl zaledwie polowe porcji. A gdy podawałam Fitmina wymiotow mokra nie było.
Nadal szukam idealnej karmy na klaki - takiej, ktora bedzie dobrze dzialala podawana z jego ulubionymi karmami.

Rany, a jak poznać czy kociak jest zakłaczony? Ja mojemu podaję GimCat raz na 3 dni, ale nie mam bladego pojęcia, jak rozpoznać problem zakłaczenia u kotka :oops:
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Sob lip 08, 2017 13:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:
FarciKot pisze:
Alija pisze:FarciKot, możesz napisać, jak się sprawdza odkłaczająca karma Fitmin z wołowiną o której wcześniej pisałaś. Wreszcie znalazlam sklep, gdzie jest dostępna i zastanawiam się czy kupić.

Smakowac kotu nawet smakuje, ale czy na klaki pomaga nie powiem :oops: poniewaz ja nie stosowalam samej tylko mieszalam z inna ( Orjen, Purizon) i moze dlatego nie byla zbyt skuteczna. Ok 10cm klaka pozbylam sie dopiero gdy kot najadl sie trawy. Ale trzeba przyznac, ze gdy kot ja jadl to nie wymiotowal, bo moj jak jest zaklaczony i szybko zje mokre to zaraz wymiotuje, ale sama karma - tak jakby nie przechodzila mu dalej. Je je i nagle odchodzi od miski i wymiotuje choc zjadl zaledwie polowe porcji. A gdy podawałam Fitmina wymiotow mokra nie było.
Nadal szukam idealnej karmy na klaki - takiej, ktora bedzie dobrze dzialala podawana z jego ulubionymi karmami.

Rany, a jak poznać czy kociak jest zakłaczony? Ja mojemu podaję GimCat raz na 3 dni, ale nie mam bladego pojęcia, jak rozpoznać problem zakłaczenia u kotka :oops:

Poznasz jak wyrzyga takie kiełbaski z kłaków :twisted:
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Sob lip 08, 2017 13:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

8O :strach: 8O
Wracając do karm: Acana czy Orijen czy Taste of the Wild? (Zamierzam odstawić Purizona)
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob lip 08, 2017 16:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dlaczego chcesz rezygnować z Purizona? I dawać gorszy Taste? Purizon to bardzo dobra karma...
ser_Kociątko

Post » Sob lip 08, 2017 16:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

ser Kociątko, bo wydawało mi się, że po Purizonie Bil troszkę się powiększył w szerz. Ale może mi się tak wydaje. Nie wiedziałam, ze Taste jest gorsze od Purizona. Bil się zajada Purizonem jak wcześniej Orijen. Orijen był dla mnie trochę drogi.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob lip 08, 2017 17:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Karmiąc Taste of the Wild powinnaś suplementować taurynę. Tu możesz poczytać o niektórych karmach bezzbożowych
https://forum-agiliscattus.pl/viewtopic.php?t=1076

Bestol, wyluzuj, bo to już, sorry, wygląda na paranoję. Chcesz zamienić dobrą karmę na dużo słabszą niby dla dobra kota. Już ktoś Ci pisał, że powinnaś raczej zmienić proporcje na korzyść mokrej.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

[poprzednia][następna]