SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 30, 2017 19:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:Już do nich napisałam, ale mniej więcej to samo co tutaj, że jest mi przykro itd. Nie pomyślałam o tym, że mogę reklamować, tym bardziej że karmę zdążyłam otworzyć :(

zadzwon w poniedzalek. Przez fona lepiej zalatwiac takie sprawy. I naszykuj sobie nymer konta, bo beda chcieli.
powodzenia :D
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Pt cze 30, 2017 19:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Zadzwonię w poniedziałek. Dziękuję za rady bo się szczerze zagotowałam, tym bardziej że od wtorku na tą karmę czekałam :( Ja to ja, ale co moje biedne kotto czuje :wink:
EDIT
Sklep Zooplus uznał reklamację. Co mogę powiedzieć, na pewno ważne są bardzo szybkie odpowiedzi ze strony sklepu na maile, w kontakcie telefonicznym ludzie otwarci i przyjmują argumenty kupującego. Bardzo ale to bardzo pozytywnie oceniam profesjonalizm i troskę o klienta. Wielki i plus i mój ulubiony sklep dla zwierzaków. (zwrotu poniesionych kosztów jeszcze nie otrzymałam, ale dostałam informację, że reklamacja została przyjęta).
A Wam dziękuje za rady w tej sprawie.
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Wto lip 04, 2017 18:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czy istnieje Catz Finefood dla kociąt? Moja mała prawie 7-tygodniowa torpeda je Animondę Vom Feinsten - ten pasztecik dla bardzo małych kociąt, a roczna rezydentka Animondę Vom Feinsten Adult. Chcę zamówić na próbę Catz Finefood dla rezydentki, ale jeśli jest też dla kociąt to zamówiłabym w jednej przesyłce. To co mogę powiedzieć o Animondzie dla kocich osesków to w sumie same dobre rzeczy, bo np Brit Care czy innych nie chciała jeść w ogóle, aż metodą prób i błędów (po drodze były też wymioty i biegunka) dotarłam właśnie do Animondy, która jest dosłownie wciągana nosem i nie wywołuje sensacji.

iskierełka

Od: Pon lip 03, 2017 14:57

Post » Wto lip 04, 2017 20:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

CF chyba nie ma kittenow, ale mozesz dawac maluchowi tego normalnego - nie otrujesz go. To dobra karma na pewno dostarczysz nia malemu wszystkich potrzebnych skladnikow.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Wto lip 04, 2017 21:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Na stronie zooplusa nie jest podane, ile dokładnie mięsa zawiera Kitten Baby Paté (http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ate/173722), ale zdziwiłabym się, gdyby miało więcej niż Catz Finefood. Większe zaufanie mam do Catz'a.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Śro lip 05, 2017 13:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stomachari pisze:Na stronie zooplusa nie jest podane, ile dokładnie mięsa zawiera Kitten Baby Paté (http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ate/173722), ale zdziwiłabym się, gdyby miało więcej niż Catz Finefood. Większe zaufanie mam do Catz'a.

Sprawdziłam, 58 % mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego i 5% ryby.

FarciKot pisze:CF chyba nie ma kittenow, ale mozesz dawac maluchowi tego normalnego - nie otrujesz go. To dobra karma na pewno dostarczysz nia malemu wszystkich potrzebnych skladnikow.

Zastanawiałam się właśnie nad tym, czy maluch jedząc karmę dla dorosłych będzie dostawał to, czego mu akurat potrzeba na dany moment w życiu, czy czegoś nie będzie za mało. Ale skoro można, to oba dziady będą dostawać to samo. :wink:

iskierełka

Od: Pon lip 03, 2017 14:57

Post » Śro lip 05, 2017 15:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

iskierełka pisze:
Stomachari pisze:Na stronie zooplusa nie jest podane, ile dokładnie mięsa zawiera Kitten Baby Paté (http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ate/173722), ale zdziwiłabym się, gdyby miało więcej niż Catz Finefood. Większe zaufanie mam do Catz'a.

Sprawdziłam, 58 % mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego i 5% ryby.

FarciKot pisze:CF chyba nie ma kittenow, ale mozesz dawac maluchowi tego normalnego - nie otrujesz go. To dobra karma na pewno dostarczysz nia malemu wszystkich potrzebnych skladnikow.

Zastanawiałam się właśnie nad tym, czy maluch jedząc karmę dla dorosłych będzie dostawał to, czego mu akurat potrzeba na dany moment w życiu, czy czegoś nie będzie za mało. Ale skoro można, to oba dziady będą dostawać to samo. :wink:

Powiem tak, moj kot nie chciał jesc ani suchego dla kociakow ani mokrego. Jadł wiec suche dla kociat mieszane z karmami dla dorosłych pol na pol i tylko dlatego, ze szkoda bylo wyrzuci. Zjadł zapsy i przeszedł na suche dla dorosłych. lub bez okreslania wieku. Mokre tez jadł tylko dla dorosłych. I żyje :D I zdrowy jest :D Zadnych problemow nie było.
Czasami te karmy dla dorosłych z lepszej polki sa o wiele lepsze. Maja wiecej miesa witamin i wszystkiego od tych niby dla kociakow.
Najczesciej te kitteny od karm dla dorosłych roznia sie tylko wielkoscia chrupek, czy jednym smakiem karmy - przewaznie kurczakowy. I bardziej rozmemłana konstystencja - jesli chodzi o mokre. Niczym wiecej.

FarciKot

Post » Śro lip 05, 2017 16:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Byłam dziś u weta na ważeniu mojego kotto: 4,5 kg 8O Kot roczny. Wet stwierdził, że to stanowczo za dużo :( No to ja już nie wiem jaką dietę mam stosować :cry: Dostaje rano Purizon suchą, po południu Purizon suchą, wieczorem pół saszetki Granatapet lub MAC`s mokrego. Nie dostaje żarcia "z ludzkiego stołu". Wet stwierdził, że powinien zjechać do 4 kg. Na moje oko kot nie wygląda na grubego, ale skoro waży za dużo, to ja już nie wiem jak powinnam zmodyfikować jego karmienie
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Śro lip 05, 2017 16:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Wet to wyrocznia? Jest jeszcze zdrowy rozsądek

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Śro lip 05, 2017 16:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Wiem, tylko nie mam pojęcia jaka powinna być jego prawidłowa waga. Od stycznia przytył kilogram. Szukałam info o prawidłowej wadze, ale takich informacji nie ma ponieważ waga kota zależy od wielu różnych czynników: budowa, rasa itd. Już dawno zrezygnowałam z trzymania się zaleceń producentów karm co do ilości ich podawania, bo według tych zaleceń to mam wrażenie, że miska kotka jest prawie pusta a on głoduje. Może jednak faktycznie zaczęłam go przekarmiać i powinnam trzymać się wskazań producentów?
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Śro lip 05, 2017 16:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

http://m.ocdn.eu/_m/8c59031be0a264629c7 ... ,62,37.jpg
http://labanimals.pl/wp-content/uploads ... ji-bcs.png

Najlepiej oceniać samemu. Na obrazkach powyżej 3 to prawidłowa sylwetka, 4 lekka nadwaga.
Akurat Purizon jest na tyle smakowity że każdy kot wciągnie go nieco za dużo ;)

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Śro lip 05, 2017 16:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Waga to nie wszystko. Kot grubokościsty będzie wg tabelek ważył za dużo mimo, że widzisz, że nie wygląda grubo. Co innego kot filigranowy z delikatnym kośćcem.
Wg mnie Bil należy do tych pierwszych (pamiętam foty).
Twoje oko jest bardziej miarodajne od zdania weta, zwłaszcza tego, który robi rażące błędy np w kwestii comiesięcznego odrobaczania

Alija

Post » Śro lip 05, 2017 17:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alija masz rację. Moje kotto nigdy nie było wysmukłe. Pozostanę przy swoim sposobie żywienia, tym bardziej, że szczerze według rad producenta np. Purizona miałabym podawać mu 50g suchej dziennie czyli po 25g na raz 8O Toć to prawie nic :roll: BTW dziś mnie też chciał na odrobaczenie namówić, ale nie zgodziłam się. Odrobaczę kotka przed szczepieniem w październiku.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Śro lip 05, 2017 17:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Tak trzymaj, Bestol. Bil to piękny, potężny, zdrowy kotek.
Taka mała prośba: nie męcz go nadmiernie wizytami u weta. To ogromny stres, który sam w sobie może generować choroby. Oczywiście choroby i badania okresowe to konieczność. Niech siedzi w domowym ciepełku, tam, gdzie jest szczęśliwy

Alija

Post » Śro lip 05, 2017 17:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Masz całkowitą rację, dość często z nim biegam do weta. Na zwykłe kontrole, aby sprawdzić czy wszystko ok. To szczerze dla niego ogromny stres, dziś strasznie u weta liniał, czego nie ma w domu. Muszę faktycznie spauzować. Obiecuję kociakowi, że ograniczymy wizyty u weta do tych rzeczywiście potrzebnych.
Kfiatek zostałam ucieszona, według tych szablonów sylwetki kota z góry to mój plasuje się na samym środku, szczerze :) Moje kotto ma jednak tzw woreczek pod brzuszkiem.
EDIT
i z powodu tego woreczka nie wiem jak go uplasować zgodnie z szablonami kondycji kota
Ostatnio edytowano Śro lip 05, 2017 17:31 przez Bestol, łącznie edytowano 1 raz
BIL
Obrazek

Bestol

[poprzednia][następna]