WĄTEK ILUSTROWANY. Lolek.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 11, 2017 8:52 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Anna61 pisze:Joasiu :1luvu: :1luvu: :1luvu: :D

Już Ty mi nie serduszkuj, Aniu.
Co znaczy jeden krótkotrwały tymczasik w porównaniu z Twoim stadkiem i pracą jaką musisz wykonać każdego dnia? :)
AYO pisze:Przyciągasz nie tylko zwierzęta w potrzebie, ale i właściwych ludzi we właściwym momencie :smokin:

Bardzo chciałabym, żeby ten urzędnik okazał się otwarty na to co zaproponowałam.
Rozmawialiśmy dłuższą chwilę. Powiedział mi, że takie podrzucane psy to ogromny problem dla gminy, bo zdarza się takich przypadków około 30. rocznie i trzeba na nie znaleźć pieniądze w budżecie :|
Zgodził się ze mną, że może byłoby mniej takich sytuacji, gdyby nie kulała edukacja w zakresie sterylizacji.
Zaoferowałam pomoc w tej sprawie. Zapewniłam, że jesteśmy w stanie zaopatrzyć urząd w stosowne plakaty i ulotki, częściowo lub w całości sponsorując druk (zależnie od skali).
Ich zadaniem byłaby tylko dystrybucja tych materiałów do każdego domu w gminie. Wyobrażam sobie, że akcję trzeba byłoby sukcesywnie powtarzać, aż coś do zakutych łbów w końcu dotrze :roll:
Jestem gotowa na długofalową współpracę. Inicjatywa należy do urzędu.
Pan wyraźnie się ucieszył i obiecał, że odezwie się w stosownym czasie, bo sam nie podejmuje takich decyzji. No oby...
AYO pisze:I masz rację - psy to zupełnie inna bajka. Miałam kilka i trwało to dość długo, ale żaden z nich nie przemodelował mi głowy tak, jak jeden drobny, wredny kotek :smokin:

:twisted:
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Czw maja 11, 2017 9:40 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Ale fajna historia z happy endem. :D
Może w przyszłym roku do kalendarza przemycisz jednego pieska. :mrgreen:
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Czw maja 11, 2017 9:51 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

mimbla64 pisze:Może w przyszłym roku do kalendarza przemycisz jednego pieska. :mrgreen:

A czemu nie? :lol:
Obrazek

JoasiaS

Post » Czw maja 11, 2017 10:57 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Dzięki za fotorelacje.
Masz super aparat, bo zdjęcia wychodzą fantastycznie.

Jak nauczyć kota, że złapaną mysz należy zjeść, a nie tylko ją maltretować. A jaszczurkę zwłaszcza. Nasz łapie, bawi się aż mu nie przerwiemy i nie wyrzucimy na łąkę struchlałej ofiary, albo porzuca nie naruszone truchło w ogrodzie.
W każdym razie zazdroszczę, że Twoje nie tylko łapią, ale i zjadają.

Magadha

Od: Wto lut 28, 2017 19:10

Post » Czw maja 11, 2017 12:51 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

JoasiaS pisze:
Anna61 pisze:Joasiu :1luvu: :1luvu: :1luvu: :D

Już Ty mi nie serduszkuj, Aniu.
Co znaczy jeden krótkotrwały tymczasik w porównaniu z Twoim stadkiem i pracą jaką musisz wykonać każdego dnia? :)

Joasiu, nie chodziło mi aby się licytować kto ile, a tylko, że zaopiekowałaś się maleństwem i dzięki Tobie :1luvu: będzie miał dobry domek. :D

Gdybyś tak kiedyś, chciała odrobinę :wink: powiększyć swoje stadko, to wiesz gdzie mnie znaleźć.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Czw maja 11, 2017 13:19 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Anna61 pisze:Gdybyś tak kiedyś, chciała odrobinę :wink: powiększyć swoje stadko, to wiesz gdzie mnie znaleźć.

Aniu, przecież ja cierpię na tę samą przypadłość co Ty - zwierzęta same mnie znajdują :lol:
Obrazek

JoasiaS

Post » Czw maja 11, 2017 13:26 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Według najnowszych wieści, psiak stał się już pupilkiem całej rodziny :)
Broi na całego. Z pasja obgryza buty i kwiaty domowe :twisted:
W przyszłym tygodniu czeka go przegląd u weta, którego poleciłam :ok:

Z dzieciństwa pamiętam żelazny zestaw psich imion: Misiek, Pimpek, Puszek, a jak pies był czarny, to obowiązkowo Murzyn 8)
Szapik dostał jedno z nich i od dwóch dni jest Puszkiem :wink:
Obrazek

JoasiaS

Post » Czw maja 11, 2017 13:41 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Magadha pisze:Jak nauczyć kota, że złapaną mysz należy zjeść, a nie tylko ją maltretować. A jaszczurkę zwłaszcza. Nasz łapie, bawi się aż mu nie przerwiemy i nie wyrzucimy na łąkę struchlałej ofiary, albo porzuca nie naruszone truchło w ogrodzie. W każdym razie zazdroszczę, że Twoje nie tylko łapią, ale i zjadają.

Nie mam pojęcia jak to zrobić :) . Twój po prostu nie jest głodny i traktuje gryzonie jak żywe zabawki :)

U nas w tej chwili Frodo wyraźnie już się nasycił myszami, bo gdy wczoraj przyniósł jedną do domu, a ta uciekła mu pod szafkę, po prostu olał sprawę i wyszedł znów do ogrodu :roll:
Mysz złapaliśmy bez trudu, bo po spotkaniu z zębami Frodziaszka miała już bezwładny, sparaliżowany tył...
Po chwili wahania, uznaliśmy, że należy skrócić jej cierpienie i że Kropka zrobi to najszybciej i najbardziej profesjonalnie.
Michał podsunął jej gryzonia pod nos i po chwili było już po temacie - mysz została błyskawicznie zabita i zjedzona ze smakiem :roll:
Obrazek

JoasiaS

Post » Czw maja 11, 2017 15:57 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Czyli trzeba by go rano (Freda, 1 rok i 10 mcy.), kiedy się budzi, np o 4, bez dawania mokrej karmy wypuścić na dwór. Dziś podobno wg relacji taty miał w pysku zakrwawioną mysz, może w końcu się nauczy. :catmilk:

Magadha

Post » Czw maja 11, 2017 16:33 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Magadha pisze:Czyli trzeba by go rano (Freda, 1 rok i 10 mcy.), kiedy się budzi, np o 4, bez dawania mokrej karmy wypuścić na dwór. Dziś podobno wg relacji taty miał w pysku zakrwawioną mysz, może w końcu się nauczy. :catmilk:

Ale dlaczego tak Ci zależy, żeby Fred te myszy zjadał? Myszy są szkodnikami i dobrze, że je zabija, ale one mają też w sobie mnóstwo pasożytów, które mogą przenieść się do kociego organizmu. Nie pisałam tego w wątku, ale w ubiegłym sezonie intensywnie polujący Frodo sprawił sobie dwa razy tasiemca, z którym walczyliśmy jakiś czas :roll: . W tym sezonie Frodo jest odrobaczany profilaktycznie co miesiąc, żeby uchronić go przed tym pasożytem. Z całą pewnością tasiemca sprzedała mu jakaś mysz :| . Na Twoim miejscu nie zmuszałabym kota do konsumpcji gryzoni. Niech je zabija i to naprawdę wystarczy :ok:
Obrazek

JoasiaS

Post » Pt maja 12, 2017 12:50 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Dokładnie tak. Behemot za czasów intensywnych polowań wyhodował sobie takiego tasiemca, że ten wyszedł mu radośnie drugą stroną kotka i nieomalże pomachał do mnie :strach:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Sob maja 13, 2017 15:12 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

AYO pisze:Dokładnie tak. Behemot za czasów intensywnych polowań wyhodował sobie takiego tasiemca, że ten wyszedł mu radośnie drugą stroną kotka i nieomalże pomachał do mnie :strach:

OMG :strach:
No to szkoda. Co prawda Fred jest odrobaczany częściej niż co dwa miesiące, ale nigdy nie wiadomo czy to wystarczy.
Po prostu wolałabym, żeby im zadawał w miarę szybką śmierć, zamiast maltretowac aż padną nieżywe. Ale pewnie nie powinnam mieć takich oczekiwań, albo nauczyć się kochać króliki. Nie możliwe :lol: :201461

Magadha

Post » Sob maja 13, 2017 22:00 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Ahhhhh, boska opowieść, boski Szapik i cudowne szczęśliwe zakończenie. Nie, żebym w nie wątpiła, co to, to nie. I nawet poserduszkuję Ci, a co! :1luvu:
Tak, szczeniaczki są urocze, ale to też nie moja bajka. Co innego staruszki...

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Wto maja 16, 2017 7:23 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

A to przygoda z Szapikiem :D Fajnie, że tak szybko znalazł dobry dom :ok:
Trzymam kciuki za to porozumienie i ewentualną współpracę z urzędem w sprawie edukacji :ok: To najlepszy sposób, by coś zmienić.

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Wto maja 23, 2017 18:03 Re: WĄTEK ILUSTROWANY. Szapik :-)

Przycupnę :)

FElunia

Od: Wto kwi 14, 2015 15:11

[poprzednia][następna]