SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 10, 2017 9:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stomachari pisze:
rudalia pisze:Purizon ma dość sporo dl-metioniny. Czy to może w końcu zaszkodzić? Jeden z moich kotów ma ph mocz w okolicach 5-5,5. Inny ma 7. Obydwa te koty są akurat głównie chrupkowe, ten od ph 5 w ogóle nie chce mokrego, no chyba, że jest to Gourmet, to wtedy zje. Przepada za to za Purizonem. Sama nie wiem czy mogę w takim razie im podawać, tym bardziej, że akurat ten konkretny kot bardzo źle reaguje na narkozę, więc ewentualna operacja usuwania szczawianów to dla niego bardzo duże zagrożenie życia :(

Przy pH moczu poniżej 6,5 mogą się wytrącać szczawiany. Twój kot miewa nawet 5-5,5, więc w jego wypadku zmieniłabym karmę. Z kolei kotu z pH 7 warto zakwaszać mocz. Pytanie, czy jesteś w stanie karmić oba koty innymi karmami. Jeśli nie, to przemyślałabym, czy nie warto zmienić karmy na taką, która nie będzie zakwaszać moczu i jedynie dodawać coś kotu z pH 7. Bo oksalaty są bardziej niebezpieczne od struwitów, więc z dwojga złego...
Gdyby kot miał pH 5-5,5 sam z siebie na karmie bez DL-metioniny, to sugerowałoby taką jego urodę. Ale Purizon - z tego co kiedyś pisałaś - ma sporo DL-metioniny. Być może nic złego się nie stanie. Ale jeśli miałyby powstać szczawiany, to lepiej moim zdaniem pomyśleć nad jakimś zróżnicowaniem sposobu karmienia kotów.

Na pewno jest pasta, która zakwasza mocz, bodaj Uro-Pet, ale jej bym nie podawała bez konsultacji z wetem. Z kolei tego kota z niskim ph warto przekonać do mokrej karmy dobrej jakości, w której będzie trochę więcej magnezu, fosforu, potasu i chlorków. Możesz mu też podawać mięso drobiowe i jaja.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt mar 10, 2017 9:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moje koty stale jedzą purizon i pH = 6,0.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pt mar 10, 2017 14:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Uro-Pet bardzo silnie zakwasza mocz. Jeśli miałabym polecać korzystanie z gotowych preparatów, to prędzej UrinoVet.
Albo dodawać czystej DL-metioniny do jedzenia, tylko nie znam bezpiecznej dawki.

ana pisze:Moje koty stale jedzą purizon i pH = 6,0.

Dużo kotów nie ma nadmiernie zakwaszonego moczu na Purizonie, myślę że to kwestia osobniczej wrażliwości. Ale jeśli w składzie jest 4000 mg/kg DL-metioniny (nie mam opakowania, nie mogę potwierdzić, czy tyle deklaruje producent), to jest to dostatecznie duża wartość, aby miała wpływ na pH moczu. Szczególnie jeśli kot lubi daną karmę i zjada jej sporo.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt mar 10, 2017 19:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Właśnie zamawiam nożyczki. W zeszły piątek byłam na obcinaniu, czyli tak za tydzień - dwa zawezmę się i spróbuję obciąć. Dam znać kiedy i jak nie odezwę się dzień później znowu to znaczy, że dostałam zawału :P
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Pt mar 10, 2017 19:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stomachari pisze:Przy pH moczu poniżej 6,5 mogą się wytrącać szczawiany. Twój kot miewa nawet 5-5,5, więc w jego wypadku zmieniłabym karmę. Z kolei kotu z pH 7 warto zakwaszać mocz. Pytanie, czy jesteś w stanie karmić oba koty innymi karmami. Jeśli nie, to przemyślałabym, czy nie warto zmienić karmy na taką, która nie będzie zakwaszać moczu i jedynie dodawać coś kotu z pH 7. Bo oksalaty są bardziej niebezpieczne od struwitów, więc z dwojga złego...
Gdyby kot miał pH 5-5,5 sam z siebie na karmie bez DL-metioniny, to sugerowałoby taką jego urodę. Ale Purizon - z tego co kiedyś pisałaś - ma sporo DL-metioniny. Być może nic złego się nie stanie. Ale jeśli miałyby powstać szczawiany, to lepiej moim zdaniem pomyśleć nad jakimś zróżnicowaniem sposobu karmienia kotów.

Myślę, że w takim razie zrezygnuję z Purizona, nie chcę ryzykować szczawianów. W ogóle to bez sensu ze strony producentów, że dodają takie ilości dl-metioniny do karmy bytowej. Co prawda Purizon z 4000mg to jeszcze nic w porównaniu z Fitmin Purity wersja Indoor: 7 340 mg. Kilka razy zdarzało mi się kupować te chrupki stacjonarnie gdy zamówienie nie przyszło na czas, teraz sprawdziłam skład i zdębiałam 8O Pozostałe wersje tej karmy też mają sporo DL-metioniny, więcej niż Purizon. Bardzo mi przykro bo to dostępne i niedrogie chrupki, ale więcej ich nie wezmę. Purizona też pewnie nie. Ech, coraz mniej mi pozostaje do wyboru, tym bardziej, że muszę też zwracać uwagę na węglowodany.
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Sob mar 11, 2017 0:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Łączę się w bólu...
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Sob mar 11, 2017 0:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:Właśnie zamawiam nożyczki. W zeszły piątek byłam na obcinaniu, czyli tak za tydzień - dwa zawezmę się i spróbuję obciąć. Dam znać kiedy i jak nie odezwę się dzień później znowu to znaczy, że dostałam zawału :P

Bestol - przeżyjesz :ok: Kotek również :)

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Sob mar 11, 2017 0:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czy w Orijenie jest ta dl-metionina? Bo sprawdzałam skład na trzech stronach, i ani słowa na ten temat. Albo ślepa jestem. :?

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Sob mar 11, 2017 1:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Nie ma.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Pon mar 13, 2017 19:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Pociągnę temat dl-metioniny. Czy ktoś wie jaka ilość jest w Brit Care Cocco i Lilly, oraz w Carnilove? Wiem, że jest, ale nie wiem ile, w każdym razie nigdzie nie mogę znaleźć zrozumiałej dla mnie informacji.

rudalia

Post » Pon mar 13, 2017 22:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Witam serdecznie,

Chciałbym się poradzić w sprawie karmy dla kociaka rasy Maine Coon. Kociak obecnie przebywa jeszcze przez 2 tyg u hodowcy, więc przez ten czas chciałbym dobrać możliwie najlepszą karmę.
Obecnie jest żywiony karmą Applaws dla kociąt.

Mam na oku kilka karm, niestety nie jestem specjalistą, jeżeli jest coś lepszego to bardzo proszę o propozycje :)

1. BRIT Care Cat Crazy I'm Kitten
2. ARION Original Kitten 35/21
3. TASTE OF THE WILD Rocky Mountain Feline Formula (lub wersja z pstrągiem)
4. Carnilove Salmon Turkey Kittens
5. Applaws Kitten (obecnie stosowana przez hodowce)

Z góry dziękuje.
Pozdrawiam :)

Qbaas

Od: Pon mar 13, 2017 22:07

Post » Pon mar 13, 2017 23:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Cocco 13 mg
Lilly 13 mg,
Carnilove z kaczką 14 mg/kg
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pon mar 13, 2017 23:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t, dzięki! :)
Jak to wychodzi w porównaniu z Purizonem? DL-metionina 4.000 mg. Mają tej metioniny ponad trzy razy więcej? Czy ja czegoś nie rozumiem?

rudalia

Post » Wto mar 14, 2017 0:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t nie pomyliły Ci się jednostki? Taka ilość DL-metioniny jest wręcz śladowa, prawie nie ma szans wywierać wpływu na zdrowie kota.
A może na stronie internetowej jest błąd? (czasem tak bywa, że machną się raz i wszystkie ich dane są źle wpisane/przeliczone) Skąd czerpałaś info?

rudalia myślę, że w jednostkach jest jakiś błąd. Ale gdyby nie było, to karmy wypisane przez boguskę miałyby ok. 300 razy MNIEJ DL-metioniny od Purizonu.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Wto mar 14, 2017 7:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Potwierdzam, w Brit Care Lilly jest 13 mg DL-metioniny na 1 kg karmy. Mam akurat paczkę przed sobą.
Ostatnio edytowano Śro mar 15, 2017 10:55 przez Funghi, łącznie edytowano 1 raz

Funghi

Od: Czw maja 19, 2016 9:37

[poprzednia][następna]