SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 09, 2017 10:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jeśli chodzi o wczesne kastracje to są dwie szkoły. Przeciwnicy twierdzą także, że wczesna kastracja wpływa także negatywnie na rozwój kości.
Jeśli chodzi o zapobieganiu tworzenia się kryształów to dokładnie tak jak dziewczyny napisały, nie powinno się robić nic zapobiegawczo bo można kota wpakować w inny rodzaj kryształów a jest ich sporo... Struwity są najczęściej występującymi. Druga sprawa to ilości suplementów w karmach, często te, które mają w składzie np. DL-metioninę na zakwaszenie, L-karmitynę na odchudzanie itp to wielka ściema bo ilości są tak śladowe, że nic nie dają, mają tylko uwagę przyciągnąć do produktu. I nie należny dawać się nabrać, że jak kot dostaje steriliset karmę to nie przytyje po niej.
Te karmy nie są do końca złe bo są osoby, które właśnie szukają takich dodatków w karmie i napis dla kastratów im w tym pomaga.
Są też karmy np. Naturest mokra, która w wersji dla kastratów ma obniżone wartości minerałów i to jest ok.
Aby uniknąć struwitów kot musi dostawać dużo pić, jeść karmę z proporcją wapnia i fosforu najlepiej 1:1 1:1,1. Suchych z takimi wartościami praktycznie nie ma. Z mokrą już łatwiej.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw mar 09, 2017 10:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jeśli chodzi o kastrację to większe znaczenie ma jej wpływ na układ kostny, ogólnie lepiej kastrować po zakończeniu wzrostu (hormony płciowe mają na to wpływ, podobnie jak na gęstość kości).

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Czw mar 09, 2017 15:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Purizon ma dość sporo dl-metioniny. Czy to może w końcu zaszkodzić? Jeden z moich kotów ma ph mocz w okolicach 5-5,5. Inny ma 7. Obydwa te koty są akurat głównie chrupkowe, ten od ph 5 w ogóle nie chce mokrego, no chyba, że jest to Gourmet, to wtedy zje. Przepada za to za Purizonem. Sama nie wiem czy mogę w takim razie im podawać, tym bardziej, że akurat ten konkretny kot bardzo źle reaguje na narkozę, więc ewentualna operacja usuwania szczawianów to dla niego bardzo duże zagrożenie życia :(
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Czw mar 09, 2017 18:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Zobaczcie - dla mnie to co piszecie, jest jasne , zrozumiałe i logiczne. Jeszcze raz chcę wrócić do tego co powiedział mi weterynarz w ubiegłym tygodniu. Wiedział już, bo mu powiedziałam, jaką suchą karmę i mokrą podaję. Tak jak pisałam wcześniej - on szczerze powiedział mi, że nadużywanie karmy mokrej podwyższa problem zachorowania na choroby dróg moczowych u kotów, że podstawą diety - bo sam ma kota - powinna być karma sucha, mokra w małych ilościach co 3 dni. To młody lekarz (dla mnie młody to ciągle taki przed 40 :) to można by było pomyśleć, że idzie z trendem nowoczesnej wiedzy weterynaryjnej. I myślę, że wiele osób by zaufało, bo on szczerze umie dużo i kwieciście wyjaśniać. Nie dyskutowałam z nim. Fakt, że jedyne co stwierdził, to to - że suchy Orijen jest dobry. Reszta była zła - codzienne podawanie mokrej karmy przede wszystkim jest złe. Jak napisałam, nie dyskutowałam z nim, ponieważ nieszczęśliwie chodzę do niego na obcinanie kotu pazurków (a ten wet przyjmuje najbliżej mojego miejsca zamieszkania i nie muszę kotka ładować z transporterem w samochód). Jednak jeśli sama się nauczę obcinać pazurki ( a zamierzam) to od razu zrezygnuję z tego lekarza.

I wrócę do Struwitów (i innych kryształów, które mogą pojawić się w drogach moczowych u kotków)
Czy są jakieś profilaktyczne badania u kotków weryfikujące ich obecność? I jeśli tak, to czy takie badania są dla kotka bezpieczne? Nie śmiejcie się proszę w razie czego, bo szczerze się nie znam :)
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Czw mar 09, 2017 18:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol, proste badanie moczu wykryje struwity lub inne kryształy. Możesz okresowo sama zlecić w labie, jeżeli masz taki w swojej miejscowości.

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Czw mar 09, 2017 18:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alija dziękuję. Znalazłam VETLAB w swoim mieście od razu wpisując w wyszukiwarkę badanie krwi w labie. Nigdy mój kociak nie miał żadnych badań, to może dobrze byłoby, żeby je teraz przeprowadzić? Przed ukończeniem 12 msca życia?
No tak poczytałam o tym badaniu. Przecież niemożliwą neimożliwością jest w moim przypadku wzięcie próbki moczu od kotka :( Przepraszam, wiem, że nie w temacie, ale aż musiałam napisać to, wielka bezradność mnie ogarnęła :(
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Czw mar 09, 2017 18:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Badania krwi nie zaszkodzą, a jest szansa wykrycia początkowego stadium choroby, zanim będzie za późno. Chociaż stres towarzyszący każdej wizycie u weta też nie jest bez znaczenia. Ja bym się z tym nie spieszyła ale wybór należy do Ciebie.
Trzeba pamiętać, że mocz powinien trafić do labu do 2 godzin od pobrania.
Sprawdź czy ten lab nie wymaga skierowania od weta. Ja korzystam z całodobowego LABVETU. Oni przyjmują próbki bez skierowań
Ostatnio edytowano Czw mar 09, 2017 20:02 przez Alija, łącznie edytowano 1 raz

Alija

Post » Czw mar 09, 2017 19:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jest specjalny żwirek do pobrania moczu. U mnie się sprawdził. Można go kupić u wetów i w niektórych sklepach zoo. Są też inne sposoby na złapanie moczu, lecz nie próbowałam

Alija

Post » Czw mar 09, 2017 19:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alija, masz rację, poczekam z badaniem. Nie widzę u kotka żadnych symptomów związanych z problemem oddawania moczu. Szczerze w życiu nie wiedziałam, że istnieją takie miejsca poza klinika weterynaryjną, gdzie można zrobić kotkowi badania laboratoryjne. Za tym żwirkiem się rozejrzę, żeby wiedzieć w razie czego, gdzie szukać i dowiem się też (żeby być przygotowaną) czy nie wymagają skierowania od weta. Kiedy warto wykonać takie pierwsze badanie profilaktyczne? Wiesz, że meczę kotka stresem już z powodu głupiego obcięcia pazurków, nie chce mu dawać niepotrzebnie większej dawki stresu :(
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Czw mar 09, 2017 19:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Trudno tu coś radzić. Niektórzy radzą robić badania raz na rok, starszemu kotu częściej.
Jeżeli się martwisz to zrób niedługo. Jednak jeżeli kotek jest karmiony głównie mokrą karmą i pije wodę to nie ma raczej pośpiechu.

Alija

Post » Czw mar 09, 2017 19:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jeszcze jedna rada, nieproszona. Odważ się sama obcinać pazurki. Żebyś mnie widziała, jak się trzęsłam, kiedy miałam robić to pierwszy raz. Odwagi :!:
Tak częste stresowanie kotka wizytami u weta to nic dobrego, stres się kumuluje... Zrobiłabym wszystko, żeby mu tego oszczędzić

Alija

Post » Czw mar 09, 2017 19:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Obcinanie pazurków to bardzo prosta rzecz, jeśli się ma do tego odpowiedni sprzęt. Absolutnie nie nożyczki / obcinaki dla ludzi, bo kocie pazury są twardsze niż paznokcie. Ja zakupiłam coś takiego: https://animalia.pl/zolux-nozyczki-do-o ... goly/8837/ (są ludzie, którzy wolą gilotynki) i nauczyłam się z pierwszego lepszego wygooglanego poradnika. Najłatwiej jest, jak kot ma pazury przezroczyste, bo wtedy dobrze widać, dokąd można obciąć.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw mar 09, 2017 19:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Polecałam Bestol te nożyczki na innym wątku. Są doskonałe, o wiele lepsze niż te od Trixie.

Alija

Post » Czw mar 09, 2017 21:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:Zobaczcie - dla mnie to co piszecie, jest jasne , zrozumiałe i logiczne. Jeszcze raz chcę wrócić do tego co powiedział mi weterynarz w ubiegłym tygodniu. Wiedział już, bo mu powiedziałam, jaką suchą karmę i mokrą podaję. Tak jak pisałam wcześniej - on szczerze powiedział mi, że nadużywanie karmy mokrej podwyższa problem zachorowania na choroby dróg moczowych u kotów, że podstawą diety - bo sam ma kota - powinna być karma sucha, mokra w małych ilościach co 3 dni.

Pewnie miał na myśli to, że mokre karmy mają z reguły niewłaściwe proporcje wapnia i fosforu, oraz to, że papkowate konsystencje oblepianą płytkę nazębną i kot nie ma jak tego czyścić.
No ale żywienia samą suchą też nie jest rozwiązaniem. Najlepszy jest Barf....A na to ludzie czasu nie mają, więc...

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Pt mar 10, 2017 0:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

rudalia pisze:Purizon ma dość sporo dl-metioniny. Czy to może w końcu zaszkodzić? Jeden z moich kotów ma ph mocz w okolicach 5-5,5. Inny ma 7. Obydwa te koty są akurat głównie chrupkowe, ten od ph 5 w ogóle nie chce mokrego, no chyba, że jest to Gourmet, to wtedy zje. Przepada za to za Purizonem. Sama nie wiem czy mogę w takim razie im podawać, tym bardziej, że akurat ten konkretny kot bardzo źle reaguje na narkozę, więc ewentualna operacja usuwania szczawianów to dla niego bardzo duże zagrożenie życia :(

Przy pH moczu poniżej 6,5 mogą się wytrącać szczawiany. Twój kot miewa nawet 5-5,5, więc w jego wypadku zmieniłabym karmę. Z kolei kotu z pH 7 warto zakwaszać mocz. Pytanie, czy jesteś w stanie karmić oba koty innymi karmami. Jeśli nie, to przemyślałabym, czy nie warto zmienić karmy na taką, która nie będzie zakwaszać moczu i jedynie dodawać coś kotu z pH 7. Bo oksalaty są bardziej niebezpieczne od struwitów, więc z dwojga złego...
Gdyby kot miał pH 5-5,5 sam z siebie na karmie bez DL-metioniny, to sugerowałoby taką jego urodę. Ale Purizon - z tego co kiedyś pisałaś - ma sporo DL-metioniny. Być może nic złego się nie stanie. Ale jeśli miałyby powstać szczawiany, to lepiej moim zdaniem pomyśleć nad jakimś zróżnicowaniem sposobu karmienia kotów.

Bestol pisze:Czy są jakieś profilaktyczne badania u kotków weryfikujące ich obecność? I jeśli tak, to czy takie badania są dla kotka bezpieczne? Nie śmiejcie się proszę w razie czego, bo szczerze się nie znam :)

Tak, przede wszystkim badanie moczu. Złapać mocz można również poprzez "oszukanie" kota: do pustej kuwety wsypać odrobinkę żwirku, mniej niż garść, może z łyżkę stołową, tak aby kot uważał, że w kuwecie jest żwirek, ale aby ta ilość żwirku nie była w stanie wchłonąć moczu. Dzięki temu nawet jeśli kot nie pozwala wsadzić sobie pod zadek talerzyka, to i tak odda mocz do pustej kuwety. Wówczas płyn wciąga się strzykawką i gotowe.
pH i obecność kryształów może sprawdzić większość wetów u siebie w gabinecie. Wystarczy paseczek, wirówka i szkiełko. Dopiero ciężar właściwy (też ważny chociaż mniej niż pierwsze dwa parametry, informuje o nawodnieniu kota) można sprawdzić w laboratorium. Z tym że ciężar właściwy nie zmienia się w czasie, podczas gdy pH zazwyczaj rośnie, a kryształy mogą zacząć się wytrącać samoistnie, chociaż w kocie ich nie było. Trzeba więc przede wszystkim spytać swojego weta, czy może pH i kryształy sprawdzić u siebie i wówczas dostarczenie moczu w szybkim tempie od pobrania nie będzie tak problematyczne.

Bestol pisze:Alija, masz rację, poczekam z badaniem. Nie widzę u kotka żadnych symptomów związanych z problemem oddawania moczu.

Niestety bywa tak, że jak już są problemy z oddawaniem moczu, to kot jest w poważnym stanie. Na przykład kot mojej znajomej dał coś po sobie poznać jak był całkiem zatkany (i chyba trzeba go było cewnikować). Natomiast kryształy w moczu miał pewnie już wcześniej. Dlatego do badania moczu namawiałabym profilaktycznie wcześniej.
Co innego profilaktyczne badania krwi. One powodują stres (chyba że wet odwiedzi w domu, wtedy mniejszy).
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

[poprzednia][następna]