SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 02, 2017 11:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czy mogę tutaj zadać pytanie o swoją karmę? Mam problem z Purizonem kitten, prawdopodobnie to on jest przyczyną lekko luźnych na samym końcu kup. Czy ktoś miał podobny problem? Dodam, że kotka je tę karmę w niewielkich ilościach, głównie na noc, ale też nie zawsze. Zauważyłam, że problem pojawia się po zjedzeniu większej ilości, tzn. podsypanie łyżki - dwóch między posiłkami PLUS noca porcja ok. 30g

bunysia

Od: Pt gru 02, 2016 13:29

Post » Czw mar 02, 2017 14:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

A nadal karmisz kociaka zamrażaną i rozmrażaną karmą z puszki?

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 7 >>

Post » Czw mar 02, 2017 14:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Arcana - nie. Karmę jedynie podgrzewam na parze + dolewam gorącej wody.

bunysia

Post » Czw mar 02, 2017 15:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dajesz kotu mięso, rybę, czy tylko wyjałowione gotowe żarcie?
Ktoś tu wklejał rady dr Sumińskiej. Czytałaś?
http://www.werandacountry.pl/zwierzeta/ ... ocia-dieta

Arcana

Post » Czw mar 02, 2017 16:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Oszaleję. Arcana, zadałam konkretne pytanie, a Ty za punkt honoru stawiasz sobie wmówienie mi, że fatalnie karmię kota i wrzucasz wszystkie puszki do jednego wora. Ty słuchasz tej pani, ja niekoniecznie. I w obu przypadkach kotom nie dzieje się krzywda :)

bunysia

Post » Czw mar 02, 2017 16:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bo zadajesz bezsensowne pytania, nie patrząc na całość. Zakładasz wątki z pytaniem, czy dawać kotu jedną czy dwie łyżeczki jogurtu tygodniowo, a równocześnie karmisz biednego kociaka rozmrażaną konserwą stojącą ileś dni w lodówce. Nie wiem, czy to oszczędność czy inne problemy, ale postaraj się trochę myśleć. Zakładając dziesiątki wątków z pytaniami wyrwanymi z całości problemu, niewiele się nauczysz. I chyba nawet nie próbujesz. Tylko kota mi żal.

Arcana

Post » Czw mar 02, 2017 17:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Arcana, tamte wątki to pieśń przeszłość (przy okazji, nigdy nie trzymałam i nie trzymam "ileś dni" niczego otwartego...); typowe dla nowicjusza, którym byłam, teraz już coś powolutku ogarniam w kocich
sprawach. Natomiast Twoje wypowiedzi mocno trącą jedna słuszną prawdą, czyli Twoją. Niezbyt sympatyczne jest również wyciąganie z kontekstu moich wypowiedzi, a po drodze ich przeinaczanie. I ciągle o tej mrożonej, ktora się raz pojawiła. Nie wiem właściwie, czemu się z tego tłumaczę, jakbym zrobiła coś złego. Trochę więcej wyrozumiałości może i kilka schodków poczucia wyższości mniej. Wracając do tematu - wszystko jest z kotem w porządku, pytalam, czy ktoś miał problem z tą konkretną karma, chyba rozsądnie jest chcieć wyeliminować przyczynę choćby minimalnych niedogodności?

bunysia

Post » Czw mar 02, 2017 17:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Karmienie kota mięsem to MOJA prawda? To odmierzaj dalej na aptekarskie wadze tę jedną konserwę i chrupki, żeby się kociak nie przejadł, i zadawaj radośnie pytania wyrwane z całości, dlaczego ciągle coś z kotkiem nie tak.

Arcana

Post » Czw mar 02, 2017 17:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Arcana, tak traktujesz każdą nie-barfową osobę? Na szczęście z moim kotkiem jest "wszystko tak" :)

bunysia

Post » Czw mar 02, 2017 17:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Rustie pisze:Bogusiu, a kiedy spodziewasz się kociakowej Terry - bo na stronie ostatnia puszeczka z łososiem została :(
Pewnie po takiej reklamie wykupili mi w nocy ;) Wygląda fajnie.

Thrive też zamówiłam, najwyżej tymczasy skarmię, bo jednak po dokładnym przyjrzeniu WildCat lepiej wygląda (W T. mam wrażenie, że skład rozmija się z analizą, gdzieś jest przekłamanie. W dodatku za tą cenę powinni dodawać płatki 24k złota, a nie kartofle :roll: )

Jutro powinna być nowa dostawa Terry ale już widzę, że się małe schody zaczynają z nią. Dystrybutor nie spodziewał się takiego zainteresowania i z mojego zamówienia powydzielał mi po 6-12 szt towaru, część mam już w rezerwacji. Podobno od kolejnej dostawy u nich nie będzie już problemu z ilościami, oby bo karma idzie jak ciepłe bułeczki. Kitten kotom smakuje a wersje dla dorosłych mniej.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw mar 02, 2017 17:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

bunysia pisze:Arcana, tak traktujesz każdą nie-barfową osobę? Na szczęście z moim kotkiem jest "wszystko tak" :)

Od mięsa do Barfu to jeszcze kawałek drogi. Mówię o dawaniu mięsa dodatkowo do gotowych karm. Co masz przeciw temu?
Pytasz o jogurcik, o kupkę, ale nie pytasz, czy dobrze karmisz, stosując monodietę z puchy. Ciągle jedna konserwa i trochę suchego? Kot Ci nie powie, co o tym myśli.
Zakładasz tyle wątków, ze trudno przejść obojętnie :mrgreen:

Arcana

Post » Czw mar 02, 2017 18:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Arcana, monodieta w tym przypadku jest wskazana, krótkie, ale jednak, doświadczenie z tą kotką sugeruje, aby kontynuować jedną karmę przez dłuższy czas. Nie jest to moja opinia. Mięso chętnie, jako dodatek, za jakiś czas. Każda zmiana u mojej kotki jest ryzykowna

bunysia

Post » Pt mar 03, 2017 0:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

bunysia moja kota miała całkowite rozrzedzenie kału po Purizonie. I chyba był to właśnie Kitten, jeśli mnie pamięć nie myli.
Przechodziłam powoli z Acany i póki Purizon był w mniejszości, było nieźle. Kiedy w misce zrobiło się więcej Purizona niż Acany, pojawił się luźny stolec.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt mar 03, 2017 9:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stomachari, właśnie "przypomnialas mi o sobie" i widzę, że długaśny pw, który Ci odpisalam chyba miesiąc temu, wcale nie wyszedł :o zniknął... straszna szkoda :( Powiedz, proszę, na co zmienilas purizona, bo jednak potrzebuję czegoś na noc do pochrupania :) zamiast chipsów do filmu ;)

bunysia

Post » Pt mar 03, 2017 15:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dzień dobry, jestem nowa na forum i właściwie nowa w temacie kotów. Mam pytanie/prośbę: czy ktoś mógłby mi polecić karmę podobną do whiskasa, tzn. saszetka ok. 100 g z duuużą ilością sosu, tylko bardziej wartościowa pod względem składu? Od pewnego czasu opiekuję się dwiema kocimi przybłędami. Jeden jest już seniorem i bardzo, bardzo mało pije, dlatego staram się mu przemycać wodę w mokrej karmie. Niestety, wycwanił się i rozwodnionej (nawet minimalnie) animondy już nie tknie, dlatego od czasu do czasu daję mu właśnie saszetkę whiskasa, do której dolewam wody, mieszam i wtedy pięknie zlizuje cały sosik. Jednocześnie uwielbia podjadać suchą karmę, więc nie mogę jej wyeliminować i zapewnić mu wyłącznie mokrej diety. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

@leksandra

Od: Pt mar 03, 2017 15:38

[poprzednia][następna]