SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 22, 2017 20:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

"Ta Pani" jest dla mnie zwrotem grzecznościowym. Nie umknęło mi w cytowanej wypowiedzi, że są to tylko przystawki. Po prostu się zaskoczyłam, i ucieszyłam, że takie przysmaki można podawać kotu. Ja uwielbiam tuńczyka w sosie własnym, często gotuję ryż, a za kabanosami sama szaleję :) Nie wiedziałam, że tymi potrawami się mogę dzielić z kotkiem. Od dziś będziemy zajadać razem :)
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Śro lut 22, 2017 20:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jeżeli tak, to przepraszam, źle zrozumiałam.

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Śro lut 22, 2017 23:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol, byle nie za dużo tych tuńczyków i kabanosów ;)

A kot teraz istotnie jest na etapie najadania się na zapas. Każdy zabiedzony kot, zgarnięty z ulicy, to robi, bo nie wie, kiedy miska znów będzie pełna - poczytaj historie znalezionych kotów. To normalne. Potem się nauczy, że w misce zawsze jest jedzenie niezależnie od pory dnia i nie będzie się bał, że mu zabraknie. Będzie jadł po troszku, ale częściej.

Whiskas to głównie kukurydza, royale bytowe to zbożówki, animonda chyba lepsza, choć nie wiem, o ile. Nic dziwnego, że kot tył.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw lut 23, 2017 18:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark, no coś ty, ja jestem zbyt łakoma, żeby za bardzo się z nim dzielić ukochanymi kabanosami :) Mam na myśli, że po prostu od czasu do czasu mu dam kawałeczek czegoś co sama jem, żeby nie patrzył na mnie z takim wyrzutem jak jem, jakby chciał powiedzieć "ty duża, żresz i żresz to może się podzielisz?" :). Oczywiście, że z umiarem mu dam i tylko dla posmaki :)

Tamtych karm już nie używam. O ile o Whiskas szybko znalazłam informację, żeby absolutnie nie podawać, o tyle długi czas żyłam w przekonaniu, że Royal to guru pośród karm - tych suchych i mokrych. Dzięki temu forum dowiedziałam się, że byłam w błędzie. BTW, moja koleżanka z pracy ma w prawdzie psiaka, ale również karmiła suchym Royalem. Postanowiła odstawić, bo od opiekunów innych psów otrzymała informację, że to nie jest dobry pomysł. Zanim zaczęła podawać psu suchego Royala pies jadał inne karmy. Pies ma 2,5 roku. Teraz ona ma problem, a bardziej jej pies ma problem, bo nie chce ruszyć żadnej innej suchej karmy łącznie z tymi które dostawał przed zmianą diety na Royal (mokrej nie cierpi i nie ruszy). Koleżanka wręcz powiedziała mi, że odnosi wrażenie, jakby jej pies się uzależnił od Royala. Odstawili Royala w zeszły piątek i od tego czasu pies nie chce ruszyć żadnej suchej karmy (nie głoduje, jest karmiony również mięsem, ale jest to dla nich kłopotliwe). Cały czas szukają karmy, która zastąpi Royala a będzie zdrowa (dziś zamówili Acanę - jaki będzie efekt nie wiem). Czy Royal uzależnia nie wiem, to tylko jej subiektywne zdanie, bo u mnie kociak wcina wszystko, bez problemu przeszedł z whiskas na anomondę, z animodny na royala i z royala na orijen (w przypadku karm suchych) i tak jak wcinał mokra animondę, tak teraz wcina mokra GranataPet i MC. Sorki, że zboczyłam na psi wątek, ale chciałam po prostu napisać na temat opinii o karmie Royal.
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Pon lut 27, 2017 16:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Powiedz jej, że karmy się nigdy nie odstawia na raz. Zarówno kotu, jak i psu należy zmieniać karmę stopniowo, mieszając nową ze starą - najpierw więcej starej, potem po troche coraz więcej nowej.

Z psami to nie jest taki problem jak z kotami, bo psy to wszystkożercy, a koty są wyłącznie mięsożerne. Nie oznacza to oczywiście, że psa w związku z tym należy karmic byle czym.

Dark Angel

Post » Wto lut 28, 2017 0:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel pisze:Z psami to nie jest taki problem jak z kotami, bo psy to wszystkożercy, a koty są wyłącznie mięsożerne. Nie oznacza to oczywiście, że psa w związku z tym należy karmic byle czym.

Dark Angel, domyślam się, co chciałaś przekazać, ale optuję za dokładnością. Psy nie są wszystkożerne. Psy to mięsożercy, zaś koty to obligatoryjni mięsożercy. Tak to się fachowo określa, o czym z pewnością wiesz :) Ale za rok czy dwa ktoś wyszuka Twoją wypowiedź, nie znając Ciebie, nie zagłębiając się w kontekst, i dojdzie do niebezpiecznie błędnych wniosków.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Wto lut 28, 2017 7:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z punktów zooplusowskich wzięłam kotyszom małą paczkę Purizona na spróbę i mówią, że zajedwabisty. Nie wiem tylko czy serio taki pycha, czy smakuje im ten powiew nowości :P
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Wto lut 28, 2017 8:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z podczytywania różnych wątków wychodzi mi, że Purizon to jedna z najsmaczniejszych karm. U nas nieustająco chętnie jedzona, ale nie jako jedyna.

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Wto lut 28, 2017 15:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ktoś mądry rzuciłby okiem na tą karmę? Z góry dziękuję
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ive/596329
Etosha lepsza?

Dla rezydentki, 22 lata, zdrowa jak koń, wyniki w normie, tyle że chudnie ostatnio. Nie jest to może bardzo drastyczne, ale skoro postanowiła być nieśmiertelna to mam zamiar jej pomóc ;)
Suche to max. 25% diety, poza tym mięso + suple (albo bez jak kaprysi), puszki pełen zakres jakościowy, w zależności na co hrabianka ma ochotę :roll:

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11

Post » Wto lut 28, 2017 16:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z jednej strony Etosha ma więcej tauryny i lepszy bilans fosfor/wapń, z drugiej - ma mnóstwo dziwnych dodatków (niektóre są IMHO zbędne).

Jeśli to tylko ułamek kociej diety, to chyba bym postawiła na prostotę.

Dark Angel

Post » Wto lut 28, 2017 19:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Rustie pisze:Ktoś mądry rzuciłby okiem na tą karmę? Z góry dziękuję
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ive/596329
Etosha lepsza?

Dla rezydentki, 22 lata, zdrowa jak koń, wyniki w normie, tyle że chudnie ostatnio. Nie jest to może bardzo drastyczne, ale skoro postanowiła być nieśmiertelna to mam zamiar jej pomóc ;)
Suche to max. 25% diety, poza tym mięso + suple (albo bez jak kaprysi), puszki pełen zakres jakościowy, w zależności na co hrabianka ma ochotę :roll:

Carnilove Renifer ;)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro mar 01, 2017 17:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel pisze:Z jednej strony Etosha ma więcej tauryny i lepszy bilans fosfor/wapń, z drugiej - ma mnóstwo dziwnych dodatków (niektóre są IMHO zbędne).

Jeśli to tylko ułamek kociej diety, to chyba bym postawiła na prostotę.

Ale Etosha nie ma batatów i innych zapychaczy i bardzo niską ilość węglowodanów. Te dodatki są niewielkie, karma smaczna. Bogatsze w rodzaje mięs są Karoo lub Cheetach z wildCata a równie dobre.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro mar 01, 2017 17:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jak już piszemy o taurynie to w mokrej Terra Faelis kitten jest bardzo duża jej wartość 3 tyś mg a w karmie z dzikim łososiem aż 9 tyś. Nie znam innej mokrej karmy z taką zawartością tauryny. Do tego idealny bilans Ca/P
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro mar 01, 2017 19:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Co do Etoshy, to wyprowadziła moja kotę z okropnej alergii. Też bałam się tych dodatków, ale jak na razie (odpukać) nie szkodzą. Co najważniejsze nie ma zapychaczy typu ziemniaki (mamy na nie alergię). Zobaczymy jak będzie w przyszłości, ale po prostu wielbię tę karmę. Co najważniejsze, smakuje nieprzeciętnie :) Smakowitość porównałabym do rybnego Purizonu - a wiadomo, że smak tego trudno jest przebić.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Czw mar 02, 2017 10:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bogusiu, a kiedy spodziewasz się kociakowej Terry - bo na stronie ostatnia puszeczka z łososiem została :(
Pewnie po takiej reklamie wykupili mi w nocy ;) Wygląda fajnie.

Thrive też zamówiłam, najwyżej tymczasy skarmię, bo jednak po dokładnym przyjrzeniu WildCat lepiej wygląda (W T. mam wrażenie, że skład rozmija się z analizą, gdzieś jest przekłamanie. W dodatku za tą cenę powinni dodawać płatki 24k złota, a nie kartofle :roll: )

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11

[poprzednia][następna]