kot bardzo mało je!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 13, 2017 18:16 kot bardzo mało je!

Zwracam się z następującym problemem:
Moja 2,5 letnia kotka od soboty (07.01) dziwnie się zachowuje i co najważniejsze prawie nic nie je, za to dużo pije, a do tego w sobotę i niedzielę 2 razy zwymiotowała takim pomarańczowo-żółtym płynem (najpierw głośno parę razy zamiauczała, potem zaczęła robić parę kroków w tył po czym zaczęło ją strasznie naciągać i po tym wymiotowała). W sobotę, niedzielę i poniedziałek jadła naprawdę bardzo mało-liznęła trochę sosiku z ulubionego jedzenia, zjadła parę chrupek. W poniedziałek byłam u weterynarza, jednak bez kotki (ona choruje na padaczkę, 2x dziennie dostaje leki i nie chcę niepotrzebnie jej stresować, żeby nie dostała ataku) Weterynarz powiedział, że możliwe, że kotka może nie radzić sobie z wydalaniem włosów i żeby kupić pastę mająca jej w tym pomóc, więc kupiłam pastę GimCat Malt-Soft i zaczęłam jej podawać 2 razy dziennie. Od czasu podawania jej pasty, parę razy zwymiotowała jednak była to taka jakby ślina/piana w normalnym kolorze i w środku było troszkę włosów.We wtorek i środę zaczęła jeść, nie tyle co zwykle ale naprawdę sporo, jadła wątróbkę i gotowanego kurczaka, a do tego chrupki. Niestety wczoraj znowu jadła bardzo mało, a dziś praktycznie nic, ochoczo podchodzi do miski, obwąchuje jedzenie, liże je, po czym odchodzi. Jeśli chodzi o jej zachowanie to jest troszkę osowiała, dużo śpi, ale bawi się też tak jak zwykle z drugą kotką, łasi się do nóg, daje się głaskać. Co do wydalania się to normalnie robi kupę i dużo sika, pewnie dlatego, że dużo pije. Jak ponad miesiąc temu zdiagnozowano u niej padaczkę to miała robione wiele badań i nic nie wskazywało na to, że coś jest nie tak. Może ktoś z Was miał podobny problem? Jutro pewnie pojadę z nią do weterynarza, ale najpierw chciałam zapytać tutaj.

mrsunreachable

Od: Pon gru 26, 2016 23:26

Post » Sob sty 14, 2017 17:34 Re: kot bardzo mało je!

Co powieział weterynarz?
Wiesz, nikt z nas nie pokusi się o zapodanie rad dotyczących zdrowia przez net. Nie znając kota, opierając się o twoje słowa.
Wklej wszystko co masz, każde badanie.Napisz jakie leki bierze. Na jakiej podstawie wet stwierdził padaczkę?
To, że miesiąc temu wszystko było z badaniami ok nie znaczy,że teraz są ok. Kotu ptrafią poleciec parametry biegusiem. A nie jedzenie zdecydowanie leci o nerach ,wątrobie...
Przyznam szczerze,że jestem zdziwiona ,że jeszcze nie pobiegłaś z nią do lecznicy. Za długo to wszystko trwa by czekać.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie sty 15, 2017 2:13 Re: kot bardzo mało je!

Miesiąc temu było ok, ale od tamtej pory kot dostaje leki na padaczkę. Te leki są olbrzymim obciążeniem dla wątroby a w drugiej kolejności dla nerek. W ulotce powinna być o tym inromacja, w dodatku objawy dotyczące wątroby i nerek zaliczane są do zagrażających życiu. Takie reakcje mogą wystąpić w pierwszych miesiącach stosowania leku.

Nawet gdyby to było tylko zakłaczenie, to nie należy czekać. Skoro kot się "nie odetkał", to możliwe, że trzeba go otworzyć. Wymiotuje żółcią i śluzem, mało jadł, jest apatyczny. Moim zdaniem nie można brać na przeczekanie.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29