Zuzia, zaczynamy z BARF

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 28, 2016 11:26 Zuzia, zaczynamy z BARF

Hej, przez długi czas karmieniem kotki zajmowali się moi rodzice, pierwszy rok jej życia to była dieta zwana często ,, domowe gotowanie" + sucha karma .Na owej diecie wszystkie nasze domowe zwierzaki zdrowo dożywały sędziwego wieku.
Niestety od paru lat wszyscy się rozleniwili i kot dostaje na zmianę suchą karmę purina one ( tak tak z biedronki ) z saszetkami bodajże felix , do tego 1/3 czasem 1/4 jej posiłków to np mięso z wywaru rosołowego ( oczywiście przed doprawieniem go )
Kotka nigdy nie byłą nauczona regularnie jeść surowe mięso, czasem dostanie surowe lub gotowane jajko w małej ilości, czasem kukurydzę, bardzo często podkrada lub dostaje gotowane warzywa, seler, marchew ,pietruszka, burak.

Jestem świadoma jak źle kotka się odżywia, chociaż mogło być gorzej, priorytet to zmienić suchą karmę na taką lepszej jakości, dwa to wykluczyć z diety saszetki i zamienić na ,,domowe gotowane"
myślę też nad BARF, ale jest to w dużym stopniu podawanie kotu surowego mięsa i suplementacja z jednej strony wygodne bo nie trzeba gotować tylko albo aż musimy kota suplementować, z innej to kot domowy, nie przyzwyczajony do takiej diety, i może lepiej dla takiego udomowionego pupila będzie lepiej gotować ? ( wszystko lepsze niż saszetki)

Wszystko to w trosce o jej zdrowie, kotka nie ma nadwagi ale jest spora, w marcu będzie mieć skończone 5 lat więc ryzyko choroby nerek rośnie, jeszcze jestem przed wizytą z kotką u weta ale czuję że to ostatni moment na zmianę diety, możliwe że Zuzia już ma jakieś problemy bo bardzo chętnie pije jak na kota .

Athenaie

Od: Śro gru 07, 2016 12:22

Post » Śro gru 28, 2016 12:58 Re: Zuzia, zaczynamy z BARF

Powinnaś się zdecydować na 1 rodzaj diety. Kot nie powinien dostawać takiego misz masz (gotowane, komercyjne, surowe) Wygotowane mięso np. z rosołu nie ma w sobie nic wartościowego podając takie mięso dajesz kotu dodatkową dawkę fosforu (jest go dużo w mięsie) i nie jest on zbilansowany wapniem. Reszta domowych gotowanych rzeczy czyli warzywa, ryże, kasze itp są kotu zbędne i nie powinno się ich podawać. Dla zdrowia kota wykluczyłabym gotowane domowe jedzenie a została na dobrych bezzbozowych puszkach.

Dieta BARF to podawanie wyłącznie surowego mięsa z suplementami, nie powinno się jej podawać na przemian z suchą czy domowym jedzeniem. Kota trzeba powoli przestawić na tą dietę. Zacząć od dobrych, mięsnych puszek bez zbożowych a potem od podawania jako jeden posiłek mięsa surowego z podstawowymi suplementami. Komponowania diety Barf trzeba się nauczyć.
Jeśli chcesz zmienić dietę to proponuję dobrą karmę suchą bez zbóż i dobre puszki. Jeśli kot to zaakceptuje (wiele kotów karmionych marketową karmą ma problem z przejściem na dietę bez zbożową) będzie ją jadł chętnie i nie będzie problemów z biegunką możesz myśleć nad kolejnym krokiem czyli BARF.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro sty 04, 2017 15:01 Re: Zuzia, zaczynamy z BARF

boguska_t dzięki za odpowiedź, informacji na temat żywienia jest masa i łatwo się pogubić
czy jesteś w stanie mi polecić jakieś dobre w miarę łatwo dostępne karmy ?

zapytam jeszcze czy weterynarz może mi pomóc w doborze diety ?

Athenaie

Od: Śro gru 07, 2016 12:22

Post » Czw sty 05, 2017 19:00 Re: Zuzia, zaczynamy z BARF

Wet zaproponuje Ci Royala najprawdopodobniej. Mało jest wetów, którzy znają się na żywieniu.
Karm dobrych jest bardzo dużo, po takim śmieciowym jedzeniu może być ciężko, karmy marketowe mają polepszacze smaku i zapachu, dobre karmy nie. Koty potem nie bardzo chcą jeść karmę mięsna i wiele osób się poddaje twierdząc, że kot nie chce nic innego jak whiskas :( Na początek warto kupić kilka różnych karm i spróbować co kotu posmakuje. Najbardziej popularne są Catz Finefood, Granatapet, Grau, Animonda Carny to mokre. Suche Applaws, Brit Care, Taste of the wild to takie dobre tańsze. Lepsze: Naturea, Canagan, WildCat, Essential, Purizon. W sklepie stacjonarnym ciężko będzie znaleźć te karmy. Pozostaje internet.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44