SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 02, 2016 17:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Cześć,
co możecie zaproponować dla mojego kota (coś dla adulta już).
Smakowała mu Porta 21 Feline Finest Kitten. Nie za bardzo natomiast Porta 21 Feline Finest Cats Heaven oraz Porta 21 Feline Finest Sensible, jadł je dopiero jak zgłodniał.
Potrzebuje coś w cenie tej Porty (17 zł/kg) nie kupując 7 kg, tylko np. 2 kg.
Najlepiej jeżeli byłaby ta karma dostępna w zooplusie - tam w korzystnych pakietach kupuję mokrą Animonde Carny.
Co powiecie o brit care cocco (jej akurat nie ma w zooplusie)

Walduś

Od: Czw cze 30, 2016 8:44

Post » Śro gru 21, 2016 10:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

witam prosze o pomoc w doborze karmy nie dla kota ale dla psa..........
Moje 2 kundle jadły:
Karmy ze średniej półki:
Arion z jagniecina i ryzem
arion z kurczakiem
Arion breeder
brit
bosh z jagniecina
bosh my frend
taste of the wild
dog chow

Śierść po tych karmach piękna,tylko po taste i dog chow przeokropny łupież psy były aż białe......ale kupy duże,czeste żmierdzące,psy ciagle glodne,psy walily psami na metr

Kupowalam też karmy z marketu-wszystkie dostępne
roznica w karmach ze sredniej połki a marketowymi byla tylko taka że po marketowych psy mialy śierśc twardą jak szczecina dzika

Natomiast, jadły:
Royal Canin veterynary diets:
mobility
obiesity
gastrointestinal

zwykly royal ze sklepu zoologicznego:
medium
digestivecomfort
dermatosis
dla owczarkow

śierśc mieciutka, ale co najwazniejsze kupy malutkie zwarte nie smierdzace, 2 dziennie

przeczytalam tyle o royalu zlego, ale co mam zrobic? psy na nim wygladaja dobrze, i najwazniejsze te kupy

katarzynkamalusia

Od: Śro kwi 20, 2016 13:31

Post » Śro gru 21, 2016 14:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Mnie sie u psa swietnie srawdzil purizon i wolf of wilderess, a qpy najlepsze byly po greenwoods.
Ale wlasnie przestawiam psa na barf.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw gru 22, 2016 13:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ja uważam, że pies powinien jeść mięso i dobrej jakości źródło węglowodanów (bataty, ryż brązowy, ryż) RC to zboża plus białko ale nie wiadomo z czego. I nie są tanie w porównaniu do jakości. Fajną karmą jest np AlphaWolf, do wyboru kilka smaków z batatami. Dla psów alergików wersje bez dodatku kurczaka. Skład prosty i cena dobra jak na karmę bez zboża 12 kg 199 zł Większa chrupka dla ras dużych 219 zł ale smak indyk tylko. Kolejna propozycja Exclusve Gosbi np jagnięcina z ryżem duży worek 15 kg 218 zł. Te karmy nie mają w składzie kukurydzy, chemii, polepszaczy smaku i zapachu. Warto zerknąć na skład i porównać z RC. Jest też fajna karma firmy Alpha Spirit wyprodukowana wyłącznie ze świeżego mięsa. 7 Days Formula cena 169 zł za 12 kg
Skład:
Świeże mięso i świeże ryby (świeże mięso z kurczaka 35%, świeże ryby 15% (sardynka europejska, makrela atlantycka), świeża watróbka z kurczaka 10%, świeże mięso wołowe 13%, świeże mięso wieprzowe 12%, świeże mięso indyka 10%, wątroba wieprzowa 5%), hydrolizowana skrobia, jadalne części grochu, dyni, marchwi, słodkich ziemniaków, kurkumy, imbiru, jabłka, kiwi, gruszki, jagody, szpinaku, zioła i aromatyczne nasiona (rozmaryn, tymianek, oregano, kmin rzymski , koper, kminek), drozdze piwne, kompleks witamin i minerałów, tauryna, glukozamina, siarczan chondroityny
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro sty 04, 2017 20:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

asia.cat pisze:A to fakt przy Apllawsie mój kot po raz pierwszy (mam nadzieję ostatni) się "zatkał", ciągle lizał swojego siusiaka, pomogło chwilowe przejście na mokrą karmę 8) a potem zmiana na inną - obecnie Brit Care - może skład niezbyt dobry, ale mojemu kociemu stadku służy :wink:

Właśnie... chciałabym spytać o jedną rzecz. Mianowicie o karmę Brit Care Senior. ( http://zooart.com.pl/product-pol-12355- ... GQodB0IO_w )
Naprawdę jest tak kiepska jeśli chodzi o skład? Mój kocur pierwszy raz nie ma problemów z idiopatycznym zapaleniem pęcherza właśnie od momentu wprowadzenia tej karmy, tj od roku.
Wiem, że wybitna nie jest ale czy karmiąc nią krzywdzę moje koty? Powinnam mimo wszystko przejść na Purizona? Dodatkowo koty dostają Animondę Carny i Feringę.
Obrazek
Obrazek

kotowatość

Od: Nie mar 27, 2011 20:03

Post » Śro sty 04, 2017 20:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

kotowatość pisze:
asia.cat pisze:A to fakt przy Apllawsie mój kot po raz pierwszy (mam nadzieję ostatni) się "zatkał", ciągle lizał swojego siusiaka, pomogło chwilowe przejście na mokrą karmę 8) a potem zmiana na inną - obecnie Brit Care - może skład niezbyt dobry, ale mojemu kociemu stadku służy :wink:

Właśnie... chciałabym spytać o jedną rzecz. Mianowicie o karmę Brit Care Senior. ( http://zooart.com.pl/product-pol-12355- ... GQodB0IO_w )
Naprawdę jest tak kiepska jeśli chodzi o skład? Mój kocur pierwszy raz nie ma problemów z idiopatycznym zapaleniem pęcherza właśnie od momentu wprowadzenia tej karmy, tj od roku.
Wiem, że wybitna nie jest ale czy karmiąc nią krzywdzę moje koty? Powinnam mimo wszystko przejść na Purizona? Dodatkowo koty dostają Animondę Carny i Feringę.

Moim zdaniem jest 10 razy lepsza niż większość royali itp. Wybitna nie jest, ale jest ok. Przynajmniej nie ma pszenicy, kukurydzy, skrobi kukurydzanej itd. tylko ryż. Na pierwszym miejscu kurczak a nie pszenica czy kukurydza, nie widzę w niej tez produktów pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego, czyli najgorszego syfu. Najważniejsze jest to, że kotu służy. Tauryna też ok.
Ja bym nie zmieniała.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Śro sty 04, 2017 20:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

kotowatość pisze:

Moje aktualnie dostają tą http://zooart.com.pl/product-pol-12343- ... d-7kg.html, ta nie ma zboża :wink: ale jadły też i Purizona i Carnilove, nie służyły tylko Applaws i TOTW :(
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.

asia.cat

Od: Sob lip 30, 2016 11:50

Post » Pt sty 06, 2017 0:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ryż nie jest powodem do radości. Jego obecność zmniejsza stężenie tauryny we krwi:
http://jn.nutrition.org/content/132/6/1745S.full
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt sty 06, 2017 11:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dzień dobry,

mogę prosić o poradę, która z tych dwóch karm jest lepsza?

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ult/433305
czy
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/407523

Balboa

Od: Pt sty 06, 2017 10:54

Post » Pt sty 06, 2017 12:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Witaj :D
Zdecydowanie lepsza jest Porta 21

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Pt sty 06, 2017 13:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stomachari pisze:Ryż nie jest powodem do radości. Jego obecność zmniejsza stężenie tauryny we krwi:
http://jn.nutrition.org/content/132/6/1745S.full

Oznacza to, że dając karmę z ryżem w składzie tak naprawdę podaję pokarm jakby bez tauryny? Czy nie jest to aż tak masywny wpływ?
Obrazek
Obrazek

kotowatość

Od: Nie mar 27, 2011 20:03

Post » Pt sty 06, 2017 14:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Taurynę możesz łatwo suplementować

Alija

Post » Pt sty 06, 2017 18:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Według artykułu (wykresy) obecność 26% ryżu w karmie w ciągu 40 tygodni spowodowała 6-krotny spadek stężenia tauryny we krwi.
Suplementacja tauryny wcale nie jest taka łatwa. Z tego co poczytałam/posłuchałam to taurynę bardzo łatwo jest przedawkować. Ponadto suplementacja bez stałych badań krwi byłaby w ciemno.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt sty 06, 2017 18:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czytałam dawno temu, że koci organizm usuwa nadmiar tauryny. Nie wiem, czy to prawda, mam nadzieję, że tak, bo swoim kotom serwuję pastę z tauryną. Na wszelki wypadek dostają tylko część zalecanej dawki

Alija

Post » Pt sty 06, 2017 22:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z tego co ja wiem, to taurynę właśnie ciężko przedawkować... Kot potrzebuje jej sporo, a ewentualny nadmiar usuwa wraz z moczem.

fillmeout

Od: Nie maja 29, 2016 17:20

[poprzednia][następna]