ślepe kocięta poradżcie jak odchować

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 27, 2005 10:37 ślepe kocięta poradżcie jak odchować

Witam..dzieci znalazły 2 dni temu 3 ślepe kocięta. Nie wiem jak mam się nimi opiekować. Kupiłam mleko dla niemowląt i karmię strzykawką ale nie wiem ile mają jeść. Czytałam, że trzeba gładzić po brzuszku i samemu pobudzać poprzez podcieranie do wydalania odchodów. Kociaki siusiają, ale nie chcą robić kupki. Wczoraj tylko jeden zrobił sam na posłanku i wszystko było brudne..Czy za każdym razem kocięta mają robić kupkę po jedzeniu czy raz na jakiś czas? Jeśli raz na jakiś czas to ile i czy pobudzać czy czekać aż same zrobią?Jak dużo kocięta powinny wypić jednorazowo mleczka? proszę o radę..
Kasiap.

Post » Śro kwi 27, 2005 11:33

Witaj :) Czy obok kociąt kręciła sie matka ? Wiesz czasami kotki odchodzą na chwilkę od młodych by coś zjeść, więc moze one miały matkę ? Teraz to i tak nieistotne. Teraz Ty jesteś ich mamusią :wink:
Masować trzeba po każdym posiłku, mleczka nie za dużo (1-2 ml ? na raz) ale często i trzeba uważać aby się nie zakrztuszały i pokarm nie dostał się do płuc. Aby pobudzić siusianie i kupkę należy wilgotną watką przecierać im dół brzuszka wraz z wiadomymi narządami. Kupka nie zawsze jest po każdym posiłku, trzeba kociakom dać dużo ciepła i często masować, jak równiż, skoro są jeszcze ślepe, to przecierać delikatnie mokra watką oczka.

Agusia

Od: Czw wrz 16, 2004 10:17

Post » Śro kwi 27, 2005 15:15

mnie się udało wychować,strasznie Ci zazdroszczę.Mój Hektor w maju skończy rok.Karmiłam go mlekiem dla kocich niemowląt"kitty milk",kupionym w lecznicy,tam też kupiłam specjalną buteleczkę i smoczek.Wygodniej tak karmić niż zakraplaczem.Karmiłam na żądanie i sam decydował ile wypije.Ważne jest prawidłowe trzymanie maleństwa w czasie karmienia: nigdy nie na pleckach tylko na brzuszku,wtedy się nie zachłyśnie.Hektor spał w koszyczku,zawinięty w polarową czapkę i wkładałam obok butelkę z gorąca wodą.Takie mleko powinien pić 28 do 31 dni.potem stopniowo przechodzić na stały pokarm.Powodzenia

hela.niedziela

Od: Pon maja 10, 2004 8:12

Post » Śro kwi 27, 2005 15:21

W sklepie zoologicznym kupisz mleko np. Royal Canin albo MIXOL, specjalnie do odchowywania kociąt.
Maluszki możesz ogrzewać za pomocą gumowego termoforka lub poduszki elektrycznej (uważając jednocześnie by się nie przegrzały).
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro kwi 27, 2005 17:11

http://www.lidiya.prv.pl/
na tej stronie lidiyi masz w dziale porady opieke nad kocietami dokladnie opisana
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Czw kwi 28, 2005 11:41

Skąd jesteś?

Tu jest mój watek, w którym pisałam o odchowywaniu dwóch maluchów, jeszcze ślepych :arrow: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=16 ... ight=bable
Poczytaj.
Jeśli będziesz miała jakieś pytania to pisz - chętnie Ci pomogę.
Podstawowe rzeczy przy odkarmianiu kotów - jedzenie i ciepło. Przygotuj dla kociaków karton, na dno połóż, jeśli masz, poduszke elektryczną, ale tak żeby nie zakrywała całego dna - zostaw kawałek miejsca z ręcznikiem, pod którym nie będzie poduszki - jak kociakom będzie za gorąco to zpełzną na to miejsce własnie. Jeśli nie masz poduszki to butelka z ciepłą wodą, która musisz co troche wymieniac żeby nie ostygła. Butelka zawinięta w ręcznik i włożona do pudełka. Mżesz wrzucić jakiegos pluszaka, będzie im cieplej. Od góry nakryj pudełko jakimś ręcznikiem zostawiając fragment odkryty. Możesz też z góry naświetlać lampką - ja tak robiłam zanim pożyczyłam poduszkę.
Takie kociaki karmimy co 3 godziny, najlepiej pipetką. Jak trochę podrosną to możemy przejśc na butelke ze smoczkiem - taką specjalna, kocią. Mleko kupujemy specjalne - dla kociat, ja uzywałam MIXOL - dostepny w lecznicach weterynaryjnych.
No i to chyba tyle - jedzenie, ciepło i Wasz miłość :D
Trzymam kciuki i dziekuję że je przygarnełaś.
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Czw kwi 28, 2005 11:42

Aha, po każdym jedzeniu trzeba delikatnie masowac brzuszki i okolice odbytu- najlepiej wacikiem zwilżonym wodą. To bardzo wązne bo takie maluchy nie umieją się same wypróżniać.
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Pt kwi 29, 2005 12:41

Uwielbaim Was za to co robicie.
Może świat jednak nie zginie, dzięki takim jak wy.

Z porad praktycznych - ja stosowałam też zagęszczone, niesłodzone mleczko do kawy (takie w niebieskich kartonikach). Trzeba rożcieńczyć ciepłą wodą. Dobrze je tolerowały, ie miały biegunki i wolały niż takie typowo kocie. Weterynarz pozwolił.
Prakseda

Post » Wto maja 17, 2005 18:53 sierotki

dziękuję za wszystkie rady. Kocurki chowają się bardzo dobrze. Jedzą specjalne mloeczko dla kotków. Niedługo zacznę im podawać pokarm stały..Są już odrobaczone i zaczynają biegać po mieszkaniu. Uwielbiają mojego psa, który podkrada im mleko:)..Teraz muszę znaleść dla nich dom bo mam jeszcze 5 papug a mieszkanie małe. Jeśli ktoś chciałby je zobaczyć są na str. http://trzy-kotki.blog.onet.pl/
Kasiap.