stary kot i sika

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 29, 2016 1:51 stary kot i sika

Moja kotka prawie osmioletnia wysterylizowana dawno dawno temu czesto miala takie odbicia od normy ze sikala poza kuweta. Gdy urodzilo sie dziecko sikala pod drzwiami, czesto obsikuje dywanik w lazience. Jednak ostatnio znow przeadza i sika na buty pod drzwiami, sika pod drzwiami przy wyjsciu na ogrodek. Moczu na raz oddaje dosyc sporo. Jest to bardzo uciazliwe tym bardziej ze pracuje w domu, i kiedys zasikala buty mojej klientce. :strach: Podejrzewam ze powodow moze byc kilka ale nie wiem jak je wyeliminowac i przywrocic kocicy spokoj wewnetrzny. Pierwszy powod to samotnosc. Jak Wypłoszka byla malym kotkiem wzielimy ja i jej siostre (ktora nigdy nie miala problemow z toaleta). Kota niestety zaginela w pazdzierniku i do dzis nie wrocila do domu :placz: Sikanie pod drzwiami tlumacze tym, ze Wyplocha probuje nakierowac swoim zapachem siostre do domu. Kota byla zadziorna i kazdego podworkowego kota utawiala, a od kiedy jej nie ma obcy kot pojawia sie w ogrodku, ktorego z reszta dokarmiamy. Wyplocha jak zobaczy Pożeczke przez okno bardzo na nia syczy skacze na szybe zrzuca wszystko z parapetu, miuczy jakby dziecko(?) a ostatnio nawet zrobila kupe przy drzwiach w kuchni (wyjscie na ogrodek). Nie wiem co moge zrobic zeby przestala sikac. Zastanawiam sie tez czy nie sika zawsze wieczorami po tym jak ja troche pomiziam.Gdy poloze syna spac i ogladam tv ona siada mi sie na kolana, ale ze jest Wyplocha i lekko sie poruze, zmienie pozycje siedzenia ona ucieka i idzie sie wysikac. Tak zrobila na pewno dzis, zobacze jutro. Macie jakies rady sposoby??? Aha oczywiscie zasikane miejsce zaraz sprzatam i psikam neutralizatorem zapachow.

reddevil85

Od: Czw gru 29, 2016 1:26

Post » Czw gru 29, 2016 9:44 Re: stary kot i sika

Sama w pewnym sensie odpowiadasz sobie na pytanie o przyczynę. Kot jest zestresowany, zazdrosny o dziecko i pozbawiony towarzysza, niedopieszczony.

Jednak dla pewności pierwsza rzeczą powinna być wizyta u weterynarza.

W drugiej kolejności zadbałabym o poświecenie kotce więcej uwagi, dopieszczanie.
Wzięcie drugiego, kota do towarzystwa (malucha).
Pomocniczo obroża feromonowa.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw gru 29, 2016 10:21 Re: stary kot i sika

Dodam przy okazji, ze 8-letni kot nie jest stary ;) To tak jakby powiedziec o kims kolo 40, ze jest stary. Ja mam prawie 50 i sie nie czuje :ryk:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt gru 30, 2016 0:09 Re: stary kot i sika

Z tym ze jest stary to raczej chodzi mi o to ze jest z nami dosyć długo wysterylizowana a ma niekiedy takie odbicia od normy. Dziecko ma juz 4 lata i Wypłoszka juz dawno zaakceptowała Młodego jednak sikała przez pierwsze miesiące jego życia. Obroża feromonowa? Nie słyszałam nigdy o tym. Nie chce brać kolejnego kota mam nadzieje ze tamten sie znajdzie. Pozatym znając życie jakby pojawił sie nowy kot Wyplocha by znów zaczęła sikać...

reddevil85

Post » Pt gru 30, 2016 12:31 Re: stary kot i sika

Ja bym raczej zwrócił uwagę na to co tutaj napisałaś:

"(...) a od kiedy jej nie ma obcy kot pojawia sie w ogrodku, ktorego z reszta dokarmiamy. Wyplocha jak zobaczy Pożeczke przez okno bardzo na nia syczy skacze na szybe zrzuca wszystko z parapetu, miuczy jakby dziecko(?) a ostatnio nawet zrobila kupe przy drzwiach w kuchni (wyjscie na ogrodek)."

Wydaje mi się Twoja kotka boi się obcego kota w ogródku. Potwierdzałyby to też miejsca, w których brudzi - koło drzwi wejściowych. Kotka po prostu czuje się zagrożona na własnym terenie i znaczy go swoim zapachem.

Kotka jest wychodząca? Jeżeli tak to czy zauważyłaś jakieś różnice w częstotliwości wyjść? Jeżeli zaczęła unikać wychodzenia na dwór, to potwierdzałoby to strach przed dokarmianym kotem.

Zastanowiłbym się nad jakimiś feromonami dla kotki - jeżeli poczuje się pewniej może przestać znaczyć teren. Ale trochę się boje, że tak długo jak obcy kot pojawia się w ogrodzie, problem nie zniknie.

GDaw

Od: Pt paź 28, 2016 11:06

Post » Śro sty 04, 2017 1:04 Re: stary kot i sika

Kotka wychodząca ale nie lubiąca zbytnio. Czasem wyskoczy przy otwieraniu drzwi poskubie trochę trawy i zaraz chce wracać chyba ze widzi mnie gdzieś w zasięgu wzroku. Raczej kot wycofany lękliwy stad tez imię Wypłoszka. Częstotliwość lub ilość wyjść w normie może troszkę mniejsza ale to tez może być wina pogody. Mieszkam w Uk i trochę ostatnio wiało i padało. Dzieki za odpowiedz

reddevil85