Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 29, 2016 15:06 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Rzymski sąd zawiesił zakaz fajerwerków i petard. Lobby producenckie :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw gru 29, 2016 17:49 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

tak wiem :(

ale mam nadzieję że teraz zmobilizuja się prawnicy, którzy kochają zwierzęta i za rok w Rzymie będzie zakaz sprzedaży i strzelania
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Czw gru 29, 2016 18:44 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Niebezpieczne fajerwerki - ekologia :
http://www.ekologia.pl/dom-i-ogrod/ekol ... 11564.html
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 29, 2016 18:59 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:Rzymski sąd zawiesił zakaz fajerwerków i petard. Lobby producenckie :evil:

Cóż, trudno mieć o to do nich pretensje, żyją z tego.
Dlatego ja uważam, że bez sensu jest walka ze wszystkimi, lepiej jest najpierw piętnować tylko te dające przede wszystkim hukowe efekty czyli petardy. One są najgorsze, a najchętniej kupowane bo najtańsze.
Małe pudełeczko "strzelających diabełków" można nabyć już za 2 zeta, a w środku jest ich kilkadziesiąt:
http://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/str ... ze/els5z6m
Swoją drogą producent daje listonoszom aby odstraszali nimi psy 8O

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Czw gru 29, 2016 20:01 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Można żyć z czegoś co nie krzywdzi innych. Edytuję, bo dopiszę. Są tacy, którzy żyją z produkcji broni, z zabijania ludzi, zwierząt... trudno wyliczyć wszystkie możliwości.
Możliwe jest życie z uprawiania zawodu przynajmniej takiego, którego efekty nie robią nikomu krzywdy.
Ten wątek służy uświadamianie możliwości, nie usprawiedliwiania okrucieństwa. Bo to jest okrutne traktowanie innych stworzeń, także ludzi. Mnie, bo bardzo źle się czuję, kiedy słyszę wystrzały. Nie życzę sobie być traktowana w ten sposób.
Piszę oczywistości. Aż boli, że trzeba to pisać na miau.
Ostatnio edytowano Czw gru 29, 2016 20:55 przez MalgWroclaw, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw gru 29, 2016 20:03 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

A Warszawa wystrzeli oficjalnie z Pałacu Kultury 650 kg fajerwerków
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pt gru 30, 2016 9:32 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Sylwester w Zakopanem bez fajerwerków :
http://dziennik.podhale.pl/aktualnosci/ ... 11107.html
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt gru 30, 2016 11:14 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Te wszystkie huki i wystrzały i świetliste łuny nie tylko zwierzakom są nie fajne. Nie tylko domowcom ale i całej reszcie innych co strachem podszyte często pada ze stresu. Zaczyna sie poszukiwanie zwierząt osobistych co w szaleństwie strachu wyrywają się właścicielom i giną. Często pod kołami aut bo lecą na oślep. Często giną bez powrotu. A zamknięte w domu są wyrzutem sumienia dla patrzących na ich mękę. Teraz jest durna moda strzelania o każdej porze dnia i nocy. Walą po oknach , szyby drżą, sieją panikę nie tylko wśród zwierzaków ale i ludzi. Sama mało się nie zabiłam jak zerwałam o 2 w nocy bo debilom zachciało się strzelać pod oknami, między blokami. O moich kotach nie wspomnę bo do rana były niespokojne i drżały przy byle szeleście. To co musi się dziać wśród tych stworzeń co żyją na wolności? A "bale" sa wszędzie. W ostojach leśnych, nad jeziorami, w górach... To dla mnie tragiczne co się dzieje. Moje wolno żyjące kociska potrafią kilka dni nie pokazywać się na żarcie. Często nic nie jest zjadane. Zaszyte gdzieś nosa nie wyściubią bo nie wiedzą kiedy coś walnie. A wali cały czas. Widze jak cierpią ptaki gdy taki strzał padnie. Wiele, wiele osób uskarża się na to co się na petardy. I wcale nie jest zadowolonych z tak hucznych obchodów. Ludzie starsi, schorowani, z problemami różnymi źle znoszą takie akcje. Co z tego ,że piękne jak mocno szkodliwe. Mnie długo, długo przeszkadza i odór jaki zostaje w powietrzu. Jest straszny i nie przyjemny. Przenika wszędzie. To jak dla mnie taki dyskomfort jest to co dla zwierząt musi oznaczać? Dopóki nie opadnie, wiatr nie rozwieje to siedzą poukrywane.
Nasza Lusia, jamniczka, jak jeszczezyła to aż robiła pod siebie ze strachu i trudno było jej drżenie uspokoić. Nie było miejsca bezpiecznego dla niej. Na dwór też nie chciała wychodzić. Ludzie powinni się zastanowić co robią. Walenie nie jest oznaką dobrej zabawy. Można się "rozerwać" też w inny sposób. Ilość wypadków po takiej akcji rośnie z roku na rok.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt gru 30, 2016 12:16 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

ASK@ pisze: A zamknięte w domu są wyrzutem sumienia dla patrzących na ich mękę.

Dokładnie, bo ja jakoś mogę się zabezpieczyć choćby wkładając zatyczki do uszu, a na swoje stado muszę patrzeć jak cierpią podczas huku petard i jestem bezsilna na tą Ich mękę.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Sob gru 31, 2016 17:27 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Szlag by ich trafił, już walą, koty pochowane po kątach.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Sob gru 31, 2016 18:03 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

ASK@ pisze:To dla mnie tragiczne co się dzieje. Moje wolno żyjące kociska potrafią kilka dni nie pokazywać się na żarcie. Często nic nie jest zjadane. Zaszyte gdzieś nosa nie wyściubią bo nie wiedzą kiedy coś walnie. A wali cały czas.
Nasza Lusia, jamniczka, jak jeszcze zyła to aż robiła pod siebie ze strachu i trudno było jej drżenie uspokoić. Nie było miejsca bezpiecznego dla niej. Na dwór też nie chciała wychodzić. Ludzie powinni się zastanowić co robią. Walenie nie jest oznaką dobrej zabawy. Można się "rozerwać" też w inny sposób. Ilość wypadków po takiej akcji rośnie z roku na rok.

:(

u nas strzelali już wczoraj o północy - taka próba generalna lub jak ktoś napisał pokaz przedpremierowy ...
a dzisiaj zaczęli już o 7 rano ...
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Sob gru 31, 2016 18:04 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

W Polsce miliony ludzi znęcają się nad zwierzętami.
I są wtedy radośni i roześmiani.
Nie wierzysz ?

Zamiast strzelać z petard i fajerwerków policz wystrzały w Twojej okolicy.
Zobacz jak przerażone ptaki rozbijają się o mury.

Pomyśl jak zachowują się w tym czasie psy przy budach i bezdomne koty.
Co myślą, co czują. Wyobraź sobie ich paniczny strach.

Czy widziałeś kiedyś śmiertelnie przerażone, oszalałe ze strachu zwierzę?
Na pewno nie chciałbyś żeby tak cierpiało przez Ciebie.

Dlatego Nie dołączaj do ludzi znęcających się nad zwierzętami
i Nie strzelaj z petard i fajerwerków -
zacznij Nowy Rok radośnie ale bez krzywdzenia zwierząt.

Bądź przyjacielem zwierząt także w Sylwestra i Nowy Rok
czyli w ten najgorszy czas dla ptaków, kotów, psów i innych zwierząt.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Sob gru 31, 2016 19:42 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Niestety, w Białystoku będą strzelać :(
Niestety, prezydent jest niereformowalny :?
Na osiedlu, póki co, w miarę spokojnie.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob gru 31, 2016 19:58 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

U mnie strzelają od rana. A tak w ogóle od czwartku przed Wigilią zaczęli. Trwa nie przerwanie ale teraz jest epogeum.
W lesie nawet gawrona nie słychać. Gołębie nie przylatują na widok wysypanego żarcia. W ostoi leśnej gdzie karmią się ptaki i wiewiórki NIC nie jest ruszone. Za to piór pod dostatkiem.
Moja tymczaska zaczęła sikać z nerwów. Nigdy tego nie robiła. Nigdy. To jej pierwsze "święta". Nasza kicia w stresie siedzi w kuwecie i skubie żwirek. Robi tak co roku. Ile żyć się skończy (ptaki, jeże, inne zwierzęta) podczas "radosnej" nocy? Ilu chorych ludzi źle znosi te objawy "radości". Boję się ,że w tę noc zwyrodnialce zrobią sobie inną zabawę mając radochę w "specjalnym" dręczeniu zwierząt. To wszak takie śmieszne!
A można inaczej spożytkować te petardy. Ile schronisk dla futer można by było nakarmić, wyremontować boksy by zwierzakom byt poprawić. Ile UM mogłyby dać forsy na kastracje, wspomóc dzieci głodne obiadami czy innym posiłkiem czy fundnąć paczki albo wyjazd na wakacje? Ile Rodzin Zastępczych, bieduli, akcji pomocowych mozna byłoby wesprzeć.Ale nie. Puszcza się z dymem tyle kasy, której nie mamy! Do tego robiąc krzywdę tak wielu.
Nie żałuję wszystkich tych debili co sobie krzywdę robią podczas takich zabaw. Niech taki dureń i jego bliscy poczują na swej skórze co oznacza taka zabawa.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob gru 31, 2016 22:22 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Tak, ja też nie żałuję. Szkoda tylko, że te urwane ręce będą leczone z moich podatków.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

[poprzednia][następna]