Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob gru 17, 2016 18:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Grey, wyłapywacz u Was jest niepotrzebny.
Zastanawiałabym się, czy nie suplementować potasu
No i zdecydowanie powinien przyswajać więcej płynów. Galaretka z Butchera może być. Kreatynina może podskoczyć przy stanach zapalnych
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon gru 19, 2016 21:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin, szybkie pytanko o karme feringa. Porownuje sklad suchego renala select i saszetek feringowych i te mokre maja mniej bialka i fosforu niz ta sucha renalowa. Czy w takiej sytuacji potrzebny jest wylapywacz fosforu???? A moze cos zle patrze :/ wklejam linki do obu karm ponizej:
royal renal select
feringa saszetki

Nooooo i nie mecze was juz o ilosc zalecanej dziennej dawki karmy bo nie wiedziec czemu ale nigdy nie widzialam tych danych na opakowaniach karm - do dzisiaj. Olsnienie jakies ;)

menelik7

Od: Pt lip 29, 2016 9:45

Post » Wto gru 20, 2016 7:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jeśli fosfor jest w normie, to nie.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto gru 20, 2016 7:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tylko nie wiem, czy skład nie jest podawany na 100% karmy. A karma sucha ma mniejszą wilgotność niż mokra, więc bezwzględne wartości białka czy fosforu przeliczone na 100 g karmy będą już inne, warto o tym pamiętać.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto gru 20, 2016 7:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To może przeliczysz?

Erin

Post » Wto gru 20, 2016 22:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Oki nie draze dalej tematu bo i tak nie ogarne tych skladow ;) Co do fosforu, jeszcze jest w normie ale raczej w gornej granicy.

menelik7

Od: Pt lip 29, 2016 9:45

Post » Wto gru 20, 2016 22:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

W takim razie pilnuj tego i wkrocz z wyłapywaczem, jeśli będzie trzeba.

Erin

Post » Pt gru 23, 2016 17:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Potrzebny Azodyl, czy ktoś wie jak zdobyc? Proszę o informację na priv.

tummy

Od: Pt lis 25, 2016 19:39

Post » Czw gru 29, 2016 11:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To znowu ja. Ze Zdzisiem jest bardzo źle. Od dwóch tygodni ma podawane dwa razy dziennie kroplówki. Kreatynina wynosi 5,2, a mocznik przekroczył 150. Kotek powoli umiera, a ja nic nie mogę zrobić. Prawie cały czas śpi, nie chce jeść niczego. Troszkę suchej karmy Hillsa i to całe jego jedzenie. Nie wiem już co robić. smutno...

agis1

Od: Pt kwi 08, 2016 16:48

Post » Czw gru 29, 2016 12:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Podajesz coś na apetyt? A mokre je?
Przykro mi, że jest gorzej, ale nie poddawaj się :ok:

Erin

Post » Czw gru 29, 2016 12:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mokrego wcale nie chce. A co można mu dać na lepszy apetyt?

agis1

Post » Czw gru 29, 2016 12:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Np. Peritol.
Z mokrego próbowałaś bezzbożówek czy tylko nerkowe?

Erin

Post » Czw gru 29, 2016 13:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy to znaczy, że od 2 tygodni kot poza paroma suchymi chrupkami nic nie je? A karmisz go strzykawką? Bo inaczej to się zagłodzi i siądzie mu wątroba, o ile jeszcze nie siadła.

Yagutka

Post » Czw gru 29, 2016 14:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mojego kota nie da się karmić strzykawką. Ledwie weterynarz radzi sobie z podaniem kroplówki. Oprócz suchej karmy czasem udaje mi się w niego wcisnąć trochę mokrej, ale bardzo bardzo mało. Podaję mu karmy dla nerkowca. Kiedy już nic nie chciał, gotowałam mięso i podawałam z Ipactiną. Poradźcie mi jakaś karmę.

agis1

Post » Czw gru 29, 2016 14:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie ma karmy uniwersalnej, która będzie smakować wszystkim kotom, ja na Maćku przetestowałam kilkadziesiąt różnych karm mokrych, a i tak nie raz strzykawka była w ruchu.

Możesz spróbować karmy dla schorowanych i wycieńczonych kotów typu Convalescence, bo jest bardzo kaloryczna.

Kolejna kwestia to wspomniane wcześniej leki na apetyt - Peritol albo mirtazapina.

Yagutka

[poprzednia][następna]