Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 09, 2015 11:47 Re: Syberiada. Golić kota na lato ?

http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... ery/139845
Tańsza wersja. Podróbka furminatora, ale różni się tylko rączką, konstrukcja "zgrzebła" taka sama. Mam go, bardzo sobie chwalę, koty, o dziwo, lubią czesanie (przedtem używałam takiej rękawiczki z gumową szczotką, ale musiałam trochę na siłę).
Tak to działa:
https://www.youtube.com/watch?v=LVTJSk-TJCw

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Wto gru 27, 2016 21:45 Re: Syberiada. Golić kota na lato ?

No i mamy problem.
Barni od wakacji zaczął więcej pić a co za tym idzie sikać. Na początku położyłam to na karb zmiany karmy ( Purizon ), którą dostałam w prezencie, a która baaardzo mu smakowała. Po przeanalizowaniu składu okazało si, że zawiera sól. Z bólem serca odstawiłam kotu ulubiony smakołyk zamieniając na podobny składowo, ale bezsolny. To poprawiło trochę sytuację choć nie do końca, ale w pewnym momencie zauważyłam, że kudłacz jest zbyt lekki. Puszyste futro sprawia, że nie łatwo to zauważyć. W końcu jednak rodzina też zauważyła, że kota jest mniej. Paradoksalnie wybrednemu dotychczas degustatorowi apetyt robił się iście plebejski.
Poszliśmy do weta. Badanie krwi wykazało ponad 500 cukru a moczu ponad 300. Dostaliśmy insulinę dwa razy dziennie na razie w małej dawce. W czwartek powinniśmy pójść na kontrolę tymczasem dopadła mnie grypa. Temperatura w porywach do 39,8. Ledwo żyjąc opiekuję się 92 - letnią teściową, która będzie u nas do Nowego Roku. Syn jest chory, mąż też. Ale nie o tym chciałam...
Problemem dla mnie jest zamówienie odpowiedniej karmy. Mokra karma dla diabetyków jest w bardzo ograniczonej palecie smaków jeżeli w ogóle można coś takiego napisać a mój kot lubi częste zmiany. O składzie już nie wspomnę. Barni lubi najbardziej Miamora albo Animondę tuńczyk ponad wszystko, ale kurczaczek też może być. Suchą podaję zamiennie RC dla norwegów z Orijenem. Skład karm diabetic przypomina karmy marketowe nie mówiąc już o tym, że nie wiem czemu jest w nich skrobia kukurydziana, która ma wysoki IG ( sama jestem na diecie niskoglikemicznej). Pogubiłam się w tym wszystkim. Kończy mi się żarełko tzn mokre, bo suchego ostatnio kupiłam w dużych opakowaniach i zostawiłam w zooplusie ponad pięć stów i nie mam pojęcia co powinnam zamówić.Do tego nie wiem czy uda się kota namówić żeby to zjadł ehhhhh..
Obrazek

Hipcia

Od: Czw lut 02, 2006 20:28

Post » Wto gru 27, 2016 22:02 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Najlepiej sama dobierz dobre karmy mokre sprawdzając zawartość węglowodanów w suchej masie używając tego kalkulatora, by było jej poniżej lub w okolicach 10:

http://rankingkarm.pl/ilosc-weglowodano ... masie-dmb/

Sporo jest takich karm, np większość rodzajów: Animondy Vom Feinstem, Catz Finefood, Miamory, Smilla, Granata Pet, O'Canis, MAC's. Grau bezzbożowy też jest blisko.

Dasz radę! :ok:

Ais

Od: Nie sty 08, 2006 10:45

Post » Wto gru 27, 2016 22:11 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Bardzo dziękuję. Może ogarnę, póki co jestem przerażona. Boję się, że nie będę się umiała właściwie opiekować moim słodziolem ( teraz nawet w sensie dosłownym). Grypsko i gorączka nie dodaje mi bystrości umysłu tak samo jak tresura jaką mi aplikuje krzepka babcia moich dzieci. Zajrzałam na wątek cukrzycowy, ale ilość nieuporządkowanych informacji mnie przerosła. :strach:
Obrazek

Hipcia

Post » Śro gru 28, 2016 9:05 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

http://kotycukrzycowe.pl/viewforum.php? ... 331f9a3232
Zajrzyj koniecznie. Najlepiej na całe forum, ono, że tak powiem, jest takie bardziej profesjonalne.
Dla mnie podstawowe błędy to karmy weterynaryjne, ogólnie suche i podawanie insuliny bez zmierzenia poziomu cukru. Nie wiem jak u Was, ale generalnie weci - dają canisulinę, nie zalecają glukometrów itp. To delikatnie mówiąc - błąd.
Glukometr, oprzyrzadowanie całe do niego, ludzka* insulina!

*znaczy dla ludzi, nie z ludzi :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro gru 28, 2016 9:36 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Tak jak radzi morelowa - zajrzyj, najlepiej zarejestruj się, poczytaj, napisz:
http://kotycukrzycowe.pl/index.php?sid= ... a80d22c37a
To naprawdę profesjonalne, a przy tym - pomocne forum.
Poradzisz sobie. :ok: To nie jest takie trudne, pod warunkiem trzymania się pewnych zasad i wyrobienia odpowiednich nawyków.
My, z moją "słodką" kicią, jakoś dajemy sobie radę już 2,5 roku. :)

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Śro gru 28, 2016 9:47 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

A, i jeszcze jedno - fruktozamina. Pojedyncze badanie cukru i wysoki wynik może miec różne [stres] przyczyny. Dlatego nie wolno podawać insuliny w ciemno.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Śro gru 28, 2016 18:13 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Hipcia, nasza Pysia od 1,5 roku jest cukrzycowa. Pysia mieszka teraz z Agą i ona robiła dokładne pomiary cukru przy rożnych karmach i wybrała tę karmę Power of Nature Active Cat Chicken, ale tylko z tej serii ta jest dla Pysi dobra, po innej ma wyższy cukier. Je też, naprzemiennie RC diabetic. Z mokrego Pysia je przeważnie Almo Nature bio lub RC sensitivity Control. Ale Pysia ma też dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nie toleruje sporej ilości saszetek, czy tacek. Insulinę dostaje dwa razy dziennie i ma dwa razy dziennie mierzony cukier. W zależności od poziomu cukru dostaje od 1 do 2 dawek.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Śro gru 28, 2016 19:48 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Barni miał fruktozaminę mierzoną w pierwszej kolejności. Rzeczywiście dostał tę "psią" insulinę. Na razie dwa razy dziennie 1 kreskę i kontrolę po 2 tygodniach. Wetka powiedziała, że to wstępnie, żeby sprawdzić jak na nią reaguje. Wspominała o jakiś paskach do badania moczu, ale powiedziała, że do tego jeszcze wrócimy, żeby nie wszystko naraz. Mam nadzieję, że trochę się podleczę, bo póki co gorączki tak mnie przeczołgały, że mam problem z podniesieniem garnka, żeby odcedzić ziemniaki a cóż dopiero transportera z wielkim kotem mimo, że już trochę chudym.
Sprawdziłam ten kalkulator. Okazało się, że karma, która teraz karmię kota ma zdecydowanie niższy poziom węglowodanów niż karmy diabetic. Kompletnie tego nie rozumiem.
Idę zajrzeć jeszcze raz na ten cukrzycowy wątek choć mnie przeraża... :strach:
Obrazek

Hipcia

Post » Śro gru 28, 2016 20:02 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Tak, te karmy maja często sporo węglowodanów. Dlatego Aga po wyborze karmy, analizie składu itp, sprawdzała reakcję Pysi. Pysia od początku dostaje insulinę ludzką Lantus w tak zwanym penie.
Ale to wszystko zależy od kota i jego objawów. Generalnie duzi Pysi ( oboje lekarze) stwierdzili, że cukrzyca u kota jest bardziej nieprzewidywalna niż u ludzi i kot zupełnie inaczej reaguje na leczenie.
Kuruj się. Ja dzisiaj Hakera musiałam zawieść na kroplówkę, nie dajemy mu rady podawać w domu, a musi co dwa -trzy dni dostać . Mnie dopadła dwa dni temu "jelitówka". Jechałam samochodem więc tylko niosłam 6,8 kg kota do samochodu i gabinetu, a to mnie tak wykończyło, że po powrocie spałam 2 godziny.

Hannah12

Post » Śro gru 28, 2016 21:15 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Paski : Keto-Diastix [apteka] są w porządku, ale nie zastąpią glukometru. Tyle, że można nimi mierzyć przy każdym siusianiu, bez kłucia kota.
Bałabym się podawać insulinę bez zmierzenia poziomu cukru - łatwo wpędzić kota w hipoglikemię, tak myślę. Wystarczy, że będzie miał niski cukier, a dostanie insulinę..Miej w domu miód albo coś innego słodkiego do szybkiego podania.
Nie rozumiem wetów..
Nie straszę, nie, po prostu dobrze wiedzieć o pewnych rzeczach.
I na prawdę, zajrzyj na kotycukrzycowe, albo napisz do tinki7, tu na forum w wątku cukrzycowym.
Na kotachcukrzycowych jest cała lista karm o obnizonej ilości węglowodanów, jest tego całkiem sporo.

I kciuki za Twoje zdrowie :ok:

Obrazek

morelowa

Post » Śro gru 28, 2016 21:46 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Dopiero przeczytałem. :(
Hipciu, nie pomogę, ale kibicuję z całego serca.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw gru 29, 2016 17:36 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Wet umówiony na 16.00 , bo podobno insulina podana po 8.00 ma szczyt działania. Córka zobowiązała się służyć za tragarza i kierowcę. Będzie wesoło, bo mamy jutro kolędę. Zaczynają właśnie od 16.00 ale my jesteśmy na drugim końcu trasy, więc teoretycznie mamy szansę zdążyć. Ale różnie bywa. Gdyby coś się przeciągnęło i nie zdążyłabym z powodu kota moja teściowa w życiu mi tego nie daruje. Zresztą stan zdrowia kota muszę przed nią ukrywać, bo kazałaby mi go uśpić lub wyrzucić z domu. I tak ma mi za złe, że wyrzucam pieniądze jej syna ( :!: ) na karmienie tych stworzeń, które powinny w polu myszy łowić.
Obrazek

Hipcia

Post » Czw gru 29, 2016 18:12 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Hipcia pisze:Wet umówiony na 16.00 , bo podobno insulina podana po 8.00 ma szczyt działania. .....

Słucham??? Na prawdę serio zapytam , skąd taka wiadomość? Leczę kota kilka lat i pierwsze słyszę.

Obrazek

morelowa

Post » Czw gru 29, 2016 18:15 Re: Syberiada. Kocur ma cukrzycę ;(((((((

Nie znam się na szczytach działania insuliny. Aga ( internista) nic nie wspominała o tym, a nawet to i tak wychodzą z domu około 6.50 - 7.00 i Pysia jest wcześniej kłuta, tak około 6.00 i potem po 12 godzinach około 18.00. I wtedy jak mają dyżury, czy dodatkowa pracę to my jeździmy, aby o 18.00 jej zmierzyć cukier i podać odpowiednią dawkę.
Pysia już się nawet przyzwyczaiła do codziennego ( 2x) kłucia ucha. Kropelka krwi i za chwilę wynik.

Hannah12

[poprzednia][następna]