FIP? RAK?

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro gru 14, 2016 22:29 FIP? RAK?

Kochani pomocy... Mamy półrocznego brytyjczyka, zaczął się źle czuć, był osowiały, ciągle spał.. W pewnym momencie Luckowi słabo szło jedzenie i picie.. Szybko do weta no i natychmiastowa diagnoza - kot ma coś twardego w jelicie. Na początku myślał że coś połknął, prześwietlenie nic nie pokazało, nic nie cieniowalo, na usg coś wyszło, wet podjął szybką decyzję o usunięciu ciała obcego operacyjnie, kotek już rano trafił na stół. O umówionej godzinie dzwonie żeby się zapytać jak poszło.. Powiedział mi że kot ma niestety FIP.. Powiększone węzły chłonne, a tą twardą rzeczą był ziarniniak. Pominę wam szczegóły dot mojej reakcji. Wet pokazał mi zdjęcie - węzły paskudne, ziarniniak troszkę mniejszy od zacisnietej pięści. Jest dobrym lekarzem ale nie mogę się pogodzić z takim wyrokiem i stąd moje pytanie - czy lekarz mógł się pomylić nawet przy operacji? Może widzieliście kiedyś jak to wygląda"od środka "? Pomóżcie, proszę, tak bardzo nie chce się z Lucusiem rozstawać...

luciferthecat

Od: Pon gru 12, 2016 10:51

Post » Czw gru 15, 2016 11:16 Re: FIP? RAK?

Ziarniniaki często występują przy bezwysiękowej postaci Fip'a. Niestety. Bardzo przykre :cry:
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw gru 15, 2016 11:24 Re: FIP? RAK?

Tak mi przykro :(
Czy to musi być FIP? Diagnoza na pewno jest pewna??
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw gru 15, 2016 11:36 Re: FIP? RAK?

Nie mam pojęcia, wet mówi że jest pewny... Ja jednak staram się znaleźć jakieś inne wyjście..

luciferthecat

Post » Czw gru 15, 2016 12:08 Re: FIP? RAK?

A gdyby jeszcze w innej klinice zawsze lepiej z drugim dobrym wetem omowic sytuację i zrobic badanie krwi i w tym stosunek albumin do globulin zrób. Takie badanie sie robi przy podejrzeniu fipa
Niestety my w stowarzyszeniu mieliśmy podobnego kota :( cos widzieli, jakis guz, a okazało sie fip wysiekowy.
A jakie kot ma oczy bo przy fipie też to bardzo wazne, na oczkach pojawiają siw małe plamki takie kropeczki 1mm, oczy robią sie miejscami metne. Oczy takie robia sie także przy fipie bezwysiekowym.

A skad jesteś moze ktos poleci jakoegos weta

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw gru 15, 2016 16:24 Re: FIP? RAK?

Oczy ma szkliste, troszkę zaropiałe ale żadnych plam nie zauważyłam. Jesteśmy z Brodnicy

luciferthecat