5 Miesieczna Kotka Problem ?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 25, 2016 10:23 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Witam ,

Jestem nowy na forum wiec prosze Admistratora o przeniesienie jesli to zly dzial , przepraszam niestety niemam polskiej klawiatury .

2 tygodnie temu zostalem posiadaczem 5 miesiecznej kotki Hani :) rasy Pers x Dachowiec, wszystko bylo ok jadla, pila az do wtorku... niby wszystko normalnie wstala z rana ja przed praca nalozylem jej jedzenie ( mokre Royal Canin) no I po powrocie jak wrocilem zauwazylem ze duzo tego jedzenia nie zniklo ( normalnie w 10 sekund I niema nic ) wiec postanowilem dac jej nowe I dlozyc sucha karme no i zjadla :wink: w srode znowu sporobowalem przed wyjsciem do pracy zmieszac jedzenie z sucha karma no ale po powrocie tez tylko torche ubylo wiec zaczolem sie martwic ale nasypelem jej tylko suchego to zjadla :o no ale znowu wczoraj nasypalem juz do dwoch miseczek sucha I mokra karme no ale nic nie zjadla, do tego nie wyproznila sie tylko Siku :( wiec po pracy pojechalem do sklepu I kupilem 5 rodzajow innych karm,normalnego kurczaka I mleko dla kotow zjadla wiecej jak polowa saszetki "sheba " i popila mlekem dla kotow ... pozniej zrobila kupke ( normalna moze troszke twradsza) martwi mnie strasznie ze tak malo zaczela jesc , strasznie dziwi mnie jej zachowanie bo normalnie to biega do jedzenia malo ze sie nie zabija... Zachowanie jej przymila sie lize po twarzy , ssa rece I ugniata w miedzy czasie ... tez rozrabia moze jest troche mniej ruchliwa niz zwykle ale rozrabia dalej .

Nigdy wczesniej nie mialem kota wiec niewiem czy to normalne zachowanie u 5 miesiecznego kociaka ? czy poprostu po smierci mojej Fretki jestem przewrazliwony ?

Zjecia Kotka

https://naforum.zapodaj.net/4f42408ee6c5.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/308a9401c3e5.jpg.html

Dziekuje

Daveydrz

Od: Pt lis 25, 2016 9:55

Post » Pt lis 25, 2016 14:34 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Każda zmiana w zachowaniu kota jest niepokojąca. Koteczka jest długowłosa, może się zakłaczyła, może to początek choroby. Kociaki w tym wieku powinny mieć duży apetyt
Na Twoim miejscu skontaktowałabym się z weterynarzem.
Koteczka jest prześliczna :201461

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Pt lis 25, 2016 14:41 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

idź do weta. To nie jest normalne zachowanie u kota ,do tego jeszcze młodego. To może byc wszystko.
Miałąm kiedyś zgarniętego z piwnicy podrzutka dachowca z persem. Miał problemy z nerkami (persy maja genetycznie to przekazywane) .Znalazłam go za późno-odszedł.
Zrób jej badania. Morfologia z biochemią. Jak da radę mocz. Niech wet ja obejrzy, zmierzy tem. zajrzy gdzie trzeba.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt lis 25, 2016 15:01 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Dziekuje dozwnilem do veta jestem umowiony na Poniedzialek, chociaz martwie sie strasznie bo wczeniej to 3 do 4 opakowan jedzenia jadla dziennie a teraz naet nie niecale dwa .... ugotowalem jej kurczaka wczoraj wieczorem I wlozylem do miski nic nie ubylo przez noc przed wyjsciem dzisiaj do pracy dalem jej lyzeczke prawdziwego masla nie solonego bo wyczytalem ze moze to byc zatwardzenie I zjadla, dalem jej az 5 misek mleko, wode , sucha karme ,kurczaka mokre jedznie zobacze po powrocie czy cos ubylo jesli chodzi o siersc to jest jej pelno :) wyczesuje ja regularnie raz na 2 dni... dziasla sa rozowe uszka zimne sprawdzalem zeby I jest ok Hania ma przepukline ale dotykalem ja po brzuszku obmacywalem nic nie wyczulem on tez nie dala zadnych oznak

Co myslicie o zoltku jajka ? pomaga w czyms ?

Daveydrz

Post » Pt lis 25, 2016 15:25 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

dlaczego dopiero w poniedziałek? Nie ma jutro a nawet dziś weta co przyjmuje? jakiejś całodobówki ? Do poniedziałku to ty możesz może dołek kopać. Sam byś czekał tyle dni ze sobą?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt lis 25, 2016 15:36 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Wiem :( nie mieszkam w polsce niestety I tu jest otwarte tylko do 17.30 zamkniete w weekend w mojej wsi pani z recepcji dala mi numer na karetke..jak skoncze prace za 2 godziny jade proso do domu jak bedzie trzeba jest jeden weterynarz 1,5 godziny drogi odemnie ktory jest otwarty do 20 wiec pojade

Daveydrz

Post » Pt lis 25, 2016 15:57 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

wlasnie dzwonilem do innego I tam mnie umowil na jutro na godzine 16 na wszystkie badania :)

Daveydrz

Post » Pt lis 25, 2016 16:07 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Pytałeś o żółtko. Jest bardzo zdrowe, możesz podawać, ale nie wyleczy kotki, jeżeli jej coś dolega. Trzymam kciuki za malutką, jest naprawę przepiękna, ma taką słodką buzię :1luvu:

Alija

Post » Pt lis 25, 2016 16:14 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Może ona ma początek rujki, skoro się tak przymilna zrobiła, ale nie wiem czy u persów tak szybko występuje, w zasadzie to mieszaniec.
Mała fajniutka.

emill

Od: Sob lip 26, 2014 20:08

Post » Pt lis 25, 2016 16:24 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Dzieki ona jest przesliczna po smierci fretki nie wierzylem ze inny zwierzak zlapie mnie tak za serce :) Pytalem o zoltko z powodu takiego ze jeszcze go nie jadla wiec jej dzisiaj podam I zobacze jak zareaguje moze akurat zje ... podzownilem po weterynarzach I umowilem do innego niz zwykle ale tez dopiero na jutro o 15.20 mnie umowil I ta sama spewka jak by sie cos dzialo gorszego dal mi numer na karetke. to mieszaniec persa ale zarazem mi wyglada na ragdoll ale tez na zwyklego domowego dlugowlosego :D

Daveydrz

Post » Pt lis 25, 2016 16:38 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Pamiętaj. że żółtka nie można podawać codziennie, tylko ok 2 razy w tygodniu.
Dużo zdrowia dla koteczki :)

Alija

Post » Pt lis 25, 2016 17:10 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Dziekuje bardzo napewno bedzie dobrze musi byc :O z jajkiem chodzi mi oto zeby kotka cos zjadla do jutra :) jeszcze zastanawia mie jej wielkosc bo jak na 5 miesiecznego kota ponoc jest bardzo mala tylko 25cm bez ogona

Daveydrz

Post » Pt lis 25, 2016 17:39 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Wzrost kota dużo zależy od genów odziedziczonych po rodzicach, od jakości pokarmu w fazie najszybszego wzrostu. Mój kocurek jest dorosły a ma wzrost podrostka, jest dużo mniejszy od kotki w zbliżonym wieku. Nie wiem nic o jego rodzicach, ale wiem na pewno że w dzieciństwie głodował.
Nie wiem, skąd masz koteczkę i jaka była jej przeszłość. Może jej mama była drobnej budowy.

Alija

Post » Pt lis 25, 2016 19:13 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Alija pisze:Pamiętaj. że żółtka nie można podawać codziennie, tylko ok 2 razy w tygodniu.
Dużo zdrowia dla koteczki :)

Dlaczego?

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pt lis 25, 2016 19:39 Re: 5 Miesieczna Kotka Problem ?

Info o żółtkach mam od kilku wetów i z wątków tego forum. Nie dociekałam przyczyn. Może chodzi o cholesterol? Ludziom też nie zaleca się częstego jedzenia jajek. Nie zagłębiałam się w temat, bo moje koty nie tykają żółtek, niestety

Alija

[następna]