SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 21, 2016 9:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Tuńczyk z Cosmy z uzupełniających, chyba najwięcej wylizywała, zamówię i spróbuję, zobaczymy

KULAK

Od: Wto sie 09, 2016 22:17

Post » Pon lis 21, 2016 10:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czy próbowałaś podawać inne ryby niż tuńczyk? Oczywiście samymi rybami kota nie można karmić, a kwestia, które ryby można podawać surowe już w tym wątku była, ale przynajmniej byłaby jakaś różnorodność.
Możesz też poeksperymentować z rybnymi wersjami innych karm, np. Feringa, Catz Finefood, Taste of the Wild czy Grau. Tylko najlepiej znaleźć sklep, w którym jest możliwość zamówienia po jednej puszce, skoro kot taki wybredny.

Jakie mięso podawałaś? A drugie pytanie, to czy próbowałaś podawać sparzone?

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon lis 21, 2016 11:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Właśnie w tym problem, że wiele sklepów nie ma tych karm w ofercie na stałe ( mnie właściwie żaden), wszędzie jedzonko typu RC i Purina króluje. Najlepiej byłoby kupić 1 porcję i dać pannie niech próbuje ... no ale ... jakoś trzeba będzie sobie poradzić. Generalnie surowy drób, sparzonego mięska nie próbowałam, spróbujemy ...

KULAK

Post » Pon lis 21, 2016 13:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Mam prośbę, czy ktoś mógłby zerknąć na skład tej karmy i porównać do Purizona :oops:
Kupiłam próbkę na wystawie i futrom nawet posmakowała, trochę droga, ale może bym im czasem kupiła na zmianę.
http://obtkarma.pl/sklep/pl/glowna/112- ... results=16
Obrazek

Mico (*)

wilber

Od: Pt lis 05, 2010 22:47

Post » Wto lis 22, 2016 13:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

KULAK pisze:Właśnie w tym problem, że wiele sklepów nie ma tych karm w ofercie na stałe ( mnie właściwie żaden), wszędzie jedzonko typu RC i Purina króluje. Najlepiej byłoby kupić 1 porcję i dać pannie niech próbuje ... no ale ... jakoś trzeba będzie sobie poradzić. Generalnie surowy drób, sparzonego mięska nie próbowałam, spróbujemy ...

Mięso to nie tylko drób. Spróbuj wołowinę i królika. Karmę możesz kupić wysyłkowo. Po 1 puszce najtaniej nie wyjdzie, ale to i tak taniej niż kupić całą zgrzewkę, a potem męczyć siebie i kota (chyba że dokarmiasz też jakieś bezdomniaki, to możesz im dać, jak Twoja kicia nie tknie; zooplus ma korzystne pakiety próbne, ale tam jest mix wszystkich smaków, nie tylko rybnych).

wilber pisze:Mam prośbę, czy ktoś mógłby zerknąć na skład tej karmy i porównać do Purizona :oops:
Kupiłam próbkę na wystawie i futrom nawet posmakowała, trochę droga, ale może bym im czasem kupiła na zmianę.
http://obtkarma.pl/sklep/pl/glowna/112- ... results=16

Jeśli cena za kg jest wyższa niż Purizona lub zbliżona, to ja bym została przy Purizonie. W tej nowej jest mało tauryny, w składzie brak informacji, ile czego jest (poza głównymi składnikami), no i nie wiadomo, co oni rozumieją pod pojęciem "kurczak". Wiem, że w Purizonie skład zostawia trochę do życzenia (za dużo dziwnych dodatków, czasem też nie wiadomo, ile danych składników jest, "hydrolizowane białko zwierzęce" nie wiadomo z czego), ale jak kotom pasuje i nie mają problemów z żołądkiem, to ja bym nie zmieniała. Za to urozmaiciłabym im dietę dodatkami, np. gęsim smalcem, masłem, śmietanką, jajkiem (osobno białko i żółtko! ja jak dawałam jajka, to z reguły rano żółtko, wieczorem albo następnego dnia białko), surowym lub sparzonym mięsem, surowymi lub sparzonymi rybami (tymi, które można podawać w takiej formie, oczywiście - gotowanie jest bez sensu).
Ostatnio edytowano Śro lis 23, 2016 10:21 przez Dark Angel, łącznie edytowano 1 raz

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Wto lis 22, 2016 13:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dziękuję Dark Angel, spróbuję jak radzisz i dam znać

KULAK

Post » Śro lis 23, 2016 21:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

OBT to bardzo fajna karma, różni się od karm produkowanych tradycyjnie niższą temperaturą wytwarzania dzięki temu zachowuje więcej składników odżywczych. Nie muszą one być dodawane w formie chemicznej. Jako główne źródło węglowodanów mamy tapiokę, która zawiera lekko strawną skrobię, nie uczula i nie zmienia smaku karmy. Zwróćcie uwagę na bilans fosfor/wapń 1/1 :) sodu tylko 0,2% ale duży minus za taurynę tylko 1500mg/kg
Generalnie karma godna uwagi.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro lis 23, 2016 21:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

KULAK pisze:Witam wszystkich ... mam pytanie: moja ok. 1,5 roczna kotka nie chce jeść mokrej karmy, próbowałam różne ... jedyne mokre, na które się skusi to "człowieczy" tuńczyk w sosie własnym. Jak często mogę jej go dawać i w jakich ilościach? I czy w ogóle ? Mięska surowego też nie chce. Generalnie je suchy purizon

Jeśli kot lubi tuńczyka z puszki to spróbuj filetowek Canagana, filetowki Fis4cats, Brit w saszetkach ma tuńczyka dobrego. Możesz też kupić na próbę karmy w różnych konsystencjach mus/pasztet, mielonkę może coś jej coś podpasuje. Na początek jak najprostsze składy.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw lis 24, 2016 9:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Skąd ja to znam - kot nie jada mokrego :D:D:D
Mając znanego na całym świecie wroga mokrego pokarmu - do tego alergika, ale to już inna historia - przetestowałam już chyba wszystko co w Europie dla kotów jest dostępne. NIE! Nie będziemy jeść mokrego, tylko sosik!
Znalazłam w sieci coś takiego:
https://therawexplorer.com/2013/06/05/h ... nned-food/
Dziewczyna przerabia mokrą puszkę w blenderze na pulpę, czyli gęsty sosik. Ja wiem, że lepiej żeby kot gryzł, ale może na początek, żeby go do smaku przyzwyczaić może by tego spróbować? Do tej pory tylko mieszałam z wodą, więc wypijała wodę i coś tam liznęła z pokarmu a reszta - wyssana - zostawała na talerzyku. Jak się u mnie z alergia uspokoi (mam nadzieję!!!) to przetestuję też blender :D

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob lis 26, 2016 1:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z blenderowaniem ostrożnie. Swego czasu się bawiłam. Byly smaki idealne po zblendowaniu i takie które tylko w wersji oryginalnej. Takie które musiały być zmielone na krem i takie które można bylo zblendowac tylko ciut. Po czym okazało się ze wszystkie zapiski na ten temat mogłam wyrzucić. Bo raz kyrczak w sosie pomidorowym byl ok cały, raz zblendowany ciut, raz odmawiał jedzenia póki nie przerobilam tego na jednolita papkę. A czasem stwierdzal ze ten smak nie jest jadalny w żadnej formie. I to losowo zależnie od humoru... więc z blenderowaniem ostrożnie bo nie dosyć że będzie terroryzm smakowy - na to nie mam dziś ochoty; to jeszcze terroryzm konsystencji xD...

Ale czego się nie robi dla pełnego kociego brzuszka...

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Sob lis 26, 2016 9:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kierei pisze:Z blenderowaniem ostrożnie. Swego czasu się bawiłam. Byly smaki idealne po zblendowaniu i takie które tylko w wersji oryginalnej. Takie które musiały być zmielone na krem i takie które można bylo zblendowac tylko ciut. Po czym okazało się ze wszystkie zapiski na ten temat mogłam wyrzucić. Bo raz kyrczak w sosie pomidorowym byl ok cały, raz zblendowany ciut, raz odmawiał jedzenia póki nie przerobilam tego na jednolita papkę. A czasem stwierdzal ze ten smak nie jest jadalny w żadnej formie. I to losowo zależnie od humoru... więc z blenderowaniem ostrożnie bo nie dosyć że będzie terroryzm smakowy - na to nie mam dziś ochoty; to jeszcze terroryzm konsystencji xD...

Ale czego się nie robi dla pełnego kociego brzuszka...

:ryk: matko
już się widzę nad blenderem. Przerabiałam podobne klimaty w ogóle z próbowaniem mokrego: sosik, pasztet, pasztet z wodą, pasztet z odkłaczaczem, mokre z łyżeczki, mokre z ręki z podłogi, mokre letnie, mokre na kolankach pańci, mokre jak pańcia klęczy obok, mokre jak pańcia wychodzi, wszystkie smaki filetówek, bytowych....
no to teraz poblenduję :D

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob lis 26, 2016 12:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t pisze:Do spisu dodałabym Naturea bo ma niski i ładny stosunek Ca/P, Essential Jaguar. Jeśli wpisujecie Portę 21 która ma mało tauryny to wpisałabym także Brit Care nową linię. Carnilove ładny stosunek Ca/P i niski sód mimo, że karma mączkowa. AlphaWolf for Cat skład prosty i też ciekawy.

Tak, dopiszcie do swietnych karm NATUREA.
Konsultowalam ta karme z mija weterynarz i nasze kotki za nia szaleja. Karma jest rewelacyjna :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Nie lis 27, 2016 19:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kochani moi, mam pytanie. Z tego co wiem, puszki Doliny noteci są przez Was polecane i oceniane jako karma dobra? Na zooplusie ich nie ma, a tam zawsze robię zakupy, więc nigdy nie było okazji do podania kociastemu, ale dziś dorwałam w jednym zoologicznym. Jedyne co mnie zastanawia, to że w składzie jest wieprzowina, a przecież kotom zabrania się podawania wieprzowiny ze względu na Aujeszkiego, czyż nie? To jak to w końcu jest? Czy jak zwykle coś pomieszałam? :mrgreen:

fillmeout

Od: Nie maja 29, 2016 17:20

Post » Nie lis 27, 2016 20:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie lis 27, 2016 20:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

wistra pisze:Nie, wieprza mozna juz dawac.

http://barfnekorepetycje.pl/wp-content/ ... i-kot3.jpg

Dzięki! Człowiek się uczy codziennie ;)

fillmeout

Od: Nie maja 29, 2016 17:20

[poprzednia][następna]