Wątek cukrzycowy IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro wrz 14, 2016 11:05 Re: Wątek cukrzycowy IX

Hana pisze:Ktoś na forum miau.pl miał i kota, i psa z cukrzycą, ale nie pamiętam kto...

To była Liwia.
gosia800, napisz do niej pw.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Czw wrz 15, 2016 0:11 Re: Wątek cukrzycowy IX

Tak, napisałam, dziękuję za informację.

Pozdrawiam serdecznie

gosia800

Od: Nie wrz 11, 2016 21:07

Post » Wto wrz 20, 2016 21:31 Re: Wątek cukrzycowy IX

Hej,
Mòj kot i ja potrzebujemy pomocy.
Pandor ma zdjagnozowaną cukrzycę. Kocisko jest leczone od czerwca br.. Insulinę podejemy 2 razy dziennie w zależności od wynikòw. Insulina jaką zalecił nam wet to Caninsulin.
Pandorek waży 4,5kg. Cukier skacze nam bardzo, czasem jest to wynik powyżej 600. Bywało tak, że po tak wysokim wynkiu kot otrzymywał 6 czasem 7 jednostek insuliny (po konsultacji z wet) strzykawki jakie mamy to U-40.
Karmę, ktòra najlepiej zaspokaja ogromy apetyt to RC diabetic w saszetkach. Pandor zajda 3 posiłki, każdy po 1 saszetce. Pròbowalismy karmić Puriną, gotowanym mięsem i surowym, ale po RC, Pandorek czuje się najlepiej (tzn nie prosi o jedzenie między posiłkami).
Problem mamy z surowym mięskiem, smakuje ale potem jest problem z qupą, kończy się czyszczeniem pupki u weta
Poprosiłam weta o inną insulinę - dostałam receptę na Lantus. Tylko nie bardzo wiem ile mam jej podać??? Wet powiedział, że według wynikòw. Insulina jest w penie. Wieczorem Pandor miał wynik 532 i dostał 4 jednostki Caninsulin. Powinnam zacząć podawać mu nową insulinę, ale wydaje mi się, że dawki insuliny według wynikòw to trochę za dużo (czytałam wpisy na forum i nikt chyba tyle nie aplikował...).
Może mogłabym liczyć na Waszą opinię, może ma ktoś namiar na weta godnego polecenia w tym temacie (Warszawa i okolice).
Pandor i ja będziemy bardzo wdzięczni ☺

Pandor

Od: Wto wrz 20, 2016 20:55

Post » Śro wrz 21, 2016 9:00 Re: Wątek cukrzycowy IX

http://kotycukrzycowe.pl/
Pisz tu! Ew. skontaktuj się z Tinką i zacznij od Poradnika .
kot otrzymywał 6 czasem 7 jednostek insuliny (po konsultacji z wet) strzykawki jakie mamy to U-40.

8O
I szukaj ludzi w Warszawy , może zakładając wątek z takim tytułem/wpisując to w tytuł - na pewno znajdziesz.
RC diabetic zawiera węglowodany - zboża!!
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro wrz 21, 2016 14:49 Re: Wątek cukrzycowy IX

Hej,
dziękuję. Poczytałam i lecę tam popisać :)

Pandor

Od: Wto wrz 20, 2016 20:55

Post » Sob paź 22, 2016 19:47 Re: Wątek cukrzycowy IX

Kot czy kotka? – kot
Jak się nazywa? – Filip
Czy jest wykastrowany? – tak
Ile ma lat? – 11

Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? – 09.2016
Na podstawie jakich badań zdiagnozowano cukrzycę? – krew,mocz,fruktozamina
Czy zrobiono badanie fruktozaminy? / Jaki był wynik? – 526

Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? – 15.10.2016
Jaką insulinę zalecił lekarz przy rozpoczęciu insulinoterapii? – ProZinc
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? – 1,5
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – dwa razy dziennie
Jaką podajesz aktualnie insulinę i jaką dawkę? – ProZinc 1,5
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – dwa razy dziennie
Jakich używasz insulinówek? – u40
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? – tak
Jeśli tak, to jakim? – Gluco maxx
Jak często robisz pomiary glukometrem? –
Jaki jest aktualny poziom glukozy we krwi? –
Czy monitorujesz mocz Twojego kota na obecność ketonów? – w gabinecie 17.10

Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? – nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? / Jaki był wynik? – nie
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? – nie

Ile ważył Twój kot przed diagnozą? – około 8,5 kg
Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? – 7
Ile waży teraz? – 6,6
Jaką podajesz karmę? – RC diabetic z Hills m/d karmy mokre
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? - około 70 g średnio co 3-4 godz.
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? – przed
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - ciemny i twardy

Czy Twój kot choruje też na coś innego? – nie
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, schorzenia wątroby, problemy dermatologiczne, choroby serca, nadczynność lub niedoczynność tarczycy, FIV, FeLV, zapalenie dziąseł itd.)
W jakim stanie jest uzębienie? – ok
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Jeśli tak, to jakie? – nie

W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:
Witam wszystkich!mój problem to głównie to że mieszkamy w Norwegii i zarówno leczenie zwierząt jak i ludzi jest tu na innym poziomie niż w Polsce i części ingormacji nie otrzymałam od lekarza tutaj tylko dzięki mojej lekarce w Polsce i gorum mogłam to jakoś ogarnac.konsultuje się również z lekarzem w Polsce.zaczelo się standardowo kot duzo pil i dużo sikal okazało się że cukrzyca.od tygodnia podajemy insulinę ProZinc taka nam tutaj polecono bo jest ona wyłącznie dla kotów.dzisiaj wyznaczalm krzywa cukrzycowa (lekarz tutaj nawet o tym nie wspomniał,z forum się o tym dowiedziałam więc dzisiaj zrobiłam) oto wyniki:
8.00 przed podaniem insuliny 426
10.00 - 342
12.00 - 221
14.00 - 145
16.00 - 462
18.00 - 573
20.00 przed podaniem insuliny 579
Moje pytania są takie:
Karmę podawać gdy cukier spadnie czy gdy jest bardzo wysoki?
Kot je tylko mokra karmę bo suchej za bardzo się chyvic nie chce a lekarz z Polski powiedział że jeśli woli mokra to mu mogę podawać.dostaje mieszankę RC diabetic z Hills m/d.staram się gobprzestawic na stałe pory jedzenia ale jest ciężko hhh w tygodniu gdy wszyscy są w pracy dostaje mniej,przed insulina o 8 rano potem zostawiam mu w misce trochę,później około 15 jak wracam z pracy,koło 17-18 a później przed insulina o 20.jak z waszego doświadczenia czy podawać mu też sucha RC diabetic ale czytałam że podnosi poziom cukru to już zglupialam
Na tą chwilę to chyba tyle.z góry dziękuję za podpowiedzi :D

Filip2005

Od: Sob paź 22, 2016 19:20

Post » Nie paź 23, 2016 7:41 Re: Wątek cukrzycowy IX

Standardowo - poczytaj, zobacz, może się zarejestruj:
Masz tam poradnik ze wszystkimi radami [jak przystało na poradnik]
Masz wątek o karmieniu. O podawaniu insuliny i jakiej.
Podstawowowa rada - odstawić chrupy!
Najlepiej po prostu załóż wątek i poproś o pomoc, i kierunek :D
:ok:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Nie paź 23, 2016 15:34 Re: Wątek cukrzycowy IX

Filip2005, zapraszamy http://kotycukrzycowe.pl/ :kotek:
Wszelkie problemy z aktywacją nowego bądź deaktywowanego konta lub inne prosimy kierować tutaj :arrow: koty.cukrzycowe@onet.eu :)
Aktualny adres forum to http://www.kotycukrzycowe.pl
ADRES NIEAKTYWNY http://www.kotycukrzycowe.fora.pl/ - prosimy się nie logować/prosić o aktywację

Inez87

Od: Wto cze 11, 2013 13:51

Post » Nie paź 23, 2016 18:31 Re: Wątek cukrzycowy IX

Dziękuję już się tam loguje :-)

Filip2005

Od: Sob paź 22, 2016 19:20

Post » Nie paź 23, 2016 18:38 Re: Wątek cukrzycowy IX

Gdyby był jakiś problem to daj znać - jestem jeszcze na kotycukrzycowe.pl :)
Wszelkie problemy z aktywacją nowego bądź deaktywowanego konta lub inne prosimy kierować tutaj :arrow: koty.cukrzycowe@onet.eu :)
Aktualny adres forum to http://www.kotycukrzycowe.pl
ADRES NIEAKTYWNY http://www.kotycukrzycowe.fora.pl/ - prosimy się nie logować/prosić o aktywację

Inez87

Od: Wto cze 11, 2013 13:51

Post » Sob lis 05, 2016 19:32 Re: Wątek cukrzycowy IX

Kot czy kotka? –Kot
Jak się nazywa? –Mruczek
Czy jest wykastrowany? –Tak
Ile ma lat? –10,5

Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? –około rok temu (2015)

Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? –Od razu po zdiagnozowaniu
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? – dwie jednostki
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? –2
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? – nie
Czy monitorujesz mocz Twojego kota na obecność ketonów? –nie

Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? – nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? / Jaki był wynik? –nie
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? – wydaje sie byc osłabiony

Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? – był wychudzony ale niestety nie pamietam ile
Ile waży teraz? – 4,5
Jaką podajesz karmę? – mokre jedzenie z puszki , firma różnie
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? - 3 razy dziennie
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? – po , dostaje zastrzyk i od razu jesc
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - twardy i ciemny

Czy Twój kot choruje też na coś innego? – nie
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, schorzenia wątroby, problemy dermatologiczne, choroby serca, nadczynność lub niedoczynność tarczycy, FIV, FeLV, zapalenie dziąseł itd.)
W jakim stanie jest uzębienie? – brak jednego kła, miał zapalenie.
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Jeśli tak, to jakie? – nie

W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:
Witam , mam następujący problem z moim kotem, wczoraj strasznie spadł mu cukier upadł na ziemie i ledwo dychał podalismy mu miód , wstał zjadł wydawał się normlany ale nagle zaczął sie dziwnie zachowywać , kręcić się , był strasznie ogłupiały, zawieźlismy go do weterynarza , okazało się , że miał strasznie mało cukru ylko 40 lekarz podał glukoze , okazało się , że podawana dawka insuliny jest za duża kazał zmniejszyć i obserwowac kota, kiedy wrócilismy zastrzyku juz nie dostał . Nadał zachowywał się dziwnie ale juz bylo lepiej. Dziś rano także nie dostał zastrzyku , zachowywał się już dobrze , jadł , ogólnie ok . Jakąś godzine temu zrobił się strasznie osowiały nie chce jeść ( a zawsze rzucał się jak nieopamiętany ) dostał zastrzyk troche wczesniej mysleliśmy ze pomoże , ale nadal jest taki bez sił , ciagle leży , raz wstał podszedł z metr i znów się położył ( nie umiem ocenić czy nie dał rady czy po prsotu taką miał ochote). Co to może być? za mały cukier ? za duży ? Jechac do weterynarza czy poczekac i zobaczyc co sie bedzie działo ? Prosze o szybką odpowiedz

pyrci

Od: Sob lis 05, 2016 19:21

Post » Nie lis 06, 2016 9:11 Re: Wątek cukrzycowy IX

Wziąć z apteki glukometr!! [dokupić paski, konkretne insulinówki itp. :( ]
Monitorować cukier!
Insulinę podawać w zgodzie ze wskazaniami poziomu cukru. To koniecznie jeśli są takie spadki. To groźniejsze niż wysoki cukier.

Wejdź tu, zarejestruj się , poczytaj wstępnie Poradnik
Sporo dziewczyn, które są na miau. Pomogą Ci na pewno :D

Obrazek

morelowa

Post » Pon lis 14, 2016 21:11 Re: Wątek cukrzycowy IX

Dziewczyny
ma Ktoś do odsprzedania/oddania lub może nam kupić i przesłać 1 fiolke insuliny Levemir?
Od razu powiem, nie ma u nas możliwości zakupu 1 sztuki.
Sprawa jest bardzo bardzo pilna, kot po roku przestał reagować, bardzo zle reaguje na lantusa.
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Wto lis 15, 2016 8:47 Re: Wątek cukrzycowy IX

Używam ale nie mam dodatkowej fiolki. Kupowałam dawno w aptece dla diabetyków - zadzwonię tam po 9.00 i dopytam czy sprzedadzą. Nie mam jednak recepty :?

Obrazek

morelowa

Post » Wto lis 15, 2016 9:05 Re: Wątek cukrzycowy IX

napisz może jeszcze na kotycukrzycowe.pl
Tam jest pełno ludzi i może bliżej Ciebie. Chyba byś musiała się zarejestrować [jak na miau , o ile jeszcze nie jesteś - jesteś? ]

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]