Moderator: Moderatorzy
katarzynkamalusia pisze:Witam , mój 15 letni kicius nagle zaczął duzo pić .
Zrobilam usg i badanie krwi : Mocznik 150 mg/dl kreatynina 2mg dl
reszta parametrów w normie, na usg wyszly że nerki a wlasciwie ich struktura jest zatarta.
Czy te wyniki są bardzo zle? dostalam krolowki do domu mam podawać 250 ml dziennie kot wazy 3 kg
Erin pisze:I zapytam raz jeszcze: jaką dawkę maksymalną Renagelu podajecie?
Ja daję pół tabletki dziennie, podzielone do porcji jedzeniowych.
Ale fosfor ciągle w granicach 4,8-5,1. Ktoś daje więcej?
Erin pisze:250 ml codziennie to faktycznie, zdecydowanie za dużo. Setka to może jeszcze, ale nie 2,5![]()
i zapytam po raz czwarty. Czy nikt już nie podaje tutaj nerkowcom Renagelu?Erin pisze:I zapytam raz jeszcze: jaką dawkę maksymalną Renagelu podajecie?
kasia25 pisze:Erin pisze:250 ml codziennie to faktycznie, zdecydowanie za dużo. Setka to może jeszcze, ale nie 2,5![]()
i zapytam po raz czwarty. Czy nikt już nie podaje tutaj nerkowcom Renagelu?Erin pisze:I zapytam raz jeszcze: jaką dawkę maksymalną Renagelu podajecie?
kurcze a nasza kotka waży 3,9 kg i dajemy 250 ml kroplówki to też za dużo ?
Renagelu nie podaję.
Marzenia11 pisze:kasia25 pisze:z tego co sie orientuję to 50ml na kilogram kota to maks.
kasia25 pisze:Marzenia11 pisze:kasia25 pisze:z tego co sie orientuję to 50ml na kilogram kota to maks.
no właśnie mi też tak wetka mówiła , wychodziło by na to ze nasza powinna dostawać 200 ml, dajemy 50 ml więcej. Możemy ją przewodnić ?
Erin pisze:Kciuki są
Co do płynów, to jak u Was sód i chlorki, becia_73?
U nas były dość długo podwyższone, więc dawałam NaCl z glukozą, 1:1.
I zapytam raz jeszcze: jaką dawkę maksymalną Renagelu podajecie?
Erin pisze:Jeżeli chlorki i sód są w górnych granicach normy, podawałabym NaCl z glukozą, 1:1.
Tu nie tyle chodzi o to, żeby kota odżywić (chociaż jeśli mało je, to może też), co o to, żeby dobrać najbardziej odpowiedni skład kroplówki.
Jeśli zdaniem Waszego weta poziom potasu jest przekłamany, powtórzyłabym niedługo jonogram. Ale Ringera póki co bym nie dawała.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości