a.m pisze:To prawda, że ta organizacja nie ma takiej tradycji i rzeczywiście składa się z wielu członków wywalonych z ZK ale myślę,że i tak jest lepsza niż te wszystkie stowarzyszenia bez żadnych zasad.
Gdyby była lepsza to by ZK uznawał jej dokumenty, a tak nie jest (i nigdy nie będzie). Gdyby była lepsza to nie robiłaby machinacji ze zmianą nazwy by podszyć się pod ZK (ostatnio sobie dopisali w nazwie: PKPR - Polski Związek Kynologiczny).
PKPR jest członkiem Polskiej Unii Kynologicznej, która zrzesza również Związek Psów Rasowych (czyli pseuducha honorującego dokumenty wydane przez np. ZHPR ,PFK ,KHRON ,KOND , KMOS.... )

a.m pisze:Źle się wyraziłam. Podoba mi się opcja kastrowania maluchów. W psim świecie zdarza się, że PETY mimo zapisów w umowie zaczynają się pojawiać na wystawie by jednak zdobyć uprawienia. Oszustwo i szkoda dla rasy bo te zwierzęta najczęściej są odsunięte od hodowli z konkretnego powodu.Ale to wszystko jest kwestią ludzkiej głupoty, pazerności.
Gdyby sędziowie na tych wystawach lekką ręką nie dawali najwyższych ocen (o medalach i tytułach nie wspomnę), a zamiast tego stosowali pełną skalę (w tym: DOSTATECZNA, DYSKWALIFIKUJĄCA, NIE DO OCENY) problem by nie istniał bo taki ktoś ze słabym psem nie widziałby sensu płacić kilkuset złotych za ocenę nie kwalifikującą do hodowli...ani do pochwalenia się znajomym na fejsbuczku.
Proste?
Zacznijmy od tego, że w wieku dwóch trzech miesięcy nie sposób określić
pełnej wartości hodowlanej zwierzaka (no chyba, że ma widoczne już w tym wieku wady). Można wysnuć pewne rokowania.
Niestety niekiedy to wcale nie dobro rasy ma decydujący głos, a różne układy i układziki o podłożu ekonomiczno-konkurencyjnym, dzięki czemu często to wcale nie te najlepsze zwierzęta trafiają do hodowli
A powinny trafiać tylko najlepsze, najzdrowsze, najbardziej zrównoważone.
To tak, jakby kwalifikować 2 m-czne szczeniaki do pracy - nie bez powodu np psy do służb kupuje się w wieku około roku, wtedy widać i psychę i zdrowie i to jak wygląda.
Tak więc zamiast "łykać" frazesiki - pomyśl logicznie.