» Czw lis 03, 2016 18:06
Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6
Szukam właśnie mokrej.
To znaczy, ze względu na finanse, a raczej ich niedobór, przeszłam z suchego na karmienie mięsem +suplementy.
Mam w tej chwili 8 kotów na stanie.
Część mięsa daję w kawałkach, część w mieszankach.
Problem pojawia się, gdy chce gdzieś wybyć na kilka dni. Przedtem wystarczyło, że ktoś nasypał chrupek (wcześniej zakupionych) do miseczek i wszystko.
A teraz jest problem.
Przedtem, gdy karmiłam chrupkami, mogłam wyjechać nawet na 10 dni. Mój mąż sypał za dużo chrupek, albo czasem zapomniał nasypać -ale wtedy mu koty przypomniały i nasypał.
Mieszanki/mięso trzeba wcześniej rozmrozić, i to w lodowce, ja rozmrażam 12 godzin. Nie ma, że się zapomniało przełożyć z zamrażalnika do lodówki. Albo trzeba iść do mięsnego i kupić świeże.
Trzeba patrzeć czy wszystkie koty zjadły. itd No jest dużo więcej przy tym zamieszania.
Wszystkie koty lubią mięso, ale jedne jedzą szybciej i lepiej sobie radzą z kośćmi, a inne wolniej jedzą i więcej myślą nad tym.
więc jestem uziemiona i nie jeżdżę nigdzie powyżej 24 godzin
Ale wymyśliłam, żeby na ewentualny wyjazd zakupić puszki po prostu.
Nie mogą być za bardzo badziewne, bo nie chciałabym wyjechać, a koty będą miały problemy jelitowe typu biegunka czy wymioty.
Nie chciałabym tez żeby były za drogie, bo 8 kotów trochę tego zje. Nawet nie wiem ile powinny takach puszek zjeść dziennie. Ale bym kupiła wcześniej i poeksperymentowała ile zjedzą i jak w kuwecie.
Teraz na 8 kotów rożnej wielkości daje ok 1 kg mięsa (liczone z kośćmi/skórą) dziennie. I przy dwóch kuwetach -wystarczy je posprzątać dwa razy dziennie. Można i trzeci raz, ale prawie nie ma co sprzątać. Żwir kupuje- tego najdrobniejszego benka i dodaje trochę sody oczyszczonej.