Wprowadzenie drugiego kota do domu i agresja starego

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 31, 2016 18:36 Wprowadzenie drugiego kota do domu i agresja starego

Witam serdecznie wszystkich kociarzy i kociarki :) Właśnie jesteśmy drugi dzień z nowym małym kotkiem w domu,znalazłem go gdy byłem na rybach,jeden leżał martwy,drugi żył,zabrałem go do domu,kotek sam je,załatwia do kuwety,wszystko cacy,nawet zaczął szaleć,czyli zdrowy jest,problemem jest mój stary kocur,pięcioletni kastrat,nie wykazuje agresji wobec nowego domownika na razie,ale stał się agresywny w stosunku do mnie,nie da się głaskać,wziąłem go na ręce dziś ale szybko puściłem bo widać było po nim że ma ochotę mi facjatę poszatkować,na schodach chciałem go udobruchać to chwycił moją dłoń w pazury i mi ja pogryzł,bez krwi ale bolało.Co czynić w takiej sytuacji?zostawić wszystko naturze?chciałbym by malec został w domu,czy to się unormuje?koty się obwąchują,mały kocur syczy na wielkiego,wydaje mi się że gdyby same zostały to mały by oberwał co chyba i tak jest nie uniknione.Co radzicie koledzy i koleżanki?dodam jeszcze na koniec że mały kot jest z nami w pokoju na noc,wielki nie chce nawet w domu siedzieć,mieszkam na wsi więc jest kotem wychodzącym.

mariusz77

Od: Pon paź 31, 2016 18:22

Post » Wto lis 01, 2016 18:23 Re: Wprowadzenie drugiego kota do domu i agresja starego

Moim zdaniem trzeba poczekać aż starszy kotek się przyzwyczaji.

Qwerty251

Od: Wto lis 01, 2016 18:12

Post » Wto lis 01, 2016 22:10 Re: Wprowadzenie drugiego kota do domu i agresja starego

Z reguły dobrze koty izolować na początku, tym bardziej w przypadku starszego już rezydenta bo co innego dwa młodziaki. Aby wyczuły zapachy i powoli się przyzwyczajały. Ale jak puściłeś je na żywioł to takie kwiatki mogą wychodzić. Może trochę izoluj je od siebie próbuj starego udobruchać jakimiś smakołykami, z czasem mu przejdzie

Martinnn

Od: Czw sty 01, 2015 22:16