Moderator: Moderatorzy
taizu pisze:Na apetyt można podawać peritol (lek na alergie) lub mirtazepinę (na uspokojenie) Zwiększenie apetytu niedługo po podaniu jest ubocznym efektem obu rodzajów leków
Innka001 pisze:Miesiąc temu, 19 września, pożegnaliśmy Gamońka. Ciężko było mi się zebrać do tego wpisu, ale mimo wszystko chciałam, żeby ktoś oprócz mnie go wspomniał.Był najcudowniejszym kotem i zawsze wybierał przytulaski z człowiekiem i wspólne leżenie i mruczenie zamiast pełnej miski, choćby się go bardzo długo kusiło. Ostatnie dni były bardzo trudne, ale mimo wszystko myślę, że nie zasłużył na powolne dogorywanie i konanie z głodu, więc pewnie podjęliśmy, na tym etapie, dobrą decyzję.Bardzo nam go brakuje w domu
Super, że jest to forum - mimo że nie zaglądałam tu bardzo często to jednak w pierwszych chwilach po diagnozie było tu mnóstwo cennych informacji. Dziękuję.
Jeśli ktoś ma kotka z PNN w Trójmieście, to mogę polecić moją wetkę - leczyliśmy się u niej ponad rok i gdyby nie to, to pewnie wszystko skończyłoby się dużo szybciej. Więc polecam p. A. Włodarczyk z Nordici z Gdańska ( o ile takie wskazanie nie jest na forum zakazane).
Na razie więcej przygód z kotami brak, ale być może do usłyszenia w przyszłości
fili pisze:kristinbb - niepokojące są wyniki morfologii, czy to już anemia? Jaka jest przyczyna?
Bo przy PNN anemia pojawia się kiedy choroba jest już zaawansowana, a mocznik i kreatynina mocno przekroczone.
Może badanie moczu coś wyjaśni - może jest jakaś infekcja, kamica?
Jeśli kocurek ma już ponad 10 lat to może warto byłoby poszerzyć diagnostykę, zrobić szersze badanie krwi, usg brzuszka.
taizu pisze:Kristinbb, ja tu wcale nie widzę chorych nerek, to zdecydowanie zbyt pochopna diagnoza.
Jak kot jest duży, umięśniony, ruchliwy albo po zjedzeniu mięsnej karmy może mieć podwyższony nieco mocznik - tym bardziej, że on dalej mieści się w normie.
Inna rzecz, że ma kiepskawą morfologię, wygląda na niedokrwistość z braku żelaza albo witamin pomagających je przyswajać (B12, kwas foliowy, wit. C) Polecam CHelaFerr BioComplex, 1-2 kapsułki dziennie bez rozpakowywania osłonek
Możesz zbadać mocz, z ciężarem właściwym.
Przy najbliższych badaniach krwi zrób mu parametry wątrobowe i tarczycowe, nieładne futro to może być też i niedoczynność tarczycy, i problem z wątrobą.
Innka001 pisze:Miesiąc temu, 19 września, pożegnaliśmy Gamońka. Ciężko było mi się zebrać do tego wpisu, ale mimo wszystko chciałam, żeby ktoś oprócz mnie go wspomniał.Był najcudowniejszym kotem i zawsze wybierał przytulaski z człowiekiem i wspólne leżenie i mruczenie zamiast pełnej miski, choćby się go bardzo długo kusiło. Ostatnie dni były bardzo trudne, ale mimo wszystko myślę, że nie zasłużył na powolne dogorywanie i konanie z głodu, więc pewnie podjęliśmy, na tym etapie, dobrą decyzję.Bardzo nam go brakuje w domu
Super, że jest to forum - mimo że nie zaglądałam tu bardzo często to jednak w pierwszych chwilach po diagnozie było tu mnóstwo cennych informacji. Dziękuję.
Jeśli ktoś ma kotka z PNN w Trójmieście, to mogę polecić moją wetkę - leczyliśmy się u niej ponad rok i gdyby nie to, to pewnie wszystko skończyłoby się dużo szybciej. Więc polecam p. A. Włodarczyk z Nordici z Gdańska ( o ile takie wskazanie nie jest na forum zakazane).
Na razie więcej przygód z kotami brak, ale być może do usłyszenia w przyszłości
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości