Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt wrz 23, 2016 13:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie, to jest preparat wysokobiałkowy, niewskazany w takim stanie.
W jakim celu chcesz go podawać?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt wrz 23, 2016 13:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przed badaniami dostałam od weterynarza. Kot bardzo schudł (i nadal jest chudy). W tym momencie nie wiem czym go karmić. Może ktoś polecić jakąś karmę, a najlepiej BARF (co dokładnie żeby nie zaszkodziło)?

ann24

Od: Pt wrz 23, 2016 11:51

Post » Pt wrz 23, 2016 17:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

BARF-a nie znam, ale polecam sproszkowany tłuszcz wołowy - do kupienia w Zooplus.
Preparat ma tylko 3% białka i 80% tłuszczu, więc dla nerkowca jest dobry.
Niektórzy podają też sproszkowaną hemoglobinę.

Erin

Post » Pt wrz 23, 2016 19:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję za poradę. Jako iż białko kotka ma w normie weterynarz stwierdziła, że w krótkim czasie nie zaszkodzi Convalescence. Jest jej bardzo potrzebny.

ann24

Post » Pt wrz 23, 2016 20:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ann24 pisze:Dzień dobry,

Czy kotu z niewydolnością nerek, anemią i bardzo podwyższonym mocznikiem można podać proszek Royal Canin Convalescence? Dzisiaj dostałam wyniki badań i nie wiem jeszcze jak postępować. Proszę o w miarę szybką odpowiedź.

Nie może to być na stałe główny pokarm, ale jeśli dostałaś odrobinę, to można podać. Jeśli poziom fosforu jest wyższy niż połowa zakresu normy, powinnaś do karmy dodawać wyłapywacz fosforu
Co do karmienia kota nerkowego, to przede wszystkim powinno mu się dawać to, co zechce jeść, z uwzględnieniem dodatku wyłapywacza fosforu. Nerkowce często nie mają apetytu, zwłaszcza na karmy nerkowe :(
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie wrz 25, 2016 14:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję za porady :)

Moja kotka nie bardzo ma apetyt i muszę ją karmić strzykawką. Mam wobec tego pytanie: Czy ktoś opanował jakąś praktyczną metodę aby to karmienie odbywało się w miarę sprawnie i bezstresowo?

Jeszcze jedno pytanie: Ile mniej więcej kosztuje kroplówka na "przepłukanie" kotka i czy długo takowa "schodzi"?

ann24

Post » Nie wrz 25, 2016 16:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ann24 pisze:Dziękuję za porady :)

(...)

Jeszcze jedno pytanie: Ile mniej więcej kosztuje kroplówka na "przepłukanie" kotka i czy długo takowa "schodzi"?

U mnie 25 złotych, schodziła około godziny. I powtarzaliśmy przez kilka dni z rzędu.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Nie wrz 25, 2016 17:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

25 zł? A jaka objętość?

Erin

Post » Nie wrz 25, 2016 18:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie pamiętam, standardowa- chyba 250 ml?

Aaaśka

Post » Nie wrz 25, 2016 19:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Roztwór soli fizjologicznej w aptece można kupić czasem bez recepty za kilka złotych i zestaw do robienia kroplówek też taniutki
W kroplówce u weta to raczej obsługa kosztuje
Zrobiona podskórnie schodzi jakieś 5 minut, dożylna o wiele dłużej
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie wrz 25, 2016 19:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wiem, że to głównie obsługa kosztuje. Ale ja z tych, co słabo im się robi na sam widok kroplówki. Nic na to nie poradzę. Nie potrafię się zmienić :( Jak mąż jest w domu, to on jest od kocich zadań specjalnych. Jeśli go nie ma (często, bo pracuje w delegacjach), to z każdym głupstwem jeżdżę do weta.

Aaaśka

Post » Nie wrz 25, 2016 19:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Do robienia kroplówek trzeba sie przyzwyczaić, to fakt.
Ale 25 zł, to dużo.

Erin

Post » Pon wrz 26, 2016 10:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ponawiam pytanie: Czy ktoś opanował jakąś praktyczną metodę karmienia strzykawką aby odbywało się to w miarę sprawnie i bezstresowo?

ann24

Post » Pon wrz 26, 2016 12:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ann24 pisze:Dziękuję za porady :)

Moja kotka nie bardzo ma apetyt i muszę ją karmić strzykawką. Mam wobec tego pytanie: Czy ktoś opanował jakąś praktyczną metodę aby to karmienie odbywało się w miarę sprawnie i bezstresowo?

Karmiłam strzykawką, dawałam Convalescence albo karmę Power of Nature (świetnie przemielona, wystarczyło parę chwil blenderem i nadawała się do strzykawki), do obu wyłapywacz fosforu.
Jeżeli kotka się wyrywa, możesz zawijać ją w ręcznik (na youtube jest dużo filmików jak zawijać kota, żeby się nie wyrywał), do tego do strzykawki doczepiłam kawałek plastikowego wężyka, żeby do pyska kota nie wsadzać twardej strzykawki tylko właśnie elastyczny wężyk, że jak ewentualnie pogryzie, nie porani sobie dziąseł. Zaczynałam na raz od kilku ml, żeby kot się przyzwyczaił i nie zadławił.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pon wrz 26, 2016 16:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

No i wróciłam na ten wątek....
Kota lat 11 z haczykiem...po badaniach w sobotę. Było robione usg nerek.... prawa nerka jest zwapniona z lwea zaczyna się coś dziać.... wyniki krwi podaje tylko te które odbiegają od normy:ASPAT 121 KREA 2.41 POTAS 3.6 LEUKOCYTY 4.4 przy czym nadzieniem ze potas i leukocyty spadły od ost. badania.
Kot ma przejść na renala dostałam proszek Chitofos mam dosypywać do karmy...do tego 1/2Hepatilu i 1/2 co drugi dzień Asparginu...
Jestem załamana....
Za miesiąc powtórne usg....
Jak długo kocik może żyć ze zwapnieniem nerki??
Kot prawdopodobnie przeszedł polekowe zapalenie trzustki lub watroby... ( od maja były antybiotyki to było leczenie mojego dotychczasowego weta, teraz jest nowy....Kot miał ataki strasznego bólu...przeszło po sterydzie....)
Co dalej?...

alexi2016

Od: Śro cze 29, 2016 10:16

[poprzednia][następna]